«Ο Φίλος του Πέδρο» από τον Κώστα Καλημέρη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

48215671._SY475_«Ο Φίλος του Πέδρο» είναι σαν φθινοπωρινό απόγευμα. Ξεκινάει με έναν Ελληνικό Σεπτεμβριάτικο ήλιο και μπορεί να καταλήξει σε μια νεροποντή άνευ προηγουμένου. Ο Φίλος του Πέδρο είναι ο ήρωας του ήρωα συγγραφέα του βιβλίου. Ένα βιβλίο μέσα σε ένα βιβλίο και ένας ήρωας που γράφει για έναν άλλο ήρωα. Οι σκέψεις τους ταυτίζονται, χωρίζουν μονοπάτια και ξαναβρίσκονται και πάλι στο ίδιο σημείο, προσπαθώντας να διεκδικήσουν καθένας για τον εαυτό του την πηγαία σκέψη και την αυθεντικότητα.

Ο Κώστας Καλημέρς γράφει για όλα αυτά που θέλει να μιλήσει, για όλα αυτά που θέλει να ακούσει, για να απομυθοποιήσει το σήμερα αλλά και το χθες, αλλά και για να ταξιδέψει σε ένα άλλο ουρανό. Με φόντο πότε την Αθήνα και πότε τη Βαρκελώνη, ο ήρωας αλλά και ο ήρωας του ήρωα, θα βρεθούν σε ένα καφενείο ή σε ένα μπαρ, μέρη και τα δύο στα οποία μπορούν να γίνουν συζητήσεις απρογραμμάτιστες και ελεύθερες. Μέρη στα οποία μπορεί να γνωρίζουν μια γυναίκα. Μέρη στα οποία θα βρεθούν με φίλους, θα θυμηθούν τα παλιά ή θα εμπιστευτούν ο ένας στον άλλο τα νέα.

Η αφήγηση περνάει από πολλά στάδια και είδη. Υπάρχει το μυθιστόρημα και η νουβέλα, ακόμα κι αυτή που γράφει ο ήρωας. Υπάρχει η μαρτυρία και το οδοιπορικό μιας ψυχής. Λόγια βαθιά και βαθιά θαμμένα μυστικά, αλλά και σκέψεις που ταλανίζουν το συγγραφέα. Ο Κώστας Καλημέρης μοιράζεται με τον αναγνώστη όλα αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζει μόνο ο εαυτός του και όσοι τον ακούν να μιλά κρυμμένος στα σκοτάδια, με μια σκιά που του επιτρέπει να πει όσα δε θα έλεγε φανερά.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.