«Το Ναυάγιο της Καράντρα» από τον Άγγελο Κυπριανό #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Για πείτε μου αλήθεια, εσείς δε θα θέλατε να ταξιδέψετε στις άγνωστες θάλασσες πάνω σε ένα πειρατικό καράβι, παρέα με μάγους, ξωτικά και ότι άλλο περίεργο θα μπορούσε να προσφέρει ένας περίεργος και διαφορετικός τόπος; Δε θα θέλατε να βρεθείτε σε λημέρια πειρατικά, εκεί που κυβερνά ο νόμος των πειρατών και που μπορεί να χάσεις και ένα δυο δάχτυλα αν βρεθείς στο δρόμο τίποτα ανθρωποφάγων; Δε θα θέλατε να εξερευνήσετε την άγρια ζούγκλα, να τα βάλετε με μυθικά πλάσματα, να βγείτε νικητές αλλά και πάλι με κάποιο τρόπο να είστε χαμένοι; Καλά, αυτό το τελευταίο μπορεί να μην το θέλετε. Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα ζει ο Αρσίκ, ο ήρωας του Άγγελου Κυπριανού στο βιβλίο του «Το Ναυάγιο της Καράντρα».

Ο Αρσίκ λοιπόν είναι ένας θαλασσοπόρος που έχει φάει τη θάλασσα με το κουτάλι και έχει ορκιστεί να μην πεθάνει στα χέρια της. Για να το πετύχει, αποσύρθηκε στη νήσο Σάραπορτ, όπου και είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όμως ο συγκεκριμένος τόπος δεν είναι κανένα ήσυχο νησάκι στα μέσα του πελάγους που κατοικείται από καλοσυνάτους ανθρώπους. Είναι λημέρι πειρατών και αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους λίγους και μάλλον άτυχους που του έμελλε να ζήσουν εκεί χωρίς να ανήκουν στο πειρατικό συνάφι, όλοι οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι της θάλασσας και ανήκουν σε μία από τις τέσσερις πειρατικές συμμορίες που ελέγχουν το νησί αλλά και ολόκληρη τη θάλασσα στο βασίλειο.

Ο Αρσίκ λοιπόν που είναι από τη φύση του ευέξαπτος χαρακτήρας δεν περνάει και τόσο όμορφα στο Σάραπορτ. Όταν περιτριγυρίζεσαι από πειρατές ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα μπλέξεις κάπου, θα σου τη φέρουν και τότε θα πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να φανείς αντάξιος των περιστάσεων. Δυστυχώς για τον ίδιο, ό ήρωάς μας δεν είναι πολύ καλός στο να κρατάει την ψυχραιμία του και με τη βοήθεια του ρουμιού που ρέει πλέον στις φλέβες του αντί για αίμα, μπαίνει συχνά σε μπελάδες. Την τελευταία φορά καταφέρνει να μπλέξει τόσο άσχημα που πρέπει να καταφύγει στη ζούγκλα Σάραθορν, στην άλλη πλευρά του νησιού. Τότε είναι που πραγματικά αρχίζουν τα βάσανά του.

Οι περιπέτειες του Αρσίκ λαμβάνουν χώρα στη Βιτάλια, ένα κόσμο πλασμένο με τη φαντασία του συγγραφέα, χτισμένο πάνω σε μεσαιωνικά θεμέλια και εμπλουτισμένο με φυλές φανταστικών και μυθολογικών πλασμάτων, θεούς άγνωστους σε εμάς και επηρεασμένους από το δωδεκάθεο, τη μαγεία και την επιστημονική φαντασία. Παρά τη μεγάλη γκάμα από την οποία εμπνεύστηκε ο συγγραφέας, κατάφερε να τα δέσει όλα τόσο αρμονικά μεταξύ τους και να συστήσει τον κόσμο του στον αναγνώστη με τέτοιο τρόπο που να μην το φανεί ξένος ή υπερβολικός, αλλά ούτε και κουραστικός. Γιατί, παρόλο που θα περίμενε κανείς η κοσμοπλασία να πιάνει τουλάχιστον 200 σελίδες, ολόκληρο το βιβλίο δεν είναι πάνω από 300 και παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να δώσει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και έναν απολύτως κατανοητό κόσμο! Και όχι μόνο αυτό.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου, γιατί πέρα από τον Αρσίκ γνωρίζουμε και μερικούς ακόμα, δένουν αρμονικά με το κείμενο, έχουν φωνή και υπόσταση και είναι ένα κερδισμένο στοίχημα για το συγγραφέα έχω να πω. Καθένας τους τόσο διαφορετικός και μοναδικός που δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδευτείς για το ποιος μιλάει! Και αν λάβει κανείς υπόψη του γρήγορη ροή του κειμένου που κυλάει όπως το νερό στο αυλάκι, τότε το αποτέλεσμα μόνο καλό μπορεί να είναι και φυσικά σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

 

Εκδόσεις Πηγή

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Άγγελος Κυπριανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και μεγάλωσε στο νησί των Σπετσών. Είναι τραγουδοποιός Αμερικάνικης Φολκ Μουσικής με το καλλιτεχνικό όνομα Remi & the road και έχει στο ιστορικό του 6 δίσκους και αμέτρητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι επίσης ο ιδρυτής του σχήματος Theanivar, ενός μουσικού project που ειδικεύεται σε ατμοσφαιρική μουσική συγκεκριμένης θεματολογίας.

Το πρώτο του μυθιστόρημα λογοτεχνίας του Φανταστικού ονομάζεται «Ο Οίκος των Βέρεμον» και κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Πηγή.

Ανάμεσα σε άλλα έργα του είναι το μιούζικαλ «Λετζέντα» και η ταινία «I dreamt about this» καθώς επίσης και το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων και στρατηγικής με τίτλο Meteor Tales.

Το βιβλίο «Το ναυάγιο της Καράντρα» αποτελεί την πρώτη ιστορία από τον κόσμο του Meteor Tales, τη Βιτάλλια.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.