«Κορίτσι στο χιόνι» από τη Ντάνια Κουκάφκα

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

image011Η Λουσίντα Χέις είναι ένα κορίτσι δεκαπέντε χρονών. Η Λουσίντα Χέις είναι ένα όμορφο κορίτσι που αγαπούν όλοι στο Μπλούμσβιλ του Κολοράντο. Η Λουσίντα Χέις έχει μια τέλεια ζωή. Η Λουσίντα Χέις είναι νεκρή και κανείς δεν ξέρει ποιος το προκάλεσε.

Τις μικρές ώρες της νύχτας, ο φύλακας και παλιός τρόφιμος φυλακών Άιβαν, θα ανακαλύψει το πτώμα μιας κοπέλας στην παιδική χαρά. Χιόνι έχει αρχίσει να πέφτει και να καλύπτει το κορίτσι και η αστυνομία θα κινητοποιηθεί μέσα στη νύχτα, ώστε να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές για τη μικρή τους πόλη γεγονός. Ο Ρας θα ξυπνήσει από ένα τηλεφώνημα που έχει δεχθεί όλη η αστυνομική δύναμη του μικρού προαστίου, μιας και πρέπει όλοι να είναι παρόντες.

Στην υπόθεση φαίνεται να μπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο πρώην φίλος της κοπέλας και δημοφιλής αθλητής του Γυμνασίου, ένα κορίτσι που δεν συμπαθεί τη Λουσίντα, ο αστυνομικός που ξύπνησε μέσα στη νύχτα και ένα αγόρι που την αγαπούσε βαθιά.

Το «Κορίτσι στο χιόνι» είναι το πρώτο βιβλίο της Κουκάφκα στο οποίο πρέπει να ομολογήσω πως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Είναι αρκετά καλογραμμένο, καθιστώντας γνωστό στον αναγνώστη από τις πρώτες ακόμα γραμμές, το μεγάλο της ταλέντο. Η ιστορία καταπιάνεται με τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και στην εμμονή. Πότε είναι κάτι αποδεκτό; Τι είναι αγάπη και τι ξεφεύγει από τα όρια της αγάπης και περνάει στην εμμονή; Λίγοι μπορούν να δουν αυτή τη διαφορά και οι περισσότεροι πάντα σκέφτονται το χειρότερο.

Τι γίνεται όμως όταν η ζήλια μπαίνει στη μέση; Τα νεαρά κορίτσια είναι επιρρεπή στη ζήλια, ιδιαίτερα την περίοδο της εφηβείας, όπου το σώμα τους αλλάζει και όχι πάντα με τον ίδιο ρυθμό όπως των άλλων κοριτσιών, ή όχι προς την ίδια κατεύθυνση. Τι γίνεται όταν δεν μοιάζουν όλα τα κορίτσια με τις καλλονές των διαγωνισμών ομορφιάς και πως αλήθεια τους βλέπουν οι άλλοι; Θα μπορούσε μια μάνα να ξεχωρίζει τις κόρες τις στην όμορφη και στην άσχημη;

Είναι πολλά τα θέματα που θίγει η συγγραφέας. Το κάνει όμως με αριστοτεχνικό τρόπο, παρουσιάζοντάς τα σαν ιστορίες μέσα στην ιστορία, μιλώντας για το παρελθόν και φέρνοντας όλα τα συναισθήματα στο παρόν, παλιά και νέα.

 

Εκδόσεις Ωκεανός / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Ντάνια Κουκάφκα είναι απόφοιτος της Σχολής Gallatin Εξατομικευμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το Κορίτσι στο Χιόνι είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.