Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Η Martha Wells δεν είναι καινούρια στο χώρο των βιβλίων του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας γι’ αυτό και χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα πως το πρώτο βιβλίο της σειράς «Τα ημερολόγια του Φονομπότ» στα Ελληνικά, με τίτλο «Κόκκινος Συναγερμός».
Όπως και τα περισσότερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, έτσι κι αυτό μας μεταφέρει σε ένα μακρινό μέλλον που πολλοί πλανήτες έχουν κατοικηθεί ή και εγκαταλειφθεί. Τεράστιες επιχειρήσεις κυριαρχούν στο σύμπαν που ασχολούνται με πλανητικές εξερευνήσεις. Οι αποστολές αυτές θα πρέπει να έχουν έγκριση από την Εταιρεία, από την οποία προμηθεύονται εφόδια και πόρους. Θεωρείται λοιπόν αναγκαίο, για την ασφάλεια της κάθε αποστολής, να υπάρχει συνοδεία από ένα ή περισσότερα Ανδροειδή Ασφαλείας, με βάση πάντα τον αριθμό των ατόμων που παίρνουν μέρος στην αποστολή. Τα ανδροειδή αυτά παρέχονται επίσης από την Εταιρεία, βάση συμβολαίου με τον ή την επικεφαλή της αποστολής. Για να μπορέσει μια ομάδα να προβεί σε εξερευνητική αποστολή, θα πρέπει να μειοδοτήσει απέναντι σε άλλες ομάδες. Οπότε όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, η ασφάλεια μπορεί να είναι λιγάκι παραμελημένη.
Η ομάδα «Προστασία» εξερευνά έναν μακρινό πλανήτη, γνωρίζοντας πως σε κάποια άλλη ήπειρο, υπάρχει ακόμα μία ομάδα. Ξέρουν λοιπόν ότι δεν είναι μόνοι τους εκεί και πως αν χρειαστούν κάτι, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Την ομάδα συνοδεύει ένα Ανδροειδές Ασφαλείας, το οποίο κατά πως φαίνεται δεν είναι ίδιο με τα άλλα! Έχει χακάρει τον καθοδηγητή συμπεριφοράς του, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ένα αυτόνομο ανδροειδές, που δεν είναι υποχρεωμένο να υπακούει σε εντολές. Το ίδιο αποκαλεί τον εαυτό του «Φονομπότ» και του αρέσει στον ελεύθερο χρόνο του να παρακολουθεί σειρές που έχει κατεβάσει από το δορυφόρο, όταν οι πελάτες θεωρούν ότι πέφτει σε αδράνεια. Δεν αισθάνεται άνετα κοντά σε ανθρώπους, αν και η συνηθισμένη ομάδα είναι καλύτερη από πολλές προηγούμενες, και έχει παρατηρήσει ότι έχει αναπτύξει συναισθήματα. Αυτό που θέλει είναι να το αφήσουν μόνο του να βρει τον εαυτό του. Όμως, όταν μια αποστολή μελών της ομάδας αποκαλύπτει σημεία ζωής στον πλανήτη, επικίνδυνα σημεία ζωής, τότε το Φονομπότ πρέπει να προστατέψει τους επιστήμονες και όλοι μαζί να ανακαλύψουν τι συμβαίνει.
Καθότι πρόκειται για νουβέλα και όχι για εκτενές μυθιστόρημα, η συγγραφέας δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει πολλά για τον κόσμο της σειράς. Ο αναγνώστης όμως δε δυσκολεύεται καθόλου να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα, και μπαίνει κατευθείαν στο ζουμί και στη δράση του βιβλίου, μέσα από τα μάτια του Φονομπότ. Έτσι έχει την ευκαιρία να δει και την οπτική του βασικού χαρακτήρα αλλά και τα συναισθήματα που βιώνει. Το πως είναι για εκείνο να είναι τόσο κοντά σε ανθρώπους. Πως αισθάνεται για την Εταιρεία αλλά και πως βλέπει το ίδιο τον εαυτό του. Έχει πολύ ενδιαφέρον το πως περιγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και πόσα βλέπει το ίδιο που δεν τα βλέπουν όλα τα μέλη της ομάδας.
Η σειρά προβλέπεται πως θα αποτελείται από εννέα τουλάχιστον νουβέλες, από τις οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής οι έξι. Για την ακρίβεια, η έκτη νουβέλα κυκλοφόρησε στα Αγγλικά μόλις τον Απρίλιο. Ανυπομονώ να διαβάσω και τα επόμενα αποσπάσματα από «Τα ημερολόγια του Φονομπότ» μιας και η συγκεκριμένη πρώτη νουβέλα ήταν μια πρώτης τάξεως αρχή!
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μάρθα Γουέλς είναι συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και φανταστικής λογοτεχνίας από τότε που εκδόθηκε το πρώτο μυθιστόρημά της το 1993. Στο έργο της συμπεριλαμβάνονται η σειρά The Books of the Raksura, το βιβλίο The Death of the Necromancer, η τριλογία Fall of Ile-Rien, η σειρά Murder-bot Diaries, μυθιστορήματα βασισμένα στους κόσμους του Star Wars, του Stargate: Atlantis και του Magic: The Gathering, καθώς επίσης και διηγήματα, εφηβικά μυθιστορήματα, δοκίμια και άρθρα. Έχει κερδίσει ένα βραβείο Nebula, δύο βραβεία Hugo, δύο βραβεία Locus, κι έχει εμφανιστεί στις λίστες των Best-seller του USA Today και των New York Times. Τα βιβλία της έχουν εκδοθεί σε δεκαεννιά γλώσσες.