«Ο Παράγοντας Φιλί» από την Helen Hoang

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


Kiss_Quotient_4_SiteΤο βιβλίο που κέρδισε στην κατηγορία Best Romance του Goodreads Choice Awards 2018 μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα Ελληνικά και δεν θα μπορούσα να μην το διαβάσω!

Η Στέλλα Λέιν δουλεύει σε μια κορυφέα εταιρεία της Σίλικον Βάλεϋ σαν οικονομέτρης. Καθώς είναι εξαιρετική στη δουλειά της και κατάγεται από πλούσια οικογένεια, έχει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσε να ξοδέψει, γιατί πολύ απλά, δεν ξέρει πως! Κι αυτό γιατί η Στέλλα είναι στο φάσμα του αυτισμού και τις λείπουν πολλές κοινωνικές δεξιότητες. Είναι όμως και τριάντα χρονών και οι γονείς της θέλουν να βρει κάποιον και γιατί όχι, να τους χαρίσει και εγγονάκια. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο καθώς για τη Στέλλα, ακόμα και να την αγγίξει κάποιος χωρίς εκείνη να το γνωρίζει από πριν είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει. Αφού λοιπόν ακούσει και ένα απίστευτα κακό σχόλιο για τις σεξουαλικές τις επιδόσεις από ένα συνάδελφο, αποφασίζει να προσλάβει ένα συνοδό, ώστε να τη μυήσει στα μυστικά του σεξ.

Ο Μάικλ Φαν είναι ένας άντρας που θα μπορούσε να έχει όποια γυναίκα ήθελε. Έχει εμφάνιση πρωταγωνιστή Κορεάτικης σειράς, γυμνασμένος σώμα και κάνει πολεμικές τέχνες. Αναγκάζεται όμως να γίνει συνοδός για τους δικούς του λόγους και κυρίως γιατί χρειάζεται τα χρήματα. Όταν λοιπόν η Στέλλα του κάνει την πρότασή της, δεν μπορεί να αρνηθεί. Θα τη διδάξει όσα χρειάζεται να μάθει και μετά, ο καθένας τη ζωή του. Όταν όμως ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει.

Η ιστορία είναι αρκετά πρωτότυπη. Δεν είναι μια ρομαντική ιστορία δύο ανθρώπων που μόλις δουν ο ένας τον άλλον ερωτεύονται παράφορα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο έρωτας έρχεται σιγά σιγά και αυτό είναι ένα από τα κομμάτια που μου αρέσει στο βιβλίο. Στην πρωτοτυπία συμβάλει και το σύνδρομο Άσπεργκερ από το οποίο πάσχει η ηρωίδα. Αυτό είναι και που δίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ιστορία και είναι μια έκπληξη για πολλούς. Σε κάποιες κριτικές που διάβασα στο Goodreads, αναγνώστριες αναγνώρισαν τον εαυτό τους στο πρόσωπο της Στέλλας και συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι απλά διαφορετικές, αλλά στα όρια του αυτισμού. Και μάλιστα, συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι μόνες σε όλο αυτό, οπότε ένιωσαν καλύτερα.

Η συγγραφέας έχει και η ίδια σύνδρομο Άσπεργκερ, γι’ αυτό και ξέρει πάρα πολύ καλά τι περνάει η Στέλλα. Για την ακρίβεια, η φωνή της Στέλλα είναι η δική της φωνή, τουλάχιστον έως ενός σημείου. Είναι νομίζω πολύ πιο βολικό να εκφράσει έτσι όσα θέλει να πει και παράλληλα ο αναγνώστης να καταλάβει τι περνάει ένα τέτοιο άτομο. Η άλλη φωνή στο βιβλίο είναι αυτή του Μάικλ.

Δίνοντας βήμα και στη δική του φωνή η συγγραφέας μας τονίζει όλες τις ατέλειες που έχει εκείνος. Τις ανασφάλειές του, σαν προσωπικότητα και σαν επαγγελματία. Το φόβο του μήπως μοιάσει στον πατέρα του, έναν άνθρωπο που πρόδωσε τη μητέρα του αλλά και τον ίδιο και τις αδερφές του. Έναν άκαρδο άνθρωπο που πολλές φορές νομίζει ότι αναγνωρίζει στο ίδιο του το πρόσωπο. Κοινώς, έχει κι αυτός τα θεματάκια του!

Όταν αυτοί οι δύο έρχονται σε επαφή, αρχίζει να γίνεται πιο καυτό το βιβλίο, καθώς αρχίζουν τα μαθήματα. Έχει μια καλή ισορροπία γλυκού ρομάντζου και καυτού σεξ ώστε να μην ενοχλεί αλλά να θέλγει. Δεν πήρε άδικα το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του.

 

Εκδόσεις Φανταστικός ΚόσμοςBook Depository 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

17147855Η Helen Hoang είναι ένα ντροπαλό άτομο που δε μιλάει. Μέχρι να αρχίσει να μιλάει. Και τα χειρότερα πράγματα βγαίνουν από το στόμα της. Διάβασε το πρώτο της ρομαντικό μυθιστόρημα όταν τελείωνε το γυμνάσιο και από τότε έχει εθιστεί σε αυτά. Το 2016 διαγνώστηκε με το Φάσμα του Αυτισμού, αυτό που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτή ήταν και η έμπνευσή της για το «Ο Παράγοντας Φιλί». Πλέον ζει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, με το σύζυγό της, δυο παιδιά και κατοικίδια ψάρια.

4 thoughts on “«Ο Παράγοντας Φιλί» από την Helen Hoang

    1. Ευχαριστώ! Εμένα μου άρεσε αρκετά! Έχει ρομαντισμό και ερωτισμό και μάλιστα συγκινήθηκα σε κάποιες σκηνές!

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.