«Ο ΜΦΓ – Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» από τον Ρόαλντ Νταλ

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ο Ρόαλντ Νταλ είναι αγαπημένος συγγραφέας πολλών παιδιών, που είτε είναι ακόμα παιδιά, είτε μεγάλωσαν ήδη. Οι ιστορίες του έχουν γεμίσει πολλά μυαλουδάκια με φανταστικές εικόνες αλλά και με χαμόγελα και γέλια πολλές φορές. Τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια αντίτυπα και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 50 με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Και όχι άδικα! Είναι όλα ευφάνταστα και αγαπιούνται εξίσου από μικρούς και μεγάλους.

Ο ΜιΦιΓάμα, «Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» είναι ένα από τα πιο γνωστά του βιβλία παγκοσμίως και ένα από εκείνα που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη μετά τη «Ματίλντα» και το «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας». Όλα τους περιέχουν μηνύματα, άλλα κρυφά άλλα πιο φανερά, που όμως περνάνε στον αναγνώστη μέσα από το χιούμορ και τις υπέροχες εικόνες που δημιουργεί.

Η Σόφη είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα ορφανοτροφείο, παρέα με άλλα παιδιά που δεν έχουν γονείς, όπως και η ίδια. Ένα βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί γιατί το φως του φεγγαριού πέφτει πάνω της. Η κουρτίνα δεν είναι καλά κλεισμένη και, παρόλο που ξέρει πως κανείς δε θα έπρεπε να είναι έξω από το κρεβάτι του τέτοια ώρα και πως αν την πιάσουν την περιμένει τιμωρία, σηκώνεται σιγά σιγά από το κρεβάτι της ώστε να κλείσει την κουρτίνα. Όταν όμως φτάνει στο παράθυρο βλέπει μια μαύρη σκιά να περιφέρεται έξω στο δρόμο. Περίεργη καθώς είναι για το τι μπορεί να είναι η σκιά, παραμένει στο παράθυρο μέχρι να το ανακαλύψει. Σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε μια αλήθεια που ποτέ δεν περίμενε ότι ισχύει. Η μεγάλη μαύρη σκιά είναι ένας γίγαντας!

Η Σόφη ξέρει ότι οι γίγαντες τρώνε παιδιά, οπότε με το που τον βλέπει τρομάζει, αλλά ευτυχώς δε βάζει τις φωνές. Σύντομα όμως τον βλέπει να πλησιάζει και τότε τρέχει γρήγορα και μπαίνει κάτω από τα σκεπάσματα. Όμως εκείνος περνάει το χέρι του μέσα από το ανοιχτό παράθυρο και αρπάζει τη Σόφη, μαζί με τα σκεπάσματα! Γρήγορα βρίσκονται στο δρόμο για κάπου μακριά και η Σόφη είναι σίγουρη πως με τίποτα δε θα τα καταφέρει να ξεφύγει από τα δόντια του!

Με το δικό του προσωπικό στυλ, ο Ρόαλντ Νταλ μας κάνει να αμφισβητήσουμε όσα ξέρουμε. Να αναρωτηθούμε αν όσα βλέπουμε, αν όσα μας έχουν πει κατά καιρούς, όσα μάθαμε από ιστορίες και από άλλους ανθρώπους είναι αλήθεια. Όπως η Σόφη γνώρισε έναν Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα και δεν έπαθε τίποτα, αντίθετα απέκτησε ένα φίλο, ενώ αυτό που ήξερε ήταν ότι οι γίγαντες τρώνε παιδιά, έτσι κι εμείς δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι μας έχουν πει για κάποιον, χωρίς καν να τον γνωρίσουμε και να καταλάβουμε τι άνθρωπος είναι. Δε θα έπρεπε να προδικάζουμε, χωρίς να έχουμε καν ακούσει και τις δύο πλευρές.

Παράλληλα μαθαίνουμε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε θα έπρεπε να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Γιατί ο μεγάλος παραμυθάς μας αποδεικνύει ότι ενώ όλοι οι υπόλοιποι γίγαντες ήταν όλα αυτά που η Σόφη είχε ακούσει ποτέ για τους γίγαντες, κι ακόμα παραπάνω, υπήρχε ένας ανάμεσά τους που ήταν διαφορετικός. Να θυμόμαστε λοιπόν ότι ο καθένας θα έπρεπε να κρίνεται για αυτό που είναι ο ίδιος, όχι η ομάδα στην οποία ανήκει ή οι συμπατριώτες του ή ακόμα και η υπόλοιπη οικογένειά του.

Κι ακόμα πως οι φίλοι κρύβονται στα πιο απίθανα μέρη. Και πως δε θα έπρεπε να κοροϊδεύουμε κάποιον που δεν είχε την τύχη να έχει όλα όσα είχαμε εμείς, όπως η Σόφη πήγαινε σχολείο και μάθαινε να μιλάει, να διαβάζει και να γράφει σωστά, ενώ ο ΜιΦιΓάμα δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Και πως όταν μπορούμε να κάνουμε το καλό και να βοηθήσουμε κάποιον θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τι θα γινόταν αν βρισκόμασταν εμείς στη θέση αυτού που είχε ανάγκη;

Ένα υπέροχο βιβλίο γεμάτο χιούμορ και μεγάλα μηνύματα!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 11 χρονών.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο ΡΟΑΛΝΤ ΝΤΑΛ ήταν κατάσκοπος, κορυφαίος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, ιστορικός της σοκολάτας και ιατρικός εφευρέτης. Ήταν επίσης ο συγγραφέας των Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ, ΜΑΤΙΛΝΤΑ, Ο ΜΦΓ και πολλών ακόμα εξαίρετων ιστοριών. Παραμένει ο Νο 1 παραμυθάς στον κόσμο.Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν 16 βιβλία του συγγραφέα για μικρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.