“Η άλλη πλευρά της σιωπής” από τον Philip Kerr

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

cover.jpgΟ Μπέρνι Γκούντερ επιστρέφει με το βιβλίο “Η άλλη πλευρά της σιωπής”. Ο αγαπημένος, κυνικός ήρωας του Philip Kerr είναι για άλλη μια φορά εδώ, παρέα με το μαύρο του χιούμορ, προσπαθώντας να μην μπλέξει σε παλιές ιστορίες και νέες φασαρίες.

Βρισκόμαστε στη Γαλλική Ριβιέρα το 1956. Ο Μπέρνι δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο, με ψευδώνυμο φυσικά, ενώ στις ελεύθερες ώρες του, ή μάλλον νύχτες του, παίζει μπριτζ. Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους λόγω της δουλειάς του και λόγω του μπριτζ, θα γνωρίσει και θα συνδεθεί με τον γνωστό Άγγλο συγγραφέα Σόμερσετ Μομ. Με τον Μομ θα έρθουν λίγο πιο κοντά καθώς ένα βράδυ, στην υπέροχη αλλά απομακρυσμένη βίλα του, ο διάσημος συγγραφέας θα του εμπιστευτεί πως υπάρχει μια φωτογραφία, λόγω της οποίας ο ίδιος και αρκετοί φίλοι του σημαίνοντα πρόσωπα όλοι, κινδυνεύουν με διασυρμό. Με λίγα λόγια, του ζητά να μεσολαβήσει για λογαριασμό του, ώστε να πληρωθεί ο εκβιαστής και να πάρει ο ίδιος πίσω φωτογραφία και αρνητικά.

Όμως τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο απλά για τον Μπέρνι. Ο εκβιαστής, δεν είναι άλλος από τον Χάρολντ Χένιχ, πρώην λοχαγό των ναζί, αδίστακτο εκβιαστή και φυσικά παλιό γνώριμο του Μπέρνι. Ο Χένιχ είναι υπεύθυνος για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και της γυναίκας που αγαπούσε ο Μπέρνι. Όσο λοιπόν κι αν θα ήθελε να αρνηθεί την προσφορά του συγγραφέα, είναι μια καλής τάξεως ευκαιρία να πάρει εκδίκηση από τον Χένιχ κάνοντας αυτό που του έχει λείψει τόσο, τη δουλειά του ντετέκτιβ.

Για άλλη μια φορά, ο Kerr, μας χαρίζει τον απολαυστικό ήρωά του σε μια ακόμα περιπέτεια που διαδραματίζεται παράλληλα στο παρόν και στο παρελθόν. Κι αυτή τη φορά μαθαίνουμε αρκετά ιστορικά στοιχεία για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τους Ναζί, τους Ρώσους αλλά και την μεταπολεμική κατάσταση στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας δίνει αρκετά ιστορικά στοιχεία μέσα από την έρευνα και την εξέλιξη της ιστορίας, χωρίς να κουράζει με εκτενείς αναφορές σε γεγονότα, αλλά κάνοντάς τα μέσα της αφήγησης. Όλα αυτά που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό όπως η κατασκοπική δράση της Αγγλίας και της Ρωσίας, πριν κατά και μετά τον πόλεμο. Τα παιχνίδια συμφερόντων που παίχτηκαν και δεν μαθεύτηκαν ποτέ.

Ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας που συνήθως ξεχνάμε είναι οι απώλειες των Γερμανών πολιτών. Στο βιβλίο αναφέρεται εκτενώς η περίπτωση του πλοίου Βίλχελμ Γκούστλοφ. Κατά την απομάκρυνση των Γερμανών πολιτών της ανατολικής Πρωσίας, το πλοίο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να απομακρύνει περί τους 10,000 κατοίκους, παρόλο που δεν είχε σχεδιαστεί να μεταφέρει παρά μόνο 1,700 περίπου άτομα, μαζί με το πλήρωμα. Το πλοίο βυθίστηκε από τους Ρώσους και πάνω από 9,000 ψυχές χάθηκαν στα παγωμένα νερά της Βαλτικής. Μαζί με αυτούς ο συγγραφέας τοποθετεί την αγαπημένη του ήρωά του.

Η ιστορία έχει μυστήριο, σασπένς και προπαγάνδα. Ας μην ξεχνάμε ότι την μεταπολεμική Ευρώπη της εποχής τα σκήπτρα κρατούσε η κατασκοπεία και ο ψυχρός πόλεμος. Οι κομμουνιστές είχαν εξαπλωθεί παντού μετά το ναζισμό και φερόντουσαν το ίδιο αν όχι χειρότερα από τους φασίστες. Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει πως η εξουσία καταστρέφει συνήθως τον άνθρωπο και αυτό φαίνεται πολύ καλά σε πολλές από τις ιστορίες του Μπέρνι Γκούντερ. Οποιαδήποτε μορφή εξουσίας.

Ο αγαπημένος ήρωας θα επιζήσει και αυτής της περιπέτειας, αν και δεν θα βγει αλώβητος και θα επιστρέψει με μια νέα περιπέτεια, το Prussian Blue, το οποίο είχα την τύχη και τιμή να διαβάσω λίγο πριν εκδοθεί στην Αμερική. Η ιστορία του συνεχίζει από εκεί που αφήνει τον Μπέρνι στο συγκεκριμένο βιβλίο, “Η άλλη πλευρά της σιωπής”, δουλεύοντας δηλαδή στο ίδιο ξενοδοχείο στη Γαλλική Ριβιέρα. Είναι το ίδιο ενδιαφέρον με το παρόν βιβλίο και ελπίζω να είναι και το επόμενο βιβλίο του Kerr που θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

 

Εκδόσεις Κέδρος

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

PK_aboutΟ Philip Kerr γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1956. Σπούδασε νομικά και συνεργάστηκε ως αρθρογράφος στις σελίδες των Sunday Times, της Evening Standard και του New Statesman.
Ως συγγραφέας έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στη σειρά βιβλίων του με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, που θεωρείται από τις σημαντικότερες σειρές στον χώρο της σύγχρονης νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας.
Οι ιστορίες του Μπέρνι Γκούντερ διαδραματίζονται κυρίως στη Γερμανία των χρόνων της ναζιστικής κυριαρχίας και του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου.
Τα βιβλία της σειράς εκδίδονται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος. Κυκλοφορούν ήδη ο τόμος Η τριλογία του Βερολίνου (που περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Οι Βιολέτες του ΜάρτηΟ χλομός εγκληματίας και Γερμανικό ρέκβιεμ), καθώς και τα έργα Μοιραία ΠράγαΆνθρωπος χωρίς ανάσαΦλόγα που σιγοκαίει, Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ, Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται και Η άλλη πλευρά της σιωπής.
Από τις εκδόσεις Κέδρος επίσης κυκλοφορούν το μυθιστόρημά του επιστημονικής φαντασίας Φιλοσοφικά εγκλήματα, καθώς και τα μυθιστορήματά του Ξαφνικός θάνατος και Το χέρι του Θεού, με ήρωα τον ντετέκτιβ-βοηθό προπονητή Σκοτ Μάνσον.

Website / Goodreads / Twitter / Instagram

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.