«Η φυγή» από τη Σώτη Τριανταφύλλου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Η φυγή» είναι ένα βιβλίο τοποθετημένο στη δεκαετία του 1950, στα χρόνια μετά τον εμφύλιο, που τα πάθη δεν έχουν ακόμα καταλαγιάσει και οι νικητές τιμωρούν τους ηττημένους όπου κι αν βρεθούν, είτε ανήκουν στο αντίπαλο στρατόπεδο είτε όχι. Είναι «ευκαιρία» για κάποιους κακόβουλους ανθρώπους, να κάνουν κακό, να εκδικηθούν, να χλευάσουν, να βγάλουν το χειρότερό τους εαυτό. Τι γίνεται όμως όταν ανθίζει ο έρωτας;

Ο Αποστόλης, ένας υπάλληλος του ταχυδρομείου, παίρνει δυσμενή μετάθεση στην Άμφισσα, όχι τόσο γιατί ανήκε στους επαναστάτες, δεν είχε την τόλμη να ανήκει κάπου, αλλά πιο πολύ γιατί δεν κρατούσε το στόμα του κλειστό. Αγόρασε λοιπόν ένα σπίτι στην Άμφισσα για να στεγάσει γυναίκα και δυο παιδιά, και δεν υπολόγισε ότι θα ερωτευτεί.

Η Άννα είναι πλέον δεκαεννιά χρονών. Δεν πολύ-βγαίνει από το σπίτι, δεν πάει στη βόλτα ή όπου αλλού μπορεί να τη δει κανένας υποψήφιος γαμπρός και η μητέρα της φοβάται ότι θα μείνει στο ράφι. Όταν βγαίνει, είναι είτε για να πάει σε καμιά φιλενάδα της, που πλέον έχει παντρευτεί, είτε για να στείλει ή να παραλάβει γράμμα στο ταχυδρομείο. Η καλή της φίλη η Θοδώρα βρίσκεται πλέον στην Αθήνα και αλληλογραφούν για να μαθαίνουν νέα η μία της άλλης. Στο ταχυδρομείο είναι που η καρδιά της θα σκιρτήσει για τον νεοφερμένο τριαντάρη υπάλληλο, κάτι που δεν περίμενε. Μια σοβαρή κοπέλα σαν κι αυτή να ερωτευτεί έναν παντρεμένο άντρα; Ποιος να το πίστευε; Όμως η καρδιά δε ρωτάει.

Θα πάρουν την απόφαση να φύγουν ξαφνικά για την Αθήνα. Να ζήσουν τον έρωτά τους. Όμως, είναι πολλά αυτά που δε λένε μεταξύ τους. Ο φόβος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης κινούν τα νήματα και καταστρέφουν τη σχέση λίγο λίγο. Μια νουβέλα που μας πάει λίγο πίσω στο παρελθόν, μπας και αλλάξουμε το μέλλον.

 

Εκδόσεις Πατάκη

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Φαρμακευτικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής και στο Γαλλικό Τμήμα της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ. Είναι διδάκτωρ στην Αμερικανική Ιστορία και στην Ιστορία των πόλεων. Έχει κάνει μεταδιδακτορικές σπουδές στη φιλοσοφία των μαθηματικών και στις διεθνείς σχέσεις. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, νουβέλες, δοκίμια και διηγήματα. Μεταφράζει από τέσσερις γλώσσες και αρθρογραφεί στον Τύπο. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα έργα της: Το εργοστάσιο των μολυβιών (2000), Φτωχή Μάργκο (2001), Άλμπατρος (2003), Συγχώρεση (2005), Κινέζικα κουτιά (2006), Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης (2008), Λίγο από το αίμα σου (2008), Ο χρόνος πάλι (2009), Αύριο, μια άλλη χώρα (2009), Ο υπόγειος ουρανός (2010), Για την αγάπη της γεωμετρίας (2011), Σπάνιες γαίες (2013), Μηχανικοί καταρράκτες (2014), Γράμμα από την Αλάσκα (2015), Αστραφτερά πεδία (2016), Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο (2017, Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας), Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό (2019), Σικελικό ειδύλλιο (2021), Άκου το λιοντάρι (2023), Η φυγή (νέα έκδοση, 2023), τα δοκίμια Αριστερή τρομοκρατία, δημοκρατία και κράτος (σε συνεργασία με τον Ηλία Ιωακείμογλου, 2003), Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής (2012), Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση (2015), Μόνοι στον κόσμο: Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και αμερικανική μοναξιά (2019), καθώς και η συλλογή πολιτικών άρθρων Καρχαρίες και κοριοί. Σημειώσεις για την Τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα (2023). Επίσης έχει γράψει βιβλία για παιδιά και νέους: Γράμμα από έναν δράκο (2005), Αφρικανικό ημερολόγιο (2008), Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι (2011), Η Μαριόν στ’ ασημένια νησιά και στα κόκκινα δάση (αναθεωρημένη έκδοση 2014), Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού (2015), Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού (ξανά) (2016), Μιλώντας για την Έκφραση-Έκθεση (2017).

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.