«Φωτιά στο παρελθόν» από τη Γερακίνα Μπουρίκα

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

fwtiaΌταν άρχισα να διαβάζω το νέο βιβλίο της Γερακίνας Μπουρίκα σκέφτηκα ότι μου θυμίζει παλιό καλό Ελληνικό κινηματογράφο. Η κοπέλα της χρεοκοπημένης αριστοκρατικής οικογένειας που παντρεύεται τον πλούσιο και αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της άντρα, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην απειληθεί ο γάμος της στιγμή. Σίγουρα πρόκειται για μια αδίστακτη γυναίκα, γύρω από την οποία περίμενα να εκτυλίσσεται όλο το βιβλίο. Διαψεύστηκα όμως.

Φυσικά και η αρχή του βιβλίου αφορά εκείνη, τον πλούσιο άντρα αλλά και την καμαριέρα που είναι κρυφά ερωτευμένη με το αφεντικό της. Κλισέ, αλλά πόσο αληθινό. Δεν ήταν δύσκολο μια νεαρή αθώα κοπέλα να ερωτευτεί έναν γοητευτικό έμπειρο άντρα, τον οποίο φρόντιζε και περιποιούνταν. Όσες φορές κι αν το έχουμε δει σε ταινίες, άλλες τόσες γνωρίζουμε πως μια δόση αλήθειας κρύβεται από πίσω. Όπως επίσης ξέρουμε ότι όσοι κοιτούν το συμφέρον τους και μόνο, θα έκαναν τα πάντα για να μη χάσουν τα πλούτη που τόσο τους αρέσουν, άσχετα με το τι θα άφηναν πίσω τους στο πέρασμά τους.

Έπειτα η ιστορία μεταφέρεται σε ένα νησί και γνωρίζουμε νέους ήρωες. Δυο νέα παιδιά που αγαπιούνται και κάνουν όνειρα για το μέλλον. Αλλά φευ, τα όνειρα εμποδίζονται όχι από κάποιον που έμαθε για τον παιδικό έρωτά τους, αλλά από τις συγκυρίες που τους απομακρύνουν χωρίς να έχουν ιδέα τον πόνο που προκαλούν στις καρδιές τους. Οι γονείς προστατεύουν πάντα τα παιδιά τους από το κακό και από οτιδήποτε άλλο τα απειλήσει. Είναι η «δουλειά» τους άλλωστε, πάντοτε να τα φροντίζουν.

Ο μεγάλος έρωτας είναι ένα από τα θέματα που πραγματεύεται η συγγραφέας. Ο πρώτος μεγάλος έρωτα, ο ανεκπλήρωτος, αυτός που βρίσκει ανταπόκριση σε δυο καρδιές και πάνω που έχει αρχίσει να ανθίζει, αναγκάζεται να καταπιεστεί και να μπει πάλι πίσω στο παγωμένο χώμα. Πορεία που διάλεξαν κάποιοι άλλοι άθελά τους, αλλά που όμως είναι καθορισμένη. Τα μεγάλα συναισθήματα όπως αυτά του Φίλιππου παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και η θύμηση της Βασιλικής, της κοπέλας που αγάπησε και έχασε ξαφνικά, δε φεύγει ποτέ από το νου του.

Ο άνθρωπος όμως δεν αλλάζει. Αν δεν αγάπησε ποτέ στη ζωή του, δεν ξέρει τι θα πει αγάπη. Κι αν αγάπησε, τότε πάντα θα αγαπάει και θα έχει καλοσύνη μέσα του. Κι αν τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα φανταζόμαστε, ας ελπίζουμε κι ας έχουμε πίστη.

 

Εκδόσεις Ωκεανός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

gerakinaΗ Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία δεκαεπτά να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της, Βασιλικής και Δημήτρη. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» τής έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής. Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Κυριακάτικη και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.