«Λόγια νεκρών» από τον Stuart Neville #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Είτε υπογράφει με το πραγματικό του όνομα, είτε με ψευδώνυμο, ο Stuart Neville δεν παύει να μαγνητίζει τον αναγνώστη. Στα «δικά» του βιβλία, αυτά που υπογράφει με το πραγματικό του όνομα πρωταγωνιστεί το Μπέλφαστ και η πονεμένη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτή η τοποθεσία κυριαρχεί κι εδώ, στη δεύτερη ιστορία με ηρωίδα την αρχιεπιθεωρήτρια Σερίνα Φλάναγκαν.

Η Φλαναγκαν αναλαμβάνει μια υπόθεση αυτοκτονίας ενός επιχειρηματία της περιοχής. Ο άνθρωπος αυτός είχε πριν κάποια χρόνια ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο και ήταν θαύμα που γλύτωσε τη ζωή του. Έχασε όμως τα πόδια του, το κάτω μέρος του σώματός του δε λειτουργούσε, οπότε εύκολα θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι δεν υπήρχε κάτι παραπάνω από μια υπόθεση αυτοκτονίας, ένας άνθρωπος που έψαχνε για λύτρωση. Μπορεί να είχε τα πάντα, ένα μεγάλο πολυτελές σπίτι, μια νέα και όμορφη γυναίκα, μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Η Φλάναγκαν πιάνει τον εαυτό της να ζηλεύει την άνετη ζωή της χήρας, που δεν έχει καμία σχέση με τις δυσκολίες που η ίδια αντιμετωπίζει. Όμως ερευνώντας το περιβάλλον και το δωμάτιο που βρήκαν το νεκρό επιχειρηματία, υποψίες την κάνουν να θέλει να το ερευνήσει περισσότερο. Η έρευνα την οδηγεί προς τη χήρα και τον εφημέριο της περιοχής. Οι δυο τους φαίνεται να έχουν μια πολύ στενή σχέση που στο μυαλό της Φλάναγκαν οδηγεί κάπου πολύ συγκεκριμένα. Ψάχνει για στοιχεία που δυσκολεύεται πολύ να βρει ενώ κάποιοι προσπαθούν να της κλείσουν τις πόρτες και να την ωθήσουν να καταλήξει πως πρόκειται για αυτοκτονία, όπως όλα δείχνουν εξ αρχής. Όμως εκείνη θα συνεχίσει να ψάχνει ενώ την ίδια στιγμή κοντεύει να χάσει την οικογένειά της.

Η Φάναγκαν έχει επιβιώσει από καρκίνο του μαστού και από μια επίθεση στην οικογένειά της που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή στον άντρα της. Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στο σπίτι. Η σχέση του ζευγαριού δεν είναι στα καλύτερά της, τα παιδιά της είναι νευρικά και δυστυχισμένα, η ίδια παρακολουθείται από ψυχολόγο ενώ ο άντρας της ξυπνάει μες στη νύχτα από τους εφιάλτες που άφησε πίσω του η επίθεση. Όμως η Φλάναγκαν δεν μπορεί να μην κάνει τη δουλειά της με αποτέλεσμα να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στις υποθέσεις που ερευνάει από ότι στην ίδια της την οικογένεια, και εν τέλη να μην κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Πρέπει κάτι να κάνει όμως ώστε να μην χάσει τους ανθρώπους που αγαπάει από κοντά της.

Η ηρωίδα είναι λιγάκι προβληματική, όπως θα περίμενε κανείς από τους αστυνομικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου τίποτα δεν είναι εύκολο και υπάρχει μια κάποια ιστορία. Όμως τα προβλήματά της δεν είναι οι καταχρήσεις, αλλά προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζε μια οποιαδήποτε άλλη εργαζόμενη γυναίκα που προσπαθεί να ισορροπήσει την εργασία με την οικογένειά της.

Η ιστορία της Φλάναγκαν και της έρευνάς της εν γένει διαβάζεται απνευστί. Βλέπουμε τα στοιχεία που προκαλούν τις υποψίες της, μαθαίνουμε τι ακριβώς συνέβη λίγο πριν το θάνατο του επιχειρηματία, όμως αυτό που δε βλέπουμε είναι ένα παρελθόν που υποβόσκει και που σιγά σιγά ανακαλύπτει η Φλάναγκαν. Η επιμονή της και η διαίσθησή της είναι αυτά που την κάνουν καλή στη δουλειά της και που τελικά τη βοηθούν να λύσει την υπόθεση. Αυτή η επιμονή όμως είναι που παίζει και καταλυτικό ρόλο στην κατάσταση της οικογένειάς της.

Ήξερα ότι θα μου αρέσει σαν βιβλίο. Αυτό που δεν περίμενα είναι ότι δε θα θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

O Stuart Neville (Στιούαρτ Νέβιλ) αναδείχθηκε σε µπεστσελερίστα συγγραφέα µε το πρώτο του βιβλίο Τα φαντάσµατα του Μπέλφαστ (Μεταίχµιο, 2010), για το οποίο τιµήθηκε µε το βραβείο των Los Angeles Times και µε το Grand Prix Καλύτερου Ξένου Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος στη Γαλλία. Έκτοτε έχει εκδώσει πολλά ακόµα πολύ επιτυχηµένα µυθιστορήµατα. Τα πέντε από αυτά ήταν υποψήφια για τον τίτλο Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year, ενώ το βιβλίο του Ratlines ήταν στη βραχεία λίστα για το CWA Ian Fleming Steel Dagger. Έχει µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσµο.

Για να διαβάσετε περισσότερα για τον Stuart Neville: www.stuartneville.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.