“Θάλασσα- φωτιά” από τη Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

35285858Ένα υπέροχο μυθιστόρημα μας φέρνει και πάλι η κυρία Ζαϊρη με μια “Θάλασσα φωτιά”!

Ένα πολυτελές γιοτ ήταν το έναυσμα για τη συγγραφέα να δημιουργήσει μια ακόμα ιστορία με νέους ήρωες. Ένα τέτοιο σκάφος υπάρχει και στην ιστορία της. Έρχεται και ταράσσει τα νερά ενός λιμανιού, τα αισθήματα μιας μάνας αλλά κι ενός γιου.

Έναν έναν γνωρίζουμε τους ήρωες του βιβλίου και για τον καθένα μαθαίνουμε κάτι μοναδικό και ξεχωριστό, αλλά και κάτι κοινό με τους άλλους. Σε όλους λείπει η αγάπη με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Τη θέλουν πολύ αλλά την έχουν στερηθεί. Και αυτός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο εξελίσσεται το βιβλίο.

Η πανέμορφη Ηλιάνα ζει με τους γονείς την στην Πλάκα. Έχει δυο ανθρώπους που φροντίζουν για εκείνη, ένα σπίτι να μένει, αλλά δεν έχει την τρυφερή άδολη αγάπη της μάνας. Είναι σαν ξένες οι δυο τους. Της λείπουν οι αγκαλιές, τα φιλιά, το κανάκεμα της μάνας της κι ας την έχει δίπλα της.

Ο Άλκης μεγάλωσε με έναν άνθρωπο που τον λάτρευε και του το έδειχνε με κάθε τρόπο. Δεν του έλειψε η πατρική αγάπη κι ας μην ήταν βιολογικός του πατέρας αυτός που τον μεγάλωσε. Αγάπησε μια κοπέλα όμως χωρίς ανταπόκριση και για κείνη θα έκανε τα πάντα. Θα έδινε και τη ζωή του ακόμα, την καριέρα του, το οξυγόνο που αναπνέει. Δυστυχώς όμως για εκείνον ο έρωτάς του δεν ένιωθε τα ίδια συναισθήματα και το γεγονός αυτό ήταν ικανό να τον εξωθήσει στα άκρα.

Ο Ορέστης μεγάλωσε με τον πατέρα του μόνο. Έχασε τη μητέρα του πολύ μικρός και δεν τη θυμάται. Είχε όμως τον πατέρα του που τον αγαπούσε, αν και δεν του το έδειχνε όσο θα ήθελε ο Ορέστης. Δεν ήταν πολύ εκδηλωτικός ή διαχυτικός με αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει ότι στερείται την άδολη αγάπη του.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και ο μικρός Τζαμάλ, ένα προσφυγόπουλο που ξαφνικά εξαφανίζεται κι αφήνει πίσω μια μάνα να πονάει, θα βρεθούν όλοι μαζί και θα μπλεχτούν στο γαϊτανάκι της ζωής. Θα κλάψουν, θα πονέσουν, θα γελάσουν και θα ξεγελαστούν όπως όλοι οι άνθρωποι που διψούν για αγάπη.

Η κυρία Ζαϊρη μαγεύει και πάλι με τον υπέροχο εκφραστικό της λόγο. Δίνει τα θέματα που μας απασχολούν, που μας πονούν και μας καίνε μέσα από τη δική της ματιά, τη διδακτική. Η γραφή της μαγευτική για άλλη μια φορά. Ο λόγος της ρέει σαν το καθάριο νερό που ψάχνει να βρει το πέρασμα στη θάλασσα μέσα από την καρδιά μας για να την εξαγνίσει. Και πάλι βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί. Πως θα αντιδρούσε στη θέση του Άλκη, της Ηλιάνας, του Ορέστη; Αλλά και των άλλων χαρακτήρων του βιβλίου, που μπορεί να μην είναι οι κύριοι, αλλά σίγουρα δεν είναι απλώς βοηθητικοί.

Book Trailer:

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

824Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των φερώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός, αλλά και ως υπεύθυνη εκδόσεων. Έχει γράψει 14 βιβλία για ενηλίκους και πάνω από 150 παιδικά βιβλία. Το 2015 της απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της, καθώς και το βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας», για το μυθιστόρημά της ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ, το οποίο προβάλλεται σε τηλεοπτική σειρά. Όλα τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.