“Ένα τραγούδι για το αύριο” από την Άλις Πίτερσον

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

ena-tragoudiΑυτή είναι η ιστορία της Άλις και του Τομ, δύο ανθρώπων που τους είχαν πει να μην πιστεύουν στο μέλλον, να μην ακολουθούν τα όνειρά τους.

Ο Τομ ερωτεύτηκε την Άλις από τη στιγμή που την είδε έξω από μια γκαλερί. Την είδε εντελώς τυχαία όταν πήγαινε να συναντήσει τον κολλητό του σε μία παμπ. Κοίταξε στην απέναντι πλευρά του δρόμου και αντίκρισε μια πανέμορφη κοπέλα που του χαμογέλασε. Μπορεί να ήταν πάνω από τα κυβικά του, όμως αυτό δεν τον πτόησε. Αποφάσισε να τη γνωρίσει. Σύντομα κατάλαβε πως πρόκειται για μια γυναίκα με απίστευτη ενέργεια και λάμψη!

Η Άλις γνωρίζει πολύ καλά πως η ζωή της δεν είναι απλή και συνηθισμένη όπως των περισσότερων ανθρώπων. Αντίθετα, είναι απρόβλεπτη, περίπλοκη και δύσκολη και πρέπει να τηρεί ένα πρόγραμμα αν θέλει να συνεχίσει να τη ζει. Της έχουν πει να μην κάνει μεγάλα όνειρα, γιατί δεν θα μπορέσει να τα πραγματοποιήσει και θα πληγωθεί, όμως εκείνη δεν τους ακούει. Τολμά να ονειρευτεί και να κυνηγήσει το όνειρό της.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, μυθιστορηματικά δοσμένη από τη συγγραφέα όχι τόσο για να μας συγκινήσει, αλλά πιο πολύ για να μας ενημερώσει και για να μας κάνει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε.

Η Άλις, η βασική χαρακτήρας του βιβλίου, είναι μια κοπέλα που θα μπορούσε να είναι σαν όλες τις άλλες κοπέλες της ηλικίας της. Δυστυχώς όμως δεν είναι, γιατί η Άλις πάσχει από μια ασθένεια που περιορίζει δραματικά την ποιότητα αλλά και το χρόνο ζωής του ασθενή. Η ηρωίδα μας πάσχει από Κυστική Ίνωση, μια ασθένεια των πνευμόνων με χαμηλό προσδόκιμο ζωής.

Αυτό που θέλει η Πίτερσον να περάσει σαν βασικό μήνυμα μέσα από το βιβλίο της είναι η δύναμη και η μαχητικότητα αυτού του κοριτσιού, στοιχεία που θα πρέπει να μας χαρακτηρίζουν σε ότι κάνουμε, είτε είμαστε ασθενείς είτε είμαστε γεροί, καθώς οι απογοητεύσεις στη ζωή μπορεί να είναι πολλές, όμως δεν πρέπει να τα παρατάμε, ειδικά όταν κυνηγάμε το όνειρό μας.

Η ηρωίδα έπρεπε να ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα κάθε πρωί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια καινούρια μέρα. Έπρεπε να ακολουθήσει συγκεκριμένη αγωγή και θεραπεία για να μπορεί να ανασαίνει χωρίς να κουράζει περισσότερο το σώμα της και να κάνει τις βασικές λειτουργίες λιγάκι πιο εύκολα. Αυτό όμως δεν την πτόησε από το να προσπαθήσει να βρει τι είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της και να το κάνει. Δεν την πτόησε από το να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να μη συμβιβαστεί με κάποιον που δεν νιώθει το ίδιο με εκείνη, με κάποιον που δεν τη σέβεται ή που την υποτιμά και της φέρεται άσχημα. Γιατί λοιπόν να το κάνει κάποιος υγιής άνθρωπος αυτό;

Η Άλις τελικά δεν άκουσε αυτούς που της έλεγαν “Δεν μπορείς”. Άκουσε τον εαυτό της και πίστεψε πως μπορεί να τα καταφέρει. Προσπάθησε σκληρά και δοκίμασε με όλες της τις δυνάμεις να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Αν κάποιος λοιπόν, που ακόμα και το να ζήσει μια ακόμη μέρα είναι άθλος, προσπαθεί να πετύχει τα όνειρά του, γιατί να μην το κάνει και κάποιος που το να σηκωθεί από το κρεβάτι του είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο;

Το “Ένα τραγούδι για το αύριο” είναι ένα βιβλίο που θα συγκινήσει αλλά και που παράλληλα θα μας κάνει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας, όσο μικρές κι αν νομίζουμε πως είναι!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

AliceΗ ΑΛΙΣ ΠΙΤΕΡΣΟΝ έχει γράψει δύο αληθινές ιστορίες και οκτώ μυθιστορήματα, και σήμερα ζει στο δυτικό Λονδίνο με το όμορφο τεριέ της, τον κύριο Ντάρσι.

 

Website / Goodreads / Facebook / Twitter

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.