«Το μυστήριο της γάτας της παντομίμας» από την Ένιντ Μπλάιτον #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Τα 5 λαγωνικά βρίσκονται και πάλι μαζί και είναι έτοιμα να λύσουν ένα ακόμα μυστήριο, ή και να δημιουργήσουν ένα.

Η Μπέτι και ο Πιπ έρχονται με το τρένο και οι φίλοι τους, ο Χάρι, η Ντέζι, ο Φούσκας και ο σκύλος του ο Μπάστερ, έχουν πάει στο σταθμό για να τους υποδεχθούν! Τουε έχουν λείψει οι φίλοι τους και ανυπομονούν να τους δουν και να ενωθεί και πάλι η ομάδα των 5 λαγωνικών! Την ίδια ώρα, ο αστυνόμος Γκουν φεύγει για διακοπές και στο πόδι του αφήνει τον νεαρό υπαστυνόμο Πίπιν. Τον ενημερώνει για ό,τι μπορεί να συμβεί όσο εκείνος απουσιάζει, τίποτα δηλαδή και του συνιστά να προσέχει ιδιαίτερα την παρέα των παιδιών, καθώς μπορούν να εξελιχθούν σε κακός μπελάς! Ο Πίπιν έχει ήδη συμπαθήσει τα παιδιά, αλλά δεν ξεχνάει τα λόγια του αστυνόμου, που άλλωστε έχει μεγαλύτερη πείρα από εκείνον.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται που θα λείπει ο αστυνόμος Γκουν και που θα μείνει στη θέση του ο υπαστυνόμος Πίπιν! Έτσι, αποφασίζουν να σκαρώσουν ένα μυστήριο οι ίδιοι, ώστε να δημιουργήσουν ένα μυστήριο για τον υπαστυνόμο. Που να φανταζόταν όμως ότι την ίδια στιγμή, ένα πραγματικό μυστήριο θα εμφανιζόταν στην πόλη και τα ψευδή στοιχεία που φύτεψαν έξω από το θέατρο, θα παραπλανήσουν την έρευνα των αρχών!

Ο διευθυντής του θεάτρου βρίσκεται ναρκωμένος! Όταν συνέρχεται, συνειδητοποιεί ότι τον έχουν ληστέψει. Όλα δείχνουν πως μόνο ένας ηθοποιός του θιάσου θα μπορούσε να το κάνει, αυτός που πρόσφερε το τσάι στον διευθυντή και ο αστυνόμος Γκουν είναι έτοιμος να τον συλλάβει. Όμως ο Φούσκας και τα άλλα παιδιά δεν πιστεύουν σε αυτή την τόσο προφανή εξήγηση. Έτσι τα πέντε λαγωνικά λαμβάνουν δράση για να λύσουν το μυστήριο!

Η αγαπημένη γραφή της Ένιντ Μπλάιτον μας ξαναπάει πίσω στην εποχή που ήμασταν παιδιά και διαβάζαμε τα πέντε λαγωνικά, τους μυστικούς εφτά και όλα τα άλλα βιβλία της που μας κρατούσαν συντροφιά με τόση αγωνία! Χαίρομαι που έχουμε και πάλι μεταφράσεις των αγαπημένων βιβλίων, σε σύγχρονες εκδόσεις και που μπορούν να τις διαβάσουν και τα παιδιά μας! Τα βιβλία της είναι τόσο καλογραμμένα, με φράσεις κατάλληλες για τις ηλικίες που απευθύνονται και μηνύματα που μόνο θετικά μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς!

Κατάλληλο για παιδιά από 7 χρονών και πάνω.

 

Εκδόσεις Μίνωας

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ένιντ Μπλάιτον γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 11 Αυγούστου του 1897. Θεω­ρείται μία από τις πιο αγαπημένες και πολυγραφότατες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Έγραψε πάνω από 700 βιβλία, τα οποία μεταφράστηκαν σε 90 γλώσσες, πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και παραμένουν μέχρι σήμερα στις λίστες με τα πιο επιτυχημένα παιδικά βιβλία όλων των εποχών.

Εκτός από τις ιστορίες με περιπέτειες για παιδιά έγραψε τραγούδια, ποιήματα, θεατρικά έργα και ήταν υπεύθυνη λογοτεχνικών περιοδικών. Η σειρά Περιπέτεια περιλαμβάνει δέκα βιβλία. Το πρώτο, Περιπέτεια στο νησί, εκδόθηκε το 1944 και η σειρά ολοκληρώθηκε το 1955 με τον δέκατο τίτλο, Περιπέτεια στο ποτάμι.

Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με τα βιβλία της συγγραφέως, ενώ οι μαγικές και συναρπαστικές περιπέτειες που τόσα χρόνια πριν έγραψε εξακολουθούν να μαγεύουν τους μικρούς αναγνώστες μέχρι σήμερα.

Η Ένιντ Μπλάιτον πέθανε στο Λονδίνο στις 28 Νοεμβρίου του 1968.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.