«Ασημένιες Φλόγες τ.1/τ.2» από τη Sarah J. Maas #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Έχω πει πολλές φορές ότι έχω κάποια «θεματάκια» με διάφορα που γίνονται σχετικά με τα βιβλία. Ένα από αυτά είναι το να αλλάζει το εξώφυλλο στη μέση της σειράς. Έχω όλα τα προηγούμενα βιβλία με τα παλιά εξώφυλλα και αυτό με τα καινούρια… Δεν ήταν απόφαση του Ελληνικού εκδοτικού, που ευτυχώς επανακυκλοφόρησε και τα προηγούμενα βιβλία με τα νέα εξώφυλλα, για όποιον θέλει να τα προμηθευτεί! Και εκτός από αυτό, το συγκεκριμένο βιβλίο, που είναι τερατάκι και στα αγγλικά, το έσπασε σε δύο τόμους, που κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα και έβαψε και τις άκρες των σελίδων σε χρώμα γκρι. Σαν την ψυχή της Νέστα ένα πράγμα.

Αν δεν το γνωρίζατε μέχρι τώρα, ή αν δεν το είχατε καταλάβει, αυτό το βιβλίο ασχολείται με τη Νέστα Άρτσερον. Αν δε σας λέει κάτι το όνομα, θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο «Αγκάθια και τριαντάφυλλα» και σε όσα το ακολούθησαν! Από το 2018 που διάβασα το πρώτο βιβλίο στο οποίο και σας παραπέμπω, μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η αγάπη μου για τον κόσμο αυτόν δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αγαπώ και τη Νέστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τη συμπάθησα ποτέ. Όσοι είστε έτοιμοι να με μισήσετε γι’ αυτό που μόλις διαβάσατε, θυμηθείτε ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα της άποψής μας! Μπορεί να μην αγάπησα τη Νέστα, μπορεί να μην τη συμπάθησα ποτέ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν την κατάλαβα. Σε αυτό το βιβλίο μπορώ να πω πως ναι, την κατάλαβα εν τέλη, αν και κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα συγχωρήσω. Δε θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες, για να μην κάνω σπόιλ σε προηγούμενα βιβλία, θα πω όμως κάτι που βλέπουμε στο πρώτο βιβλίο. Κάποιοι ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Νέστα είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις αδερφές, αλλά αυτή που ουσιαστικά έκανε ότι μπορούσε για να έχουν και οι τρεις να φάνε και κάποια λίγα χρήματα για να τα βγάλουν πέρα ήταν η Φέιρα, η μικρότερη αδερφή. Από εκεί είναι που ξεκινάει η αντιπάθειά μου για τη μεγαλύτερη αδερφή.

Μέσα από αυτό το βιβλίο η συγγραφέας προσπαθεί να εξιλεώσει τη Νέστα στα μάτια μας για όσα έκανε ή όσα δεν έκανε. Είναι μια ψυχρή, απόμακρη και εγωίστρια γυναίκα, όπως φαίνεται πολύ και στην αρχή κυρίως του βιβλίου, αλλά και στη νουβέλα που προηγήθηκε. Η Μαας ουσιαστικά μας λέει ότι για όλα αυτά ευθύνεται η πνευματική κατάσταση της Νέστας. Πόσο πολύ της στοίχησαν όλα όσα συνέβησαν στη ζωή της, οι άνθρωποι που έχασε, η ζωή την οποία είχε συνηθίσει και κάποια στιγμή έπαψε να υπάρχει γι’ αυτή. Μια νέα ζωή στην οποία την πέταξαν τα γεγονότα. Μια άλλη νέα ζωή για την οποία και πάλι δεν είχε κανένα λόγο, αλλά είναι μία ακόμα αιτία για να μισήσει περισσότερο τη μία της αδερφή. Σε όλα τα βιβλία φαίνεται πως διαχωρίζει τις δύο αδερφές της η Νέστα και εδώ ερχόμαστε να δούμε πως όλη αυτή η συμπεριφορά είναι απλώς ο τρόπος της να αντιμετωπίζει τη ζωή. Μπορεί. Δε σημαίνει ότι θα μου αρέσει κιόλας.

Αυτό που μου άρεσε όμως πολύ ήταν η σχέση της Νέστας με τον Οίκο του Ανέμου, ένα σπίτι που ήταν μια οντότητα από μόνο του! Μου άρεσε πολύ που είδα νέα πρόσωπα, όπως η Γκουίν και η Έμεριν! Φιλίες που χτίστηκαν και άλλες που αφέθηκαν να ευδοκιμήσουν. Αισθήματα που έγιναν αποδεκτά τόσο από αυτούς που τα αισθάνονταν όσο και από τους αποδέκτες τους. Και φυσικά η Αιματηρή Τελετή! Από τα καλύτερα σημεία του βιβλίου!!

Όσοι έχετε διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία έχετε στο νου σας ότι το συγκεκριμένο είναι λιγάκι διαφορετικό όσον αφορά στο κοινό στο οποίο απευθύνεται. Να περιμένετε πολλές, πάρα πολλές ερωτικές σκηνές. Θα μπορούσε να πει όσα ήθελε να πει και με λιγότερο σεξ πιστεύω, αλλά φαντάζομαι αυτός ήταν ο μηχανισμός άμυνας της Νέστα;

Όπως και να έχει, βλέπουμε κι εδώ αγαπημένα πρόσωπα από τα προηγούμενα βιβλία και κάποιες ακόμα όψεις της μαγείας. Οι αγαπημένοι Ιλλύριοι πολεμιστές είναι φυσικά εδώ και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό! Στο συγκεκριμένο βιβλίο Ο Κάσιαν ήταν ο αγαπημένος μου!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

saraJmaas.jpg

Η ΣΑΡΑ ΤΖ. ΜΑΑΣ είναι συγγραφέας ευπώλητων σειρών φαντασίας που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε τριάντα επτά γλώσσες. Τα βιβλία της έχουν κατακτήσει τις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και έχουν αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες. Η σειρά ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ πρόκειται να γίνει τηλεοπτική σειρά. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η συγγραφέας σήμερα ζει στην Πενσιλβάνια, μαζί με τον σύζυγό της, τον γιο τους και τον σκύλο τους.
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.