«Η τελευταία ευχή» από τον Andrzej Sapkowski

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλουwitcher_3d.pngΚαλώς ήρθατε στον φανταστικό κόσμο του γητευτή. Έναν κόσμο φτιαγμένο από τον Πολωνό αριστοτέχνη του high fantasy Andrzej Sapkowski. Εγώ έχω ήδη μαγευτεί από αυτόν τον κόσμο. Ελπίζω να έχετε την ίδια εμπειρία!

Ο Γκέραλτ από τη Ρίβια είναι ένας άντρας που ξεχωρίζει. Με τα ασυνήθιστα μακρυά λευκά μαλλιά του, το διαπεραστικό του βλέμμα που βλέπει ακόμα και όσα δεν φαίνονται, με την τάση του να μην σέβεται την εξουσία, αν υπάρχει λόγος για το αντίθετο. Ο Γκέραλτ από τη Ρίβια είναι ο γητευτής. Ένας μεταλλαγμένος κυνηγός τεράτων. Κι αυτή είναι η ιστορία του.

«Η τελευταία ευχή» είναι το πρώτο βιβλίο στη Σάγκα του Γητευτή. Είναι ένα βιβλίο που μας εισάγει στον κόσμο του γητευτή με μια δυνατή ιστορία, μια περιπέτειά του. Ξεκινώντας από τη μάχη του Γκέραλτ με τη λάμια, περιγράφοντας τον τρόπο που την εξουδετέρωσε αλλά και τις κινήσεις του πριν φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ο συγγραφέας μας δίνει κομμάτια από το χαρακτήρα του ήρωά του, έτσι ώστε να καταλάβουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ναι μεν γαλουχήθηκε στο ρόλο του γητευτή, αλλά που όμως έχει κάποιες αξίες και ιδανικά, έναν δικό του κώδικα και μια ηθική που δεν πρόκειται να προδώσει. Δεν πρόκειται ποτέ να δολοφονήσει, γιατί δεν είναι δολοφόνος. Αν παραστεί ανάγκη όμως ή αν πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του ή κάποιον δικό του, θα εμπλακεί σε μάχη, όποιο κι αν φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα.

Μετά τη μάχη με τη λάμια, ο γητευτής αποσύρετε στο ναό της Μελιτέλε, όπου η ιέρια Νένεκα θα αναλάβει να περιποιηθεί τις πληγές του. Παρόλο που το σώμα του, το σώμα ενός μεταλλαγμένου αντιδρά διαφορετικά από αυτό ενός ανθρώπου και θεραπεύεται γρηγορότερα, δεν παύει να χρειάζεται περιποίηση για να γιάνουν οι πληγές που προκάλεσε η λάμια. Εκεί, στο ναό της Μελιτέλε, ο γητευτής αναθυμάται και εξιστορεί παλιές του περιπέτειες. Έτσι ο αναγνώστης τον γνωρίζει, μαθαίνει την ιστορία του αλλά και τις επιλογές που είναι διατεθειμένος να κάνει.

Στις ιστορίες του Γκέραλτ αναγνωρίζει κανείς παιδικά παραμύθια, που ούτε παραμύθια αλλά ούτε και παιδικά μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει. Η χιονάτη με τους εφτά νάνους είναι εκεί, η πεντάμορφη και το τέρας, η Ραπουνζέλ και άλλες ιστορίες που θα θυμίσουν παλιά διαβάσματα και θρύλους. Μυθικά τέρατα κάνουν την εμφάνισή τους, ή ακούγονται μέσα από τις διηγήσεις των χαρακτήρων του βιβλίου και μεταφέρουν τον αναγνώστη σε ένα κόσμο που υπάρχει μόνο στις ιστορίες του Τόλκιν, των αδερφών Γκριμ και όσων πιστεύουν και τρέφουν τους θρύλους αυτούς.

Tw3_Geralt_of_Rivia_newest_render.png

Η μετάφραση του βιβλίου έχει γίνει από τα Πολωνικά, ένα μεγάλο προσόν για την ιστορία. Μπορεί κανείς να καταλάβει πως λίγα μπορεί να χάνονται από τη μαγεία που μεταφέρει στο χαρτί ο συγγραφέας καθώς ο μεταφραστής χρησιμοποιεί τη λαϊκή αφήγηση που φαίνεται να χρησιμοποιείται και στο αρχικό κείμενο.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1993 και αργότερα μεταφράστηκε στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες. Η ιστορία του γητευτή ενέπνευσε το ομώνυμο παιχνίδι ρόλων «The Witcher», το οποίο έχει φανατικούς παίχτες σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τρεις εκδόσεις του παιχνιδιού The Witcher (2007), The Witcher 2: Assassins of Kings (2011) και το The Witcher 3: Wild Hunt (2015) και ο Γκέραλτ έχει συμμετάσχει σαν guest χαρακτήρας και σε άλλα παιχνίδια.

Πριν έξι μήνες περίπου ο Henry Cavill, ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον Σούπερμαν στις τελευταίες ταινίες, ανέφερε σε μια συνέντευξή του πως μόλις είχε ξαναπαίξει το «The Witcher 3», ένα παιχνίδι που αγαπάει, όπως και τα βιβλία του Sapkowski στα οποία βασίζεται το παιχνίδι και τα λατρεύει. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα ήθελε να παίξει το ρόλο του Γκέραλτ στη νέα σειρά που ετοιμάζει το συνδρομητικό κανάλι Netflix, η απάντησή του ήταν «Οπωσδήποτε!». Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιούνται στην Ουγγαρία και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές τις γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί πιθανή ημερομηνία προβολής της σειράς. Αναμένεται μέσα στο 2019.

HenryCavell_Witcher.jpg

Ο Henry Cavill στο ρόλο του Λευκού λύκου.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δείτε το trailer teaser της σειράς που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό στο διαδίκτυο:

 

Εκδόσεις SEΛINI / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Andrzej_Sapkowski.jpgΟ Άντζει Σαπκόφσκι, o «Πολωνός Τόλκιν» όπως αποκαλείται, γεννήθηκε στο Λοτζ το 1948. Από την πρώτη εμφάνιση του Γητευτή στο βιβλίο «Η Τελευταία Ευχή», αυτό το ιδιότυπο έπος εδραιώθηκε στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων βιβλίων διεθνώς και έχει αποφέρει στον δημιουργό του πολλά βραβεία· ανάμεσα στα οποία, πέντε βραβεία Zajdel, το ισπανικό Ignotus Award και δύο από τα σημαντικότερα βραβεία τέχνης στην Πολωνία, το Medal for Culture – Gloria Artis για την προβολή και προστασία της Πολωνικής κουλτούρας και εθνικής κληρονομίας όπως και το Polityka’s Passport για την προβολή της Πολωνικής τέχνης στο εξωτερικό. Το 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο Lifetime Achievement για το σύνολο της προσφοράς του στην λογοτεχνία του φανταστικού από τα World Fantasy Awards.

5 thoughts on “«Η τελευταία ευχή» από τον Andrzej Sapkowski

  1. Το εχω διαβασει, πολυ ωραιο και διασκεδαστικο! Αγαπημενη μου ιστορια ηταν “Το μικροτερο κακο”. 😍 Θα διαβασεις και το σπαθι του πεπρωμενου; ~Ιωαννα

    1. Πολύ ωραία ιστορία «Το μικρότερο κακό» Ιωάννα, θα συμφωνήσω! «Το σπαθί του πεπρωμένου» είναι στα σχέδιά μου, να δω που θα το στριμώξω κι αυτό! 🙂

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.