Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη

Το τελευταίο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη με τίλτο “Ρεβιθοκοντούλης”  κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

 

605375Τίτλος: Ρεβιθοκοντούλης
Συγγραφέας / Εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη
ISBN: 978-960-605-375-7
Τιμή με ΦΠΑ (€): 11.00
Σελίδες: 64
Κατηγορία: ΠΑΙΔΙΚΑ

 

Τελικά πως τον λένε τον μικρούλη; Κοντορεβιθούλη ή… Ρεβιθοκοντούλη;

Μετά τη «Σκουφοκοκκινίτσα» και το «Δυο φορές και έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα», που τόσο αγαπήθηκαν από τα παιδιά, η Μαρίνα Γιώτη μας παρουσιάζει ένα ακόμη παραμύθι… αλλιώς!

Μια περιπέτεια, όπου αυτή τη φορά ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος δείχνει στα παιδιά, πως να αντιμετωπίζουν τους πιο τρομακτικούς τους φόβους!

 

Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Η διάσημη ιστορία του Κοντορεβιθούλη, περίπου όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία. Πώς γίνεται ένας γονιός να παρατάει τα παιδιά του στο δάσος, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα; Και ο Κοντορεβιθούλης, αφού ήταν τόσο έξυπνος, δεν ήξερε ότι τα ψιχουλάκια δεν θα άντεχαν για πολύ στο δάσος; Κι αν ήταν τόσο κοντούλης, πώς μπορούσε να τον δει από ψηλά ένας τόοοσο τεράστιος Γίγαντας; Και αυτός ο Γίγαντας πάλι, τόσο κουρασμένος ήταν που τον άφησε να του κλέψει έτσι απλά τις μπότες; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού. Ένα βιβλίο που μιλάει για την ενηλικίωση, τη συνεργασία και πώς να αντιμετωπίζουμε τους χειρότερούς μας φόβους. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα… «Σε καθετί καινούριο, το παιδί φοβάται να μη χάσει τα ήδη κεκτημένα. Ο δικός μας ρόλος είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά να προσπαθήσουν, να πειραματιστούν και να τα ενθαρρύνουμε να σταθούν στις δικές τους δυνάμεις». Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, εκπαιδευτικός.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου “Ρεβιθοκοντούλης το Chill and read συνομίλησε με τη συγγραφέα, την ευχαριστεί πολύ για το χρόνο και τις απαντήσεις της και σας καλεί να την γνωρίσετε κι εσείς!

MarinaGioti4.jpg

 

 1. Αγαπητή κυρία Γιώτη, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο “Ρεβιθοκοντούλης”.  Όπως και τα προηγούμενα δύο, “Σκουφοκοκκινίτσα” και “Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα”, πρόκειται για ένα κλασσικό παραμύθι, περίπου όπως το γνωρίζουμε όλοι, αλλά και λίγο διαφορετικά! Πριν μιλήσουμε για την υπέροχη αυτή σειρά βιβλίων, οι αναγνώστες του Chill and read θα ήθελαν να ήθελαν να μάθουν κάποια πράγματα για σας την ίδια. Όπως για παράδειγμα, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γίνεται συγγραφέας παιδικών βιβλίων; Και γιατί όχι βιβλία για ενήλικες;

  Σπούδασα οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση στην Αμερική και τα παιδικά βιβλία εμπεριέχουν όλα όσα αγαπώ, την εικονογράφηση, τη μικρή έκταση του κειμένου και μεγάλες δόσεις φαντασίας. Ζω καθημερινά σε ένα κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Είναι μεγάλη τέχνη να μπορέσεις να βάλεις σε λίγες γραμμές όλα όσα θες να πεις και να περάσεις νοήματα σε πολλά επίπεδα, να διασκεδάσεις και να εμπνεύσεις μικρούς και μεγάλους. 

 2. Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι όταν ήσασταν μικρή;

  Είχα και έχω τόσα πολλά αγαπημένα! Μάλλον «Το κορίτσι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Και το Ασχημόπαπο. Και τον «Μικρό Πρίγκιπα».

 3. Πως νιώθετε σαν συγγραφέας παιδικών βιβλίων; Θεωρείτε ότι έχετε μέρος της ευθύνης της διαπαιδαγώγησης των παιδιών;

  Ναι, θεωρώ ότι είναι τεράστια η ευθύνη όλων όσων ασχολούνται με τα παιδιά σε οποιοδήποτε πόστο. Γι’ αυτό τον λόγο, τις ιστορίες μου τις συζητώ πάντα με την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα, της εκπαιδευτικό Πόλκα Χατζηιωάννου- Σταθοπούλου και την εξαιρετική ομάδα των εκδόσεων Διόπτρα. Θέλω να είμαι σίγουρη ότι και η τελευταία λέξη είναι προσεγμένη στα βιβλία μου.

  DSC_1020

 4. Πιστεύετε ότι οι γονείς αγοράζουν παιδικά βιβλία στα παιδιά τους ή προτιμούν παιχνίδια; Αν ναι, με ποιο κριτήριο πιστεύετε ότι τα αγοράζουν;

  Οι γονείς είναι πολύ πιο ενημερωμένοι στην εποχή μας. Ξέρουμε πλέον πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια και τα βιβλία για τα παιδιά και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα. Το δύσκολο, ειδικά στις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, είναι να πείσουμε και τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα βιβλία.

 5. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να επιλέξετε ένα παιδικό βιβλίο ή παραμύθι για το δικό σας παιδί;

  Καθόλου! Τα αγαπώ τόσο πολύ που ξοδεύω πολύ χρόνο στα βιβλιοπωλεία. Επίσης έχω αγαπημένους βιβλιοπώλες που με συμβουλεύουν και μου προτείνουν.

 6. Τι ρόλο πιστεύετε ότι παίζει η εικονογράφηση ενός βιβλίου; Μπορεί να υπερτερήσει της ίδιας της ιστορίας;

  Παίζει τεράστιο ρόλο στις ηλικίες έως 8-9 ετών , που τα παιδιά χρειάζονται ακόμα την εικόνα. Γι’ αυτό και θέλει προσοχή. Στα εικονογραφημένα βιβλία το κείμενο και η εικόνα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά.

  DSC_0915

 7. Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς “Σκουφοκοκκινίτσα” και “Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα”, ανήκουν ήδη στη βιβλιοθήκη της κόρης μου. Ειδικά η “Σκουφοκοκκινίτσα” είναι από τα αγαπημένα της! Ο κοινός παρονομαστής τους, ο Φάνης ο Μπούφος, είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας. Πως καταλήξατε στον Φάνη και στη μορφή του;

  Έψαχνα έναν χαρακτήρα παρεξηγημένο. Κάποιον πανέξυπνο, που όλοι να τον θεωρούν χαζό. Με τον έξυπνο μπούφο προσπάθησα να σπάσω ένα ακόμη στερεότυπο. Το όνομά του βγήκε από το «φανερώνω».

 8. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά;

  Τα κλασικά παραμύθια έχουν περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο γιατί περνάνε πολύ σημαντικά μηνύματα. Στη σειρά «παραμύθια αλλιώς» (εκδ. Διόπτρα) κρατάμε την κλασική εκδοχή με κάποιες μικρές αλλαγές για να γίνουν πιο σύγχρονα και συνεχίζουμε μετά το «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Εκεί περνάμε σε κάθε βιβλίο διαφορετικά μηνύματα. Στη «Σκουφοκοκκινίτσα» μιλάμε για τις ταμπέλες και τον σχολικό εκφοβισμό. Στο «Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα» λέμε στα παιδιά ότι η μαγεία υπάρχει, βρίσκεται μέσα μας και λέγεται δύναμη της θέλησης. Τέλος στον «Ρεβιθοκοντούλη» περνάμε το μήνυμα ότι το αντίδοτο στο φόβο είναι η αγάπη και όταν αυτή μοιράζεται πολλαπλασιάζεται.
  Όμως αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά δεν είναι απλά μια άλλη εκδοχή της ιστορίας, αλλά πως να μάθουν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους, να ερευνούν αυτά που ακούν και να κρίνουν μόνο τους αν όσα λέγονται είναι αλήθεια ή ψέματα. Με λίγα λόγια, να ακονίσουν την κριτική τους σκέψη.

 9. Φαντάζομαι τώρα με την κυκλοφορία του “Ρεβιθοκοντούλη” θα κάνετε πολλές παρουσιάσεις. Έχετε προγραμματίσει και επισκέψεις σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς; Που μπορεί κάποιος να βρει το πρόγραμμα εκδηλώσεών σας ή να επικοινωνήσει μαζί σας για να οριστεί μια τέτοια επίσκεψη σε ένα σχολείο;

  Έχω πολλές παρουσιάσεις μπροστά μου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σε λίγες μέρες πετάω για Γερμανία όπου θα κάνουμε τέσσερις παρουσιάσεις και στις 18 Νοεμβρίου θα βρεθώ στο υπέροχο Book and Art στη Μυτιλήνη. Εκεί θα κάνω και την πρώτη μου έκθεση με σχέδια από τα «παραμύθια αλλιώς». Μέχρι τα Χριστούγεννα ακολουθούν πολλές παρουσιάσεις στην Αθήνα, στην Αίγινα, αλλά και στα Τρίκαλα.
  Αν θέλετε να δείτε που θα είναι η επόμενη παρουσίαση κοντά σας, μπορείτε να μπείτε στο site μου http://www.marinagioti.gr, στο site των εκδόσεων Διόπτρα, αλλά και στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Instragram και να δείτε όλες τις εκδηλώσεις μας.

 10. Και τέλος μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πότε; Ένα ακόμη παραμύθι αλλιώς ή κάτι άλλο;

  Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Ο «Ρεβιθοκοντούλης» κυκλοφόρησε μόλις αυτή την εβδομάδα! Επίσης μόλις κυκλοφόρησε η «Σκουφοκοκκινίτσα» στα Αγγλικά με τίτλο “Twice Upon a Time: Little Red Riding Hood” για το Amazon και σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο στα Αγγλικά και το δεύτερο βιβλίο της σειράς.
  Πέρα από αυτά, έχω ιστορίες που δουλεύω, αλλά δεν έχω αποφασίσει με ποια θα προχωρήσω.

 

 

MarinaGioti3Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Είναι συνέταιρος και δημιουργική διευθύντρια σε εταιρεία οπτικής επικοινωνίας και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Η Στιγμούλα” και ακολούθησαν “Η Στιγμούλα είναι δυνατή!”, “Σκουφοκοκκινίτσα” –στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016– και “Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα” από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες με τίτλο “Μια καρδιά”.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.