Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Σε αυτή τη διλογία που ξεκίνησε με το βιβλίο «Το χρυσό κλουβί» η Lackberg επικεντρώνεται στο θέμα γυναίκα, στα δικαιώματά της και στη μεταχείριση των γυναικών, που παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από τη χειραφέτηση, δε φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ. Η νοοτροπία που επικρατεί στην ανδροκρατούμενη κοινωνία μας, πως δηλαδή οι άντρες είναι πιο ικανοί από τις γυναίκες στους περισσότερους, αν όχι όλους τους τομείς είναι αυτό που ενοχλεί τη Lackberg και την ωθεί να γράψει το δεύτερο βιβλίο.
Μετά τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου η Φέι θεωρεί ότι οι περιπέτειές της έχουν τελειώσει και πως ήρθε η ώρα να ηρεμήσει και να απολαύσει τα όσα πέτυχε. Η εταιρεία της με το δηκτικό όνομα Revenge, που στα Ελληνικά σημαίνει «εκδίκηση», οδεύει με σταθερούς ρυθμούς προς την επιτυχία και η Φέι ετοιμάζεται να κατακτήσει την αγορά των ΗΠΑ. Όμως θα χρειαστεί να κάνει ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη πριν το μεγάλο αυτό βήμα, καθώς μια απειλή διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κάποιος έχει βάλει σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Revenge και η Φέι δεν είναι διατεθειμένη να το επιτρέψει.
Με τη βοήθεια μιας ομάδας γυναικών θα οργανωθεί ώστε να σώσει την εταιρεία που δημιούργησε με τόσο κόπο και τόσα όνειρα και έδωσε δουλειά σε γυναίκες που τη χρειάζονταν. Δεν πρόκειται να αφήσει όλον αυτόν τον κόπο να πάει χαμένος. Στην πορεία θα ερωτευτεί και θα πιστέψει πως ήρθε ο καιρός πια να ζήσει μια πιο ήσυχη ζωή. Μέχρι τα γεγονότα να την κάνουν να αναθεωρήσει και να καταλάβει πως θα πρέπει πάντα να έχει τα μάτια της ανοιχτά.
Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο, έτσι και σε αυτό, η συγγραφέας χρησιμοποιεί την υπερβολή είτε για να τονίσει πράγματα και καταστάσεις, είτε για να τραβήξει την προσοχή. Με το φεμινισμό σαν λάβαρο, η Lackberg χτίζει την ηρωίδα της σαν την απόλυτη γυναίκα, όπως μια γυναίκα θα ήθελε να τη δει. Δηλαδή τα δυνατά της στοιχεία δεν είναι το πόσο καλή εργαζόμενη γυναίκα, εργαζόμενη μητέρα ή νοικοκυρά είναι, όπως θα περίμενε ίσως κάποιος, αλλά πόσο επιτυχημένη επιχειρηματίας είναι, πόσο έξυπνη και πανούργα με την ικανότητα να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να διοικεί μια εταιρεία κολοσσό. Παράλληλα, προβάλει πάνω της το πρότυπο του επιτυχημένου άντρα επιχειρηματία, όπως ίσως τον γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Αυτού δηλαδή που θα κάνει επαγγελματικά ταξίδια για δουλειές σε άλλες πόλεις ή χώρες, που θα περνάει το βράδυ του στο μπαρ του ξενοδοχείου φλερτάροντας, που θα κερδίζει σκληρές διαπραγματεύσεις, που θα κυκλοφορεί με λιμουζίνες και ακριβά αυτοκίνητα και θα σερβίρεται ένα ποτό ή και παραπάνω για όσο διαρκεί η διαδρομή. Εκείνου που δεν έχει ηθικούς φραγμούς ή ενδοιασμούς, που ξέρει τι θέλει και θα το πάρει με όποιον τρόπο πιστεύει καλύτερο. Το σεξ με αγνώστους, οι χυδαίες σκέψεις ή το ποτό δεν είναι αυτό που έχουν στο νου τους οι γυναίκες όταν σκέφτονται το φεμινισμό και τη χειραφέτηση, αλλά την ίδια μεταχείριση και τις ίσες ευκαιρίες με τους άντρες. Η Lackberg ωστόσο χρησιμοποιεί τις ακραίες συμπεριφορές για να τραβήξει την προσοχή και να πετύχει το στόχο της.
Η Φέι δεν είναι και ο πιο συμπαθητικός χαρακτήρας. Αντίθετα, αν δεν προκαλέσει την αντιπάθεια, σίγουρα θα προκαλέσει κάποιο αρνητικό συναίσθημα τουλάχιστον. Είναι όμως πιο κοντά στο Σουηδικό πρότυπο και όχι στο Ελληνικό και κάποιες από τις συμπεριφορές της, μπορεί σε εμάς να φαίνονται υπερβολικές ή ακραίες, αλλά στη Σουηδία μπορεί να μην είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Όπως και να έχει, στο βιβλίο αυτό βλέπουμε και μια αδύναμη πλευρά της και την ανάγκη της να αφεθεί να ζήσει, βλέπουμε όμως και την αποφασιστικότητά της να προστατέψει όσους αγαπά με όποιον τρόπο μπορεί. Πέρα από το παρόν όμως, ρίχνουμε και μια καλή ματιά στο παρελθόν της το οποίο μόνο ρόδινο δεν είναι. Μπορεί να είχαμε δει κάποια στιγμιότυπα του παρελθόντος στο προηγούμενο βιβλίο, σε αυτό εδώ όμως βλέπουμε πολύ περισσότερα και πολύ πιο άσχημα γεγονότα του παρελθόντος που σίγουρα έχουν στιγματίσει τη βασική ηρωίδα και δικαιολογούν αρκετά την μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα της.
Αυτό που γνώριζα αρχικά ήταν ότι επρόκειτο για διλογία. Το τέλος όμως του βιβλίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε και ένα τρίτο βιβλίο.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
H Camilla Lackberg είναι µία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο από το διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων της, µεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχηµένη σειρά αστυνοµικών µυθιστορηµάτων της Φιελµπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 26 εκατοµµύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχηµένη επιχειρηµατίας και µία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των µισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Η σειρά µε πρωταγωνίστρια τη Φέι είναι ένα νέο βήµα για την Camilla Lackberg ως συγγραφέα. Με µια τόσο δυναµική ηρωίδα επιθυµεί να αλλάξει τους κανόνες και γιατί όχι και το ίδιο το παιχνίδι.