Αυτή τη χρονιά κυκλοφόρησε το δεύτερο παιδικό και τρίτο συνολικά βιβλίο της συγγραφέως Βούλας Παπατσιφλικιώτη με τίτλο “Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;”.
Εκδοτικός οίκος ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ
Τιμή με Φ.Π.Α. 10,00
Σελίδες 34
Έτος πρώτης κυκλοφορίας 2017
ISBN 978-618-5239-15-2
Μια φορά και ένα καιρό σε ένα βασίλειο μακρινό ζούσε ένας βασιλιάς εγωιστής και καλοφαγάς. Δεν αγαπούσε το λαό του, νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του. Σε μια φτωχική γωνία ζούσε ο κακόμοιρος Θωμάς. Είχε μια ατυχία τρομερή και τον βασιλιά έμοιαζε μόνο στη μορφή. Είχε πλούσια καρδιά, αλλά έλλειψη στα χρήματα και τα υλικά αγαθά.
Μια βραδιά μία νεραιδούλα θα εμφανιστεί και ένα ξόρκι θα αλλάξει δυο ζωές! Τι θα συμβεί από εκεί και πέρα; Η πολιτεία θα αποκτήσει επιτέλους ένα σωστό βασιλιά; Και ποιος θα είναι αυτός;
Ένα παραμύθι, που μέσα από την ποίηση και την διασκεδαστική αφήγηση, μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες να εκτιμούν και να σέβονται το συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του και την κοινωνική του θέση!
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου “Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;” το Chill and read συνομίλησε με τη συγγραφέα, την ευχαριστεί πολύ για το χρόνο και τις απαντήσεις της και σας καλεί να την γνωρίσετε κι εσείς!
-
Πως ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;
Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο «Μάθε τον Φόβο να νικάς!». Ετοίμαζα ένα άρθρο σχετικά με τις παιδικές φοβίες για την μεγαλύτερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», όπου έχω την τιμή και την χαρά να αρθρογραφώ για θέματα σχετικά με τα παιδιά. Σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις ένα μήνυμα στα παιδιά είναι μέσα από την φαντασία και την ψυχαγωγία, έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στον μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας!
-
Γιατί γίνατε συγγραφέας;
Δύσκολη η ερώτηση και ακόμα πιο περίπλοκη η απάντησή της. Είναι μία επιλογή που δεν ήταν στα αρχικά μου σχέδια. Την ενασχόλησή μου με την συγγραφή την χρωστάω στον αδερφό μου. Μου είχε πει κάποια στιγμή να μην αφήνω τις σκέψεις μου να χάνονται και να τις καταγράφω κάπου. Έτσι ξεκίνησα τις απόψεις, τα όνειρα και τις σκέψεις μου να τα κάνω λέξεις πάνω στο χαρτί και νοητά καραβάκια γεμάτα ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο! -
Πόσο χρόνο σας παίρνει να γράψετε ένα βιβλίο;
Για το τελευταίο μου παιδικό βιβλίο χρειάστηκα τρεις μέρες για να το γράψω. Ήταν μία διαδικασία που ξεκίνησε για να περάσω καλά, χωρίς να έχω βάλει σαν στόχο από την αρχή το βιβλίο. Φυσικά ένα λογοτεχνικό έργο δεν ολοκληρώνεται μόνο με την γραφή του. Η επιμέλειά του κράτησε σχεδόν δύο μήνες, διάστημα όπου αφαιρούσα και πρόσθετα λέξεις, διόρθωνα και ξαναζούσα νοητά την ιστορία από την αρχή.
-
Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά;
Το παιδικό μου βιβλίο με τίτλο «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο με εικονογράφηση του Διονύση Καραβία, μαθαίνει μέσα από μια έξυπνη και χιουμοριστική ιστορία στους μικρούς μας αναγνώστες να εκτιμάνε τον πλούτο της καρδιάς, της ψυχής και όχι αυτόν της τσέπης. Τα παιδιά είναι το αύριο αυτού του κόσμου, πρέπει να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις αληθινές αξίες της ζωής εάν θέλουμε να έρθουνε καλύτερες μέρες.
-
Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο; Μιλήστε μας για την ιστορία του!
Στο βιβλίο μου «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;» συναντάμε έναν βασιλιά εγωιστή και καλοφαγά. Στην άκρη όμως του βασιλείου, σε μια γωνιά ζει ο κακόμοιρος Θωμάς. Έχει μια μεγάλη ατυχία και τον βασιλιά μοιάζει στην μορφή, σαν δυο δίδυμα παιδιά. Ο βασιλιάς μας ξοδεύει τα λεφτά για ρούχα ακριβά και ο Θωμάς μοιράζεται τα λιγοστά του φαγητά με τα παιδιά της γειτονιάς. Τι θα συμβεί όταν κάποιο βράδυ εμφανιστή μια μαγισσούλα μικρή και άτακτη πολύ; Θα ανατρέψει τις ζωές των ηρώων. Τίποτα στην πολιτεία δεν θα είναι όπως παλιά. Αλλά τελικά ποιος αξίζει να είναι βασιλιάς θα το μάθουμε στο τέλος της ιστορίας μας.
Αγάπησα πολύ τους ήρωες, γιατί έχουν στοιχεία και χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπων.
-
Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιόν συγγραφέα;
Το αγαπημένο βιβλίο των παιδικών μου χρόνων ήταν «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ η ιστορία του μικρού παιδιού, γιατί λάτρευε το ταξίδι όπως και εγώ. Μεγαλώνοντας και συνεχίζοντας να έχω σαν συντροφιά τον «Μικρό Πρίγκιπα», σε στιγμές που επιθυμώ να δραπετεύσω νοητά από την πραγματικότητα, ανακαλύπτω πολύτιμα μηνύματα του βιβλίου που πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψιν τους τα μεγάλα παιδιά.
-
Πιστεύετε ότι οι γονείς αγοράζουν παιδικά βιβλία στα παιδιά τους ή προτιμούν παιχνίδια; Αν ναι, με ποιο κριτήριο πιστεύετε ότι τα αγοράζουν;
Δυστυχώς πιστεύω ότι έχουμε βάλει έντονα την τεχνολογία και τις γρήγορες ταχύτητες, μέσα από τα παιχνίδια, στις ζωές των παιδιών μας οπότε το βιβλίο αποτελεί μια βαρετή επιλογή. Ευτυχώς έχω συναντήσει γονείς που επενδύουν στα οφέλη της λογοτεχνίας στην ανατροφή ενός παιδιού.
Όσον αφορά το κριτήριο κατά την άποψή μου επιλέγουν βιβλία τα οποία να αγγίζουν τις ηλικιακές και ψυχολογικές «ανάγκες» των παιδιών τους.
-
Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με ποιόν τρόπο;
Θα ακουστεί τρελό αλλά πιστεύω ότι από τον πρώτο καιρό της ζωής ενός παιδιού πρέπει να το φέρνουμε σε επαφή με την λογοτεχνία. Οι σωστές συνήθεις χτίζονται από την αρχή. Υπάρχουν αρκετά βιβλία στην αγορά που μπορούμε να απασχολούμε τα παιδιά μας δημιουργικά. Σιγά σιγά, σε μεγαλύτερες ηλικίες, θα ξεκινήσουμε με τις μικρές ιστορίες και όσο μεγαλώνει ο αναγνώστης μας τόσο πιο μεγάλη και πολύπλοκη θα προσπαθούμε να είναι η ιστορία του βιβλίου. Έτσι μέσα από την φαντασία και την διασκέδαση θα καταφέρουμε να «ακονίσουμε» το μυαλό τους και να τους προσφέρουμε σημαντικά, πνευματικά εφόδια για την μετέπειτα ζωή τους.
-
Τώρα πια που δεν είστε παιδί, διαβάζετε παιδικά βιβλία;
Εννοείται! Όλοι μας κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, το οποίο δεν υπολογίζει από ηλικίες και επιζητά την ανεμελιά, την ξεγνοιασιά και την διασκέδαση. Επιλέγω βιβλία που κάτι έχουν να μου πουν, αυτά που η ιστορία τους αγγίζει την ψυχή μου και τέλος εκείνα που με βοηθάνε να δραπετεύω νοητά από την ρουτίνα της καθημερινότητας.
Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δραστηριοποιείτε μέχρι και σήμερα. Είναι Δημοσιογράφος (μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος), Βρεφονηπιοκόμος και Θεραπεύτρια λόγου. Πραγματοποιεί συνεντεύξεις με εκπροσώπους της λογοτεχνίας για το “τοβιβλίο.net” και είναι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”, γράφοντας άρθρα με θέματα σχετικά με τα παιδιά.
Ο χορός, η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής σύμφωνα με την Martha Graham, την συντροφεύει σε όλη, σχεδόν, την μέχρι τώρα ζωή της. Από μικρή της άρεσε να χορεύει. Το έβλεπε σαν ένα μέσο εκτόνωσης των συναισθημάτων της. Επίσης η λατρεία της για την παράδοση και την λαογραφία, συντέλεσε και αυτό το διάστημα μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς, σε πολιτιστικό σύλλογο της πόλης της.
Συμμετέχει με διήγημά της στο ομαδικό βιβλίο διηγημάτων «Θέρος και Θεριά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Επίσης έχει γράψει ακόμα ένα παιδικό βιβλίο από την Δυάς εκδοτική με τίτλο «Μάθε το Φόβο να νικάς!».
Voula Papatsiflikioti was born in Thessaloniki, where she lives and works until today. She is a journalist (member of the Union of Journalists and Writers of Tourism of Greece), Teacher at kindergarten and Speech Therapist. Interviews with representatives of literature for «tovivlio.net» and she is writing articles on children’s issues for the Largest newspaper of the Greek community of Australia “Neos Kosmos”.
She participates with her short story in the book “Theros and Theria”, published by the publishing house “Anatypo”. She has also written a children’s book by Dyas Publishing titled “Learn to win the fear!”