«Ο χορός της θεάς» από τη Δήμητρα Ιωάννου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Ο χορός της θεάς» είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει στο υπέροχο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην αρχαιότητα την ίδια στιγμή, δημιουργώντας μια ιστορία γεμάτη αγωνία και ένταση.

Όταν ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δολοφονείται κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του, κανείς δεν περιμένει όσα θα ακολουθήσουν. Ο καθηγητής Έξαρχος, ένας σύγχρονος Ιντιάνα Τζόουνς που όμως έτρεφε μεγάλη αγάπη για την αρχαία Ελλάδα και τα αρχαιολογικά ευρήματα, χωρίς να προσπαθεί να τα σφετεριστεί για λογαριασμό του, αλλά προσπαθώντας να τα αποκαταστήσει, είχε κάνει μια συνταρακτική ανακάλυψη λίγο πριν τη μοιραία ομιλία. Η θέση του ήταν ευχάριστη, ήταν όμως και επικίνδυνη όπως αποδείχτηκε αφού εν τέλει έδωσε και τη ζωή του για αυτό που αγαπούσε. Ένας αόρατος εχθρός θέλει πολύ αυτό που ο καθηγητής ανακάλυψε και δε θα σταματήσει μπροστά σε κανένα εμπόδιο μέχρι να το αποκτήσει.

Οι δύο κόρες του καθηγητή Έξαρχου, Νίκη και Ηλέκτρα, που μέχρι πριν την κηδεία του δεν είχαν καν έρθει σε επαφή, είναι αποφασισμένες να αποκαλύψουν τι πραγματικά συνέβη στον πατέρα τους και ποιος είναι υπεύθυνος για το θάνατό του. Ενώνουν τις δυνάμεις τους και παλεύουν με το χρόνο και με αδίστακτους εχθρούς να βρουν το άγαλμα που ανακάλυψε ο πατέρας τους και να το παραδώσουν στα σωστά χέρια. Ευτυχώς δεν είναι μόνες τους σε αυτόν το άνισο αγώνα. Έχουν στο πλευρό τους τον γοητευτικό Τζον και καλό φίλο της Ηλέκτρας και τον Μάρκο, τον έμπιστο του Έξαρχου.

Αυτή τη φορά ο αναγνώστης θα μπει σε μια περιπέτεια όπως αυτές που πιθανώς να έχει παρακολουθήσει στο σινεμά. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης για εμένα είναι το κομμάτι της αρχαιολογίας. Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει έναν καινούριο κόσμο μέσα στο βιβλίο της, που είναι άγνωστο σε όσους δεν ασχολούνται με το θέμα. Δεν ξέρω κατά πόσο κοντά στην αλήθεια είναι όταν περιγράφει το περιβάλλον της αρχαιολογίας στην Αθήνα, εμένα όμως με συνεπήρε. Με έκανε να πιστεύω πως οι άνθρωποι αυτοί που γνωρίζουν την αρχαία ιστορία του τόπου μας την αγαπούν, την προστατεύουν και θέλουν να ξαναδούν όλα αυτά τα υπέροχα ευρήματα να επιστρέφουν στον τόπο τους, αλλά και να ανακαλύψουν την αίγλη του αρχαίου κόσμου που βρίσκεται ακόμα κρυμμένη. Το αμέσως επόμενο ήταν οι γρίφοι που δημιούργησε ο εκλιπών καθηγητής με βάση της έξι Θεές του Ολύμπου, χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο μια Αθήνα κρυμμένη κάτω από την Αθήνα. Μια Αθήνα που θα ήθελα να υπάρχει και να την περπατήσω. Άλλωστε, με τόση ιστορία κρυμμένη στα έγκατα αυτής της γης, δεν αποκλείεται οι στοές που αναφέρονται στο βιβλίο να υπάρχουν. Κάποιες από αυτές τουλάχιστον!

Για να αντισταθμίσει όλη αυτή την αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, τους καθηγητές, τα πανεπιστήμια και όλα τα υπόλοιπα θεωρητικά θέματα του βιβλίου, που μόνο πολλά και κουραστικά δεν είναι, η συγγραφέας έδωσε έντονα και το ερωτικό στοιχείο με δύο ερωτικές ιστορίες μπλεγμένες ανάμεσα στην περιπέτεια και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Έτσι, για να δυναμιτίσει λίγο την ατμόσφαιρα. Και μπορώ να πω πως και σε αυτό το κομμάτι τα πήγε εξίσου καλά, δίνοντας την ένταση που θα ταίριαζε σε μια τέτοια κατάσταση.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.