“Η πόλη των αγίων” από το Νίκο Κυριαζή

i-poli-twn-agiwn

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

“Η πόλη των αγίων” είναι ένα περιπετειώδης μυθιστόρημα.

Ιούλιος 1943. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη. Οι σύμμαχοι έχουν πάρει τη Σικελία και στην Ιταλία επικρατεί αναβρασμός. Οι πολίτες θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος. Δεν συμφωνούν με την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα ο Μουσολίνι. Κάποιοι από αυτούς ετοιμάζουν πραξικόπημα. Ο αρχηγός της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στέλνει στην Ιταλία τον καλύτερο πράκτορά του, Άντριου Μποντ.  Η αποστολή του έχει να κάνει με το επερχόμενο πραξικόπημα.

Ο πράκτορας της ιστορίας μας είναι ο κλασσικός Βρετανός πράκτορας που έχουμε συνηθίσει σε ανάλογες περιπέτειες. Ικανός, με πολλές δεξιότητες και την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, αλλά και λάτρης του ωραίου φύλου και καρδιοκατακτητής.

Το βιβλίο του Νίκου Κυριαζή “Η πόλη των αγίων” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα της εποχής του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Οι μνήμες από εκείνη την εποχή δεν έχουν ξεθωριάσει. Αλλά ευτυχώς για εμάς δεν διαδραματίζεται στην Ελλάδα και δεν καταπιάνεται με τα γνωστά και πολύ συναισθηματικά θέματα. Αυτή τη φορά βλέπουμε στρατηγικές σκέψεις και κινήσεις. Τι υπήρχε ή τι θα μπορούσε να υπάρχει στο βάθος, πίσω από τη σκηνή του πολέμου. Πως γίνεται μια αναγνώριση εδάφους. Τι χρειάζεται για να παρθεί μια απόφαση για απόβαση ή για οποιαδήποτε άλλη αποστολή σε καιρό πολέμου και σε εχθρικό έδαφος.

Κάποια ιστορικά γεγονότα και σκηνές που υπήρξαν στην πραγματικότητα, υποστηρίζονται από το συγγραφέα με υποσημειώσεις. Καθώς επίσης και κάποια στοιχεία για πολεμικά σκάφη και άλλα όπλα που δεν είναι γνωστά. Έτσι ξεκαθαρίζεται και η σημασία κάποιων αποφάσεων. Εκτός από τις υποσημειώσεις, στο τέλος του βιβλίου αναφέρεται και η βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας, για όποιον θέλει να εμβαθύνει.

Εκδόσεις Ωκεανός

Η πόλη των αγίων

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

kyriazis2Ο Νίκος Κυριαζής, γυιός του γνωστού συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων για το Βυζάντιο, Κώστα Κυριαζή, σπούδασε Οικονομικά και εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Trier και Harvard, ως ειδικός για τα Νομισματικά στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και ως γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και μυθιστορημάτων.

 

Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορούν:
και από τις εκδόσεις Ενάλιος

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.