«Η μαγική πυξίδα» από τον Πολ Μακάρτνεϊ

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


978-618-03-2112-8_1Κάθε βόλτα στα μαγαζιά με την κόρη μου προϋποθέτει και μια βόλτα από ένα βιβλιοπωλείο για να δούμε τι νέο υπάρχει και τι θα προσθέσουμε στις βιβλιοθήκες μας. Συνήθως αποφεύγω να παίρνω βιβλία για εμένα και καταλήγουμε να αγοράζουμε τουλάχιστον ένα παιδικό βιβλίο. Αυτή τη φορά πήραμε δύο. Ένα εκ των οποίων ήταν «Η μαγική πυξίδα» του Πολ Μακάρτνεϊ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Δεν είχα ιδέα ότι ο Πολ Μακάρτνεϊ γράφει παιδικά βιβλία!

Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία, ενός παππού που έχει τέσσερα εγγόνια και μια μαγική πυξίδα! Τα παιδιά, δυο αγόρια και δυο κορίτσια, περνούν το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του παππού. Είναι όμως ένα από εκείνα τα Σαββατοκύριακα που πρέπει να το περάσουν μέσα στο σπίτι αφού ο ουρανός είναι μουντός και βροχερός και τα παιδιά κακόκεφα. Όμως ο παππούς έχει τη λύση για να κάνει το Σαββατοκύριακο χαρούμενο και ευτυχισμένο, άσχετα με τον καιρό που κάνει. Μπορεί έξω από το παράθυρο να έχει βροχή και σκοτεινιά, όμως στις καρτ ποστάλ του παππού έχει υπέροχα, ηλιόλουστα τοπία, τα οποία μπορούν να επισκεφτούν χρησιμοποιώντας τη μαγική πυξίδα.

Τα παιδιά διαλέγουν μια καρτ ποστάλ που δείχνει ένα ηλιόλουστο παραλιακό μέρος και ο παππούς κουνάει τη μαγική πυξίδα πάνω από την καρτ ποστάλ. Την επόμενη στιγμή έχουν μεταφερθεί εκεί και μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο. Λίγο πριν ξεχυθούν στα γαλανά νερά, ένα κοπάδι ιπτάμενα δελφίνια χαιρετούν τον παππού που φαίνεται να τον γνωρίζουν καλά! Πριν καλά καλά το καταλάβουν, έχουν ανέβει στη ράχη των δελφινιών και περνούν υπέροχα ταξιδεύοντας στην εξωτική θάλασσα! Από εκεί θα βρεθούν σε μια άνυδρη κοιλάδα και θα γνωρίσουν ένα καουμπόι αλλά και πολλά βουβάλια, από τα οποία θα γλιτώσουν την τελευταία στιγμή. Μαζί θα ζήσουν πολλές περιπέτειες, ταξιδεύοντας με τις καρτ ποστάλ και τη μαγική πυξίδα του παππού, μέχρι κουρασμένοι όλοι πια να επιστρέψουν στο σπίτι του παππού και στα κρεβάτια τους για ύπνο.

Το θρυλικό σκαθάρι εμπνεύστηκε αρχικά το χαρακτήρα του παππού από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ίδιος έχει οχτώ εγγόνια και μια μέρα, ένα από αυτά τον φώναξε «Αρχηγέ!» και του άρεσε. Από τότε τα εγγόνια του τον φωνάζουν «Αρχηγό». Από το περιστατικό αυτό εμπνεύστηκε το χαρακτήρα του παππού που τα εγγόνια του τον φωνάζουν «Αρχηγό» και ο ίδιος τα φωνάζει «Μάγκες» και μαζί ζουν υπέροχες περιπέτειες. Τονίζει έτσι την υπέροχη σχέση ενός παππού με τα εγγόνια του, αυτή που τους δίνει λίγη περισσότερη ελευθερία από ότι δίνουν ή επιτρέπουν συνήθως οι γονείς, αυτή που είναι γεμάτη παιχνίδια και περιπέτειες, φανταστικές και μη, αυτή που είναι γεμάτη με την αγάπη ενός παππού για τα εγγόνια του. Σκοπός του ήταν αυτό να είναι ένα βιβλίο που θα διαβάζουν οι παππούδες στα εγγόνια τους πριν πάνε για ύπνο, όπως θα έκανε ο ίδιος με τα δικά του εγγόνια.

Όταν λοιπόν κάνουμε τη βόλτα μας στο βιβλιοπωλείο, φυσικά και ρίχνουμε πάντα μια ματιά στην εικονογράφηση πριν καταλήξουμε στα βιβλία που θα πάρουμε. Οπότε και το συγκεκριμένο το ξεφύλλισε η ειδικός επί της εικονογράφησης στο βιβλιοπωλείο και απεφάνθη θετικά. Και πως να μην το κάνει άλλωστε αφού η εικονογράφηση της Κάθριν Ντερστ είναι πραγματικά υπέροχη! Οι μικροί αναγνώστες μεταφέρονται τόσο στο σπίτι του παππού και βλέπουν την απογοήτευση των παιδιών στην αρχή, λόγω του καιρού, και τη βαρεμάρα τους, όπως βλέπουν αργότερα τη χαρά και τον ενθουσιασμό ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους όταν μεταφέρονται στα υπέροχα μέρη που ταξιδεύουν όλοι μαζί. Η Εικονογράφηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, γιατί εφόσον δεν μπορούν ακόμα να διαβάσουν, οι εικόνες είναι αυτές που θα τους τραβήξουν αρχικά την προσοχή.

Λατρέψαμε αυτό το βιβλίο κι ας το διάβασα εγώ στην κόρη μου και όχι κάποιος από τους παππούδες της. Είμαι σίγουρη πως μόλις κάποιος από τους δύο έρθει στο σπίτι, θα του το δώσει να της το διαβάσει! Θα είναι μια πραγματικά ωραία εμπειρία!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Book DepositoryLeave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.