“Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά” από την Έρη Ρίτσου

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

ritsou_kati_kremetaiΜια κρύα μέρα του Γενάρη, ένας πατέρας κι ένας γιος, βλέπουν κάτι να ανεμίζει στο λόφο με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Είναι ένα σώμα που κρέμεται στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Μια νέα κοπέλα έχει χάσει τη ζωή της. Είναι φόνος ή αυτοκτονία; Τα στοιχεία συνηγορούν για το δεύτερο, όμως ο φίλος της κοπέλας δεν συμφωνεί. Οι αμφιβολίες τρώνε και το μυαλό της νεαρής αστυνόμου, Μαρίας Γεωργίου, που ερευνά την υπόθεση με σκοπό να βρει τι ώθησε την κοπέλα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Η πορεία της έρευνας θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση καθώς δεν θα υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία για το οτιδήποτε, παρά μόνο ενδείξεις και εικασίες. Ο γρίφος είναι θεμιτός από τη νεαρή αστυνόμο, καθώς τη βρίσκει σε μια στιγμή της ζωής της που συνεπάγεται πολλές αλλαγές και που δεν θα ήθελε να σκέφτεται.

Η Έρη Ρίτσου, γράφει ένα ακόμη βιβλίο με ηρωίδα την αστυνόμο Μαρία Γεωργίου, μετά από απαίτηση του αναγνωστικού της κοινού. Ξεκαθαρίζει εξαρχής πως δεν έχει σκοπό να γράψει και τρίτο, αλλά δεν ήθελε να μας χαλάσει το χατίρι. Για αυτό το χατίρι λοιπόν, την ευχαριστούμε γιατί μας έδωσε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που μέσα στις λίγες του σελίδες, εξελίσσεται μια έρευνα όπως την έχουμε συνηθίσει. Με τις ανατροπές της, τους διαφορετικούς υπόπτους, τις παράλληλες υποθέσεις που οδηγούν σε συμπεράσματα και όλα αυτά μέσα από ένα εξαιρετικά δομημένο κείμενο με τη μεστή γραφή της Έρης Ρίτσου.

ΘΑ έλεγε κανείς πως σε ένα βιβλίο που δεν υπερβαίνει τις 200 σελίδες, δεν μπορεί να εξελιχθεί μια αστυνομική έρευνα και παράλληλα να υπάρχει και το προσωπικό δράμα στη ζωή του βασικού ερευνητή που δίνει το αλατοπίπερο του χαρακτήρα του. Κι όμως, η κυρία Ρίτσου το καταφέρνει, χωρίς να χρειάζεται να αναλυθεί σε πολλές λεπτομέρειες και ψυχολογικές, υπαρξιακές αναζητήσεις της ηρωίδας της. Παραθέτει την ιστορία με τρόπο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όχι σαν δημοσιογράφος ή εκφωνήτρια, αλλά σαν την πραγματική λογοτέχνιδα που είναι.

 

Εκδόσεις Κέδρος

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

ritsou_photo_xrysostomos_galathris-thumb_200x134_255e9cd1faf623aacb48373450ef340eΗ Έρη Ρίτσου γεννήθηκε το 1955 στο Bαθύ και μεγάλωσε στο Kαρλόβασι της Σάμου. Είναι κόρη της γιατρού Γαρυφαλιώς Γεωργιάδου-Pίτσου και του ποιητή Γιάννη Pίτσου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στην Eθνική Tράπεζα της Eλλάδας. Συνταξιούχος πια, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη Σάμο και στην Αθήνα. Έχει μια κόρη, τη Λητώ, και πολλούς καλούς φίλους.

Βιβλία της για μεγάλουςΓιατρός επαρχίας, Κέδρος, 2004, Μυστικά και αποκαλύψεις, Κέδρος, 2006, Ο νεκρός δολοφονήθηκε, Κέδρος, 2016, Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά, Κέδρος, 2017.

Βιβλία της για παιδιάΟι τρεις βασιλοπούλες, Κέδρος, 2001, Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία, Κέδρος, 2002, 2017, Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της, Κέδρος, 2010, Η μαύρη πεταλούδα, Κέδρος, 2015, Μπαλού, Γκαλού, Νταλού: τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί, Κέδρος 2016

Facebook1 / Facebook2 / Goodreads

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.