«Ο δρόμος της πεταλούδας» από τη Γερακίνα Μπουρίκα #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η πεταλούδα είναι ένα πλάσμα πανέμορφο, που όμως δε γεννιέται έτσι. Κάνει υπομονή, μέχρι να έρθει η ώρα της να ελευθερωθεί από το κουκούλι και να τρέξει προς την ελευθερία. Έτσι έκανε και η Μαρουσώ, η ηρωίδα της ιστορίας, όταν πίστεψε ότι ήρθε η ώρα, ότι πήρε το μήνυμα που τόσο έλπιζε να πάρει, αυτή τη χείρα βοηθείας που ποτέ δεν είχε και που πάντα της έλειπε. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Βρισκόμαστε στο όχι και τόσο μακρινό 1981 και συναντάμε ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που προσπαθεί να βρει ένα μέρος να προστατευτεί, ένα μέρος όπου θα νιώθει ασφάλεια. Το βρίσκει σε ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη και στην καρδιά ενός καλού και συμπονετικού ανθρώπου που την παίρνει υπό την προστασία του. Η εύθραυστη αυτή αίσθηση ασφάλειας που νιώθει η Μαρουσώ, κινδυνεύει όταν ένα άλλο κορίτσι προσπαθεί να βρει κι εκείνο κατάλυμα στο ίδιο βαγόνι μερικές μέρες μετά. Τα δυο κορίτσια έχουν παρόμοιο παρουσιαστικό κι ένα ακόμα κοινό. Έχουν και οι δύο ιστορίες στο παρελθόν τους που τους έχουν διαλύσει την ψυχή. Η Μαργαρίτα ήταν φοιτήτρια μέχρι πρόσφατα. Όμως ο καταστροφικός σεισμός διέλυσε το πατρικό της στο Λουτράκι, καταπλακώνοντας την οικογένειά της. Πλέον δεν της έμεινε κανένας δικός της άνθρωπος, αφού και οι συγγενείς της της γύρισαν την πλάτη, λες και η ίδια έφταιγε για ό,τι είχε συμβεί. Η Μαργαρίτα δεν άντεξε την απώλεια και το έριξε στα ναρκωτικά. Όταν όμως άκουσε την ιστορία της Μαρουσώς, κατάλαβε πως υπάρχουν πολύ χειρότερα από όσα πέρασε η ίδια. Η Μαρουσώ δεν μπορούσε να καταλάβει πώς η Μαργαρίτα έκανε κακό στον εαυτό της, ενώ η ίδια προσπαθούσε να επιβιώσει από το άσχημο παρελθόν που την κυνηγούσε. Η ίδια φέρει στην πλάτη της πολλά μαρτύρια. Απώλεια ναι, αλλά και κακοποίηση, ένα βιασμό που τη στιγμάτισε για όλη της τη ζωή και πολλές λάθος αποφάσεις, δικές της ή των γύρω της. Τίποτα δεν ήταν εύκολο στη ζωή της, κι όμως δεν έπαψε να προσπαθεί να ζήσει.

Η Μαρουσώ πέρασε δια πυρός και σιδήρου και άργησε πολύ να βρει την ευτυχία. Πως μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος όταν νιώθει την καυτή ανάσα του φόβου στο αυχένα του, να καραδοκεί σε κάθε βήμα; Όλες της οι αποφάσεις πάρθηκαν με δεδομένο αυτό το φόβο, τον ίδιο που είχε από μικρό παιδί, από τότε που γνώρισε τον κόσμο. Όλα όσα συνέβησαν στη ζωή της διαμόρφωσαν το χαρακτήρα της και την έκαναν καχύποπτη απέναντι σε όλους και σε όλα. Ακριβώς όπως όταν ήταν η ίδια παιδί, υπέμενε έναν αποτυχημένο γάμο για χάρη ενός άλλου παιδιού, ενός κοριτσιού που ήρθε να αντικαταστήσει ένα αγόρι του παρελθόντος.

Η Μαρουσώ πήρε πολλές αποφάσεις στη ζωή της. Δεν ήταν όμως όλες σωστές. Ήταν σωστή η απόφασή της να αμυνθεί, όμως δεν ήταν σωστή η απόφασή της να εγκαταλείψει. Και αυτή η συγκεκριμένη απόφαση τη στοίχειωσε και δεν ήθελε να πιστέψει πως ήταν η λάθος απόφαση. Δεν μπορώ όμως έτσι εύκολα να κρίνω ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, γνωρίζοντας όσα πέρασε. Μπορώ όμως να την καταλάβω και να πονέσω μαζί της, βλέποντας που οδήγησε τη ζωή της.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μικρής, κλειστής κοινωνίας της Ελληνικής επαρχίας μας δίνεται με αυτό το καλογραμμένο βιβλίο. Έχοντας μεγαλώσει σε μια τέτοια κοινωνία, μπορώ να την αναγνωρίσω και να νιώσω την ηρωίδα ακόμα πιο κοντά μου. Η κυρία Μπουρίκα, σε αυτό της το βιβλίο, μας δείχνει από τι είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι…

 

Εκδόσεις Κάκτος

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία είκοσι να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» της έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής.

Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή του τρίτου της μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη». Τον τελευταίο καιρό, συνεχίζοντας και το συγγραφικό της έργο, εργάζεται στο Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.