Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Ο Όσκαρ είναι εννιά χρονών και είναι λίγο διαφορετικός από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Διαβάζει πολύ, μαθαίνει πολλά πράγματα, εξερευνεί και ανακαλύπτει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Του αρέσει να παίζει το ντέφι του, τον βοηθά να λειτουργεί καλύτερα, αλλά και να εφευρίσκει πράγματα. Επίσης του αρέσει να επικοινωνεί με ανθρώπους που θαυμάζει και στέλνει γράμματα στον Στήβεν Χώκινς, παρόλο που ο ίδιος κατοικεί στη Νέα Υόρκη.
Πέρα από όλα αυτά όμως, ο Όσκαρ είναι ένα παιδί που έχασε τον πατέρα του στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και βρήκε στην ντουλάπα του πατέρα του ένα κλειδί μέσα σε ένα φάκελο που έγραφε “Μπλακ” και ήταν κρυμμένο μέσα σε ένα μπλε βάζο. Ο μικρός Όσκαρ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι ανοίγει αυτό το κλειδί, ψάχνοντας όλους τους Μπλακ της Νέας Υόρκης.
Στη ζωή του Όσκαρ υπάρχει η μητέρα του που θρηνεί, η γιαγιά του που επέζησε του βομβαρδισμού της Δρέσδης στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας απών παππούς που έχασε τη λαλιά του μετά τον βομβαρδισμό αλλά και ο ίδιος ο πατέρας του Όσκαρ, που είναι δίπλα του μέσα από τις αναμνήσεις και τις στιγμές που πέρασαν μαζί.
Το βιβλίο αυτό, αν και γραμμένο από Αμερικανό, δεν είναι ένα ακατάπαυστο μοιρολόι στους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης. Δεν είναι ένα στενάχωρο και θλιμμένο βιβλίο. Δεν είναι ένας συνονθύλευμα συνωμοσιών για το τι τελικά έγινε και πως έπεσαν οι πύργοι. Δεν είναι ένα μανιφέστο μίσους στους εχθρούς της Αμερικής.
Είναι ένα αριστούργημα! Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο κι έτσι μαθαίνουμε την ιστορία του Όσκαρ μέσα από τα ίδια του τα μάτια. Ο Φόερ δημιούργησε αριστοτεχνικά, έναν λογοτεχνικό ήρωα που μένει στον αναγνώστη. Δεν είναι το παιδί της διπλανής πόρτας που έχασε τον πατέρα του, στενοχωριέται και μπορεί να πάθει κατάθλιψη. Είναι ένα παιδί που θέλει να μάθει ακόμα από τον χαμένο πατέρα του. Τα μυστικά του ίσως; Κάτι το οποίο μπορεί να τον συνδέσει με εκείνον, ακόμα και τώρα που έχει φύγει. Η πράξη του να ψάξει για την κλειδαριά, είναι ένας τρόπος να κρατηθεί κοντά του, αλλά και κάτι που πολλοί ενήλικοι ίσως να μην τολμούσαν να κάνουν σε αντίστοιχη περίπτωση.
Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αμερική το 2005. Το 2011 έγινε ταινία με τον Thomas Horn στο ρόλο του Όσκαρ και τον Tom Hanks στο ρόλο του πατέρα του. Ο ηθοποιός Max von Sydow είναι προταθεί για Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου αλλά και η ταινία η ίδια είχε προταθεί για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Εκδόσεις Κέδρος / Public / Ianos / Greekbooks.gr
Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ γεννήθηκε το 1977 στην Ουάσινγκτον. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Όλα έρχονται στο φως (Κρατικό Βραβείο Εβραϊκής Λογοτεχνίας και Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα της εφημερίδας Guardian), Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά και Εδώ είμαι. Έχει γράψει επίσης το Τρώγοντας ζώα, όπου συνδυάζει τη δοκιμιακή γραφή με την επιτόπια έρευνα, καθώς και το μυθοπλαστικό κολάζ Tree of Codes, βασισμένος στη συλλογή διηγημάτων Οδός κροκοδείλων του Μπρούνο Σουλτς. Το 2001 επιμελήθηκε το Α Convergence of Birds: Original Fiction and Poetry Inspired by the Work of Joseph Cornell, έναν φόρο τιμής στο έργο του Αμερικανού αβάν γκαρντ καλλιτέχνη και γλύπτη Τζόζεφ Κορνέλ (1903-1972). Το 2007 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τους καλύτερους νέους Αμερικανούς συγγραφείς του περιοδικού Granta. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, ενώ τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα έξι γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Από τις εκδόσεις Kέδρος ετοιμάζεται το τελευταίο του μυθιστόρημα με τον τίτλο Εδώ είμαι (Here I Am). Επίσης, θα κυκλοφορήσουν σε επανέκδοση το μυθιστόρημα Όλα έρχονται στο φως και το δοκίμιο Τρώγoντας ζώα.