“Το εισιτήριο” από τη Φωτεινή Πανουργιά

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

eisitirioΗ Μαριάννα ζει μια ζωή που πολλοί θα ζήλευαν. Έχει ένα άντρα που φαίνεται να την αγαπάει, ένα πολυτελές σπίτι και γενικά όσα χρήματα χρειάζεται για να ζει χωρίς να δουλεύει. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι η ζωή της. Γι’ αυτό κι εκείνη αποφασίζει να δραπετεύσει, μια κίνηση που δεν θα περίμενε κανένας από την ίδια. Κάπως έτσι, επιβιβάζεται σε ένα πλοίο που θα τη μεταφέρει στην Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στη Νάπολη.

Όταν αποφάσιζε να μπει στο καράβι για κάπου μακριά, δεν περίμενε τις διαστάσεις που θα έπαιρνε η περιπέτειά της. Γνωρίζει ανθρώπους στο πλοίο που τη συμπαθούν και είναι πρόθυμοι να τη βοηθήσουν σε κάθε δυσκολία. Γνωρίζει ακόμα και τον έρωτα, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νόμιζε ότι είχε ζήσει. και μαζί με όλα αυτά, μαθαίνει τι θα πει να ζεις με ελάχιστα, κυνηγημένος, χωρίς να νιώθεις ασφάλεια, ούτε για το μέλλον ούτε και για κάτι τόσο απλό όσο το να περπατήσεις στο δρόμο.

Το ταξίδι της ηρωίδας έχει πολλές διαστάσεις. Είναι πρώτα πρώτα ένα ταξίδι αναζήτησης. Ένας τρόπος να γνωρίσει η ίδια τον εαυτό της και τις δυνάμεις της. Ποια είναι και τι μπορεί να καταφέρει. Τι θέλει να δεχτεί και τι όχι. Για ποια αξίζει να αγωνιστεί τελικά και ποια να αφήσει να περάσουν χωρίς να την αγγίξουν.

Έπειτα είναι ένα ταξίδι για να γνωρίσει τον κόσμο. Να δει πως δεν είναι όλα όπως φαίνονται μέσα από το αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Να δει ότι υπάρχουν άνθρωποι κακοί, που εκμεταλλεύονται όποιον βρουν μπροστά τους, οποιονδήποτε μπορεί να τους προσφέρει το παραμικρό κέρδος. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι ανιδιοτελείς. Άνθρωποι που θα βοηθήσουν κάποιον που θα βρεθεί στην ανάγκη τους. Χωρίς να ζητήσουν τίποτα και χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Μέσα από τα όμορφα τοπία στα οποία μας μεταφέρει η ανάγνωση αυτού του βιβλίου, βλέπει ο αναγνώστης την αλλαγή και την ωριμότητα που σιγά σιγά αποκτά η ηρωίδα και αναρωτιέται ο ίδιος πως θα είχε αντιδράσει;

 

Εκδόσεις Ωκεανός / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

panourgia.jpgΗ Φωτεινή Πανουργιά γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Istituto Universitario Orientale στη Νάπολη της Ιταλίας και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον τομέα της Πολεοδομίας. Μιλάει αγγλικά γαλλικά και ιταλικά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε διοικητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ασχολήθηκε περιστασιακά με άρθρα και μεταφράσεις για περιοδικά. Είναι παντρεμένη και έχει τρεις κόρες. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Παράλληλος Κόσμος, η επαφήΤο Εισιτήριο είναι το δεύτερο βιβλίο της.

3 thoughts on ““Το εισιτήριο” από τη Φωτεινή Πανουργιά

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.