«Πανδώρα» από τη Φανή Τερζόγλου #BookReview #GuestPost

Του Νίκου Κόκκινου

 

Με ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα συστήνεται στο νεανικό κοινό η έμπειρη συγγραφέας παιδικών ιστοριών Φανή Τερζόγλου, με τίτλο «Πανδώρα – Η άφιξη».

Αν επιχειρούσαμε να το κατατάξουμε με βάση τη φόρμα και τα μέσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να μας εξιστορήσει την περιπέτεια της Πανδώρας, θα το τοποθετούσαμε στην κατηγορία «επιστημονική φαντασία». Στην ουσία όμως, πρόκειται για ένα κοινωνικό βιβλίο, καθώς θίγει θέματα που απασχολούν σήμερα τον άνθρωπο και ενδιαφέρουν τους νέους.

Μπορεί η Πανδώρα να έρχεται με ένα μίνι διαστημόπλοιο από έναν εξωγήινο κόσμο, βρίσκει όμως εδώ νεαρούς που είναι εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια, που πηγαίνουν σχολείο και εκδρομές, άλλοι κοινωνικοί και άλλοι κλεισμένοι στον εαυτό τους και ανασφαλείς, που κάνουν ή δέχονται bullying. Μέσα σε αυτές τις σύγχρονες συνθήκες και με αυτές τις συμπεριφορές, διαμορφώνονται χαρακτήρες και σχέσεις, ο έρωτας κάνει τα δικά του παιχνίδια ανεξαρτήτως ηλικίας (γιατί οι πρωταγωνιστές δεν είναι όλοι έφηβοι) και κάπως έτσι γίνεται η μετάβαση στην ενήλικη ζωή.

Το κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο του βιβλίου είναι συνεπές ως προς το άλλο βασικό χαρακτηριστικό του, την περιπέτεια. Οι όροι και τα μέσα που χρησιμοποιεί η Τερζόγλου δεν είναι αυθαίρετα και επιλεγμένα στην τύχη μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί η δομή του έργου, αλλά είναι μελετημένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, δείχνοντας ότι η ελληνική επιστημονική φαντασία μπορεί να έχει μέλλον.

Εντός γήινης πραγματικότητας και ρεαλισμού κινείται η υπόθεση του βιβλίου, μία κλασική περιπέτεια. Μία εξωγήινη, η Πανδώρα, χάνει τον δρόμο της και συναντά τον έφηβο Νικ, την ανακαλύπτει ο αστροφυσικός Τζέιμς Χάμτον και, ενώ αγωνίζεται να επιβιώσει στην ατμόσφαιρα της Γης, πρέπει και να κρύβεται από τους πράκτορες ισχυρών κρατών που έχουν εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό για να την βρουν.

Η συνέχεια στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Η ζωή του έφηβου Νικ Λάντερ κυλάει βαρετά σε μία μικρή πόλη των ΗΠΑ. Κάτι συνταρακτικό θα συμβεί, όμως, ένα σαββατόβραδο. Μέσα στην καταιγίδα, στην οροφή του γκαράζ του σπιτιού του θα προσγειωθεί ένα ασυνήθιστο σκάφος που μεταφέρει ένα εκθαμβωτικό πλάσμα: την Πανδώρα, μία νεαρή ταξιδιώτισσα του Διαστήματος που έχασε τον δρόμο της.
Για την Πανδώρα, με τη συνδρομή του Νικ και του αστροφυσικού Τζέιμς Χάμτον, μόλις αρχίζει ο αγώνας να επιβιώσει στην ατμόσφαιρα της Γης που δεν είναι και τόσο φιλική. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτή η δυσκολία, η Πανδώρα πρέπει και να κρύβεται από τους πράκτορες ισχυρών κρατών που έχουν εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό για να την βρουν.
Θα καταφέρει η Πανδώρα να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες;
Θα μπορέσει να νικήσει τους διώκτες της;
Θα βρει τρόπο να επιστρέψει στον πλανήτη της, τον Τζέμινι, ο οποίος πολιορκείται από πολεμοχαρείς γείτονες;
Θα ενώσει ο έρωτας έναν νεαρό γήινο και μια υπεράνθρωπη εξωγήινη;
Όλα αυτά τα ερωτήματα, ανατροπές και συνταρακτικές αποκαλύψεις κρατούν καθηλωμένους τους αναγνώστες του μυθιστορήματος της Φανής Τερζόγλου Πανδώρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Φανή Τερζόγλου γεννήθηκε στη Γερμανία. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε μουσική. Ζει μόνιμα στην Ξάνθη με τον σύζυγο και τις δυο κόρες της. Εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα.
Θεωρεί πως κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι που κάνουμε, καθώς με την ανάγνωση μπορούμε να φανταστούμε και να ζήσουμε άπειρες ζωές ταξιδεύοντας σε όλα τα μέρη του Σύμπαντος.
Το μυθιστόρημα Πανδώρα είναι το πρώτο βιβλίο της που απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες.
Έχει ασχοληθεί και με την παιδική λογοτεχνία. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα βιβλία της:
Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου Θρύλου (2014)
Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της Ημισελήνου (2016)
Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο Φύλακας του Ωκεανού (2017)
Η Φρου Λαφάν στην Υπηρεσία του Στέμματος (2018)
Επίσης, από τις εκδόσεις Βookoo κυκλοφορεί το βιβλίο της «Ανιέλα, η κόρη του Σωματοφύλακα» (2019)
Τα βιβλία της έχουν ανακηρυχτεί best seller από τα Public, ενώ κάποια από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα τουρκικά.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.