«Φτερά και Ερείπια» από τη Σάρα Τζ. Μάας

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


acowarΉρθε λοιπόν η ώρα που βγήκε το τρίτο βιβλίο και να κλείσει η τριλογία και εγώ απορώ. Η νουβέλα θα βγει στα Ελληνικά; Η επόμενη σειρά που βγαίνει το 2020 για ποιον από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες θα είναι; Μέχρι τότε, υπομονή.

Στο τρίτο βιβλίο η Φέιρα επιστρέφει στην Αυλή της Άνοιξης μετά τα όσα συνέβησαν στο Χάιμπερν. Είναι έξαλλη όσα συνέβησαν και με το γεγονός ότι ο Τάμλιν και ο Λούσιεν την πρόδωσαν με αυτόν τον τρόπο και θέλει να εκδικηθεί. Παράλληλα προσπαθεί να συγκεντρώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί σε σχέση με τις δολοπλοκίες του Τάμλιν και τη σχέση του με το Χάιμπερν, αλλά και να μάθει αν είναι δυνατόν, ποια είναι τα επόμενα βήματα του Βασιλιά.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς ο Βασιλιάς έχει τη μαρμίτα και προτίθεται να τη χρησιμοποιήσει, όπως όλα δείχνουν. Οι κάτοικοι της Πρίθιαν πρέπει να ενωθούν, να ξεχάσουν τις έχθρες που έχουν μεταξύ τους και να πολεμήσουν σαν ένα απέναντι στο Βασιλιά. Όμως οι δυνάμεις τους δεν αρκούν, αφού το Χάιμπερν διαθέτει απίστευτα μεγαλύτερες σε αριθμό δυνάμεις και είναι αποφασισμένο να καταστρέψει την Πρίθιαν και τα μέρη των θνητών. Θα χρειαστούν όποια βοήθεια μπορούν να έχουν και φυσικά η Φέιρα είναι πρόθυμη να κάνει νέες συμφωνίες αν είναι να προστατεύσει τους ανθρώπους και τα ξωτικά που αγαπάει.

Η ιστορία ξεκινάει δίνοντάς μας μια άποψη του Ρίσαντ από τον Πόλεμο. Μια εικόνα του πόσο βάναυσος και τρομακτικός είναι. Μια ιδέα του πόσα μπορούν να χαθούν σε ένα πόλεμο. Ζωές, φίλοι, οικογένειες, συναισθήματα, αξίες. Είναι ένας προπομπός για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και τι είναι αυτό που προσπαθούν πάση θυσία να αποφύγουν τα ξωτικά της Αυλής της Νύχτας.

Έπειτα έρχεται το κομμάτι που η Φέιρα είναι στην Αυλή της Άνοιξης και ουσιαστικά υπονομεύει τον Τάμλιν και την Ιάνθη. Είναι ξεκάθαρο πως ο Τάμλιν φέρεται σαν ένα άγριο θηρίο που το ελέγχει η ιέρια και αυτό ακριβώς δείχνει η Φέιρα στους στρατιώτες και τους ανθρώπους του. Σίγουρα δεν είναι Ρίσαντ. Και σίγουρα την αγαπάει με ένα δικό του τρόπο. Όμως ποτέ δεν θα ήθελα να βρεθεί και πάλι μαζί του. Τον Τάμλιν, όπως και στα προηγούμενα βιβλία τον οδηγούν τα ζωώδη ένστικτά του και οι αντιδράσεις του πολλές φορές ξεφεύγουν από τον έλεγχό του.

Η Φέιρα εδώ είναι πολύ δυναμική. Παίζει καλά το παιχνίδι της, μέχρι να πάρει τις πληροφορίες που θέλει κι έπειτα, όταν πια η εκδίκησή της έχει μπει σε εφαρμογή, φεύγει προσπαθώντας να διορθώσει όποια αδικία μπορεί. Έτσι βρίσκεται άλλωστε να ταξιδεύει μαζί με το Λούσιεν προς την Αυλή της Νύχτας. Δεν γίνονται αμέσως φίλοι και πάλι. Δεν ξεχνάει την προδοσία του στο προηγούμενο βιβλίο. Όμως σιγά σιγά η μεταξύ τους σχέση ηρεμεί και υπάρχει κατανόηση.

Ο Λούσιεν είναι εξαιρετικός στο τρίτο βιβλίο. Παραμένει φίλος και προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για να καταλάβει αν το ταίρι του είναι πρόθυμο έστω και να του μιλήσει. Έχει μεγάλη υπομονή και δείχνει με κάθε τρόπο πως θέλει να βρίσκεται εκεί μαζί της, μαζί με μια οικογένεια που ουσιαστικά τώρα γνωρίζει, όσο κι αν ήξερε τα ονόματά τους πριν. Είναι γενναίος και κερδίζει επάξια τη φιλία των ξωτικών που τον εμπιστεύτηκαν.

Οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες σε αυτό το βιβλίο είναι ο Κάσιαν και ο Άζριελ. Τους γνώρισα στο προηγούμενο βιβλίο, αλλά εδώ πραγματικά τους αγάπησα. Γέλασα πολύ με τις ατάκες τους, πόνεσα με τον πόνο τους και χάρηκα με τη χαρά τους. Θέλω τόσο πολύ οι δυο τους να βρουν αυτό που επιθυμούν γιατί το αξίζουν. Στη μία περίπτωση ο Κάσιαν είναι ελεύθερος να «δαμάσει» τη φωτιά της Νέστα, αν τα καταφέρει. Από την άλλη ο Άζριελ είναι χρόνια, αιώνες αφοσιωμένος στη Μορ, σε έναν έρωτα που δεν έχει ανταπόκριση, όμως θα μπορούσε κάτι να αλλάξει πια και να βρει αυτό που ψάχνει κάπου αλλού. Όμως τότε θα στενοχωριόταν κάποιος άλλος από τα αγαπημένα μου ξωτικά και αυτό δεν το θέλω. Ας δούμε τι έχει σκοπό να κάνει η Μάας καλύτερα!

Μετά τη φυγή της Φέιρα από την Αυλή της Άνοιξης και μέχρι τη σύνοδο των ξωτικών, το κάλεσμα που έγινε ώστε να δουν αν θα μπορέσουν όλοι μαζί να συμφωνήσουν να αντιταχθούν στο Χάιμπερν, η ροή του βιβλίου είναι σχετικά αργή. Από τη σύνοδο και έπειτα όμως φαίνεται πως η πένα της συγγραφέως πήρε φωτιά και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο. Μέχρι και στα πρόθυρα εγκεφαλικού με έφερε η ευφάνταστη συγγραφέας, αλλά ευτυχώς τελικά το γλιτώσαμε! Παραμένει μία από τις αγαπημένες μου σειρές και θέλω πολύ να δω τη συνέχεια!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός / Book Depository


 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

saraJmaas.jpg

Η ΣΑΡΑ ΤΖ. ΜΑΑΣ είναι η συγγραφέας της ευπώλητης σειράς Throne of Glass, που έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, σήμερα ζει στην Πενσιλβάνια, μαζί με τον σύζυγό της και τον σκύλο της. Το ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς που ήδη έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, έχει κατακτήσει τις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και έχει αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.