“Οι πολύγλωττοι εραστές” από τη Λίνα Βολφ

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

cover“Οι πολύγλωττοι εραστές”, βραβευμένο με το August Prize, είναι μόλις το δεύτερο βιβλίο της Σουηδής συγγραφέως Λίνα Βολφ και είναι ένα από τα πιο συζητημένα βιβλία τον τελευταίο καιρό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για την αγάπη και τους ανθρώπους, με ένα τρόπο λίγο διαφορετικό από ότι ίσως έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι από εμάς. Η όλη ιστορία, περιπλέκει στην ουσία τρεις διαφορετικές ιστορίες που όμως έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Ένα χειρόγραφο με τον τίτλο “Οι πολύγλωττοι εραστές”.

Η Ελινόρ είναι μια γυναίκα μετά τα 30, που έχει μεγαλώσει σε ένα μικρό χωριό στα νότια της χώρας. Έχει μάθει να παλεύει και να πυροβολεί και έχει πληγωθεί πολύ από την πρώτη της αγάπη. Τώρα πια, ψάχνει να βρει ένα άντρα τρυφερό, αλλά όχι και τόσο τρυφερό. Βρίσκει τον Καλίστο, που μένει στη Στοκχόλμη και είναι κριτικός λογοτεχνίας. Έχει στο γραφείο του σπιτιού του το χειρόγραφο του συγγραφέα Μαξ Λάμας, ενός ανθρώπου που έχει σχεδόν θεοποιήσει. Ο Μαξ είναι εγκλωβισμένος σε ένα γάμο που δεν έχει τίποτα να του προσφέρει, οπότε ψάχνει να το βρει αλλού. Ονειρεύεται πως μόνο μια πολύγλωσση ερωμένη μπορεί να του προσφέρει αυτά που ζητάει, επικοινωνία σε οποιαδήποτε γλώσσα θελήσει να μιλήσει. Αναζητώντας τη, θα βρεθεί στην Ιταλία, κοντά σε μια αριστοκρατική οικογένεια λίγο πριν την κατάρρευση. Εκεί βρίσκεται και η Λουκρητία, η εγγονή και τελευταία απόγονος της οικογένειας που θα αναγκαστεί να ζήσει όλο τον ξεπεσμό και να επιβιώσει από αυτόν.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου δεν είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άτομα με τα οποία θα ταυτιστούμε ως αναγνώστες και θα πούμε “να, αυτή είναι η δική μου ιστορία”. Όχι. Πλέει τόσο κοντά στο σουρεαλισμό για να μπορέσει κάποιος να αναγνωρίσει τον εαυτό του κάπου εκεί μέσα. Το μόνο ίσως που θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει είναι ψήγματα του πόθου και του πάθους του και τίποτε παραπάνω. Καμία συμπεριφορά δεν βγάζει νόημα, αλλά και πάλι είναι κατανοητή.

Δεν είναι δύσκολο στην ανάγνωση. Δεν έχει δυσνόητες έννοιες, ούτε απευθύνετε σε κάποιο κουλτουριάρικο κοινό ή σε διανοούμενους. Ούτε όμως θα γίνει με τον ίδιο τρόπο αποδεκτό από όλους τους αναγνώστες. Δεν περιέχει έντονα συναισθήματα, ούτε σκηνές δράσης, ίσως και να αναλύει πολύ κάποια σημεία. Παραμένει όμως ένα ιδιαίτερο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

author.jpgΗ ΛΙΝΑ ΒΟΛΦ γεννήθηκε το 1973 στη Σουηδία, και έχει ζήσει κι έχει εργαστεί στην Ιταλία και στην Ισπανία. Έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων κι ένα μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Vi Magazine. Το δεύτερο μυθιστόρημά της, ΟΙ ΠΟΛΥΓΛΩΤΤΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ, τιμήθηκε με το August Prize 2016 και κυκλοφορεί σε οχτώ χώρες.

 

Goodreads

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.