“Σκοτεινά Βήματα” από τον Αλέξη Ζησιμόπουλο

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

skoteina-vimatacoverΜεγάλη άνθιση υπάρχει τον τελευταίο καιρό στα Ελληνικά βιβλία φαντασίας τα οποία δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από αυτά του εξωτερικού. Οι συγγραφείς μας είναι διαβασμένοι και με αρκετά ενδιαφέρουσα φαντασία.

Το βιβλίο του Αλέξη Ζησιμόπουλου, “Σκοτεινά Βήματα” διαδραματίζεται σε ένα κόσμο τελείως φανταστικό. Δεν βασίζεται στη γη, στο μέλλον ή στο παρελθόν. Πρόκειται για έναν κόσμο που φθίνει ηθικά και οικονομικά, μέρα με τη μέρα. Οι Θεοί στου οποίους πιστεύουν οι κάτοικοι αυτοί του κόσμου, ήταν κάποτε μέρος τους κι αυτοί, αλλά όχι πια, ή τουλάχιστον όχι με την ίδια υπόσταση.

Μια εξ αυτών, η θεά Θέλις, βλέπει το χάος στο οποίο οδηγείται ο κόσμος και θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Στέλνει λοιπόν ένα ξωτικό σε μια αποστολή. Παρέα με τέσσερις ανθρώπους, θα αναζητήσει τέσσερα κλειδιά που ανοίγουν τέσσερις πύλες με απώτερο σκοπό τη θεμελιώδη αλλαγή του κόσμου.

Ο Ζησιμόπουλος μπλέκει Θεούς, ανθρώπους και ξωτικά, σε ένα κόσμο που έχτισε ο ίδιος. Ο κόσμος του, αν και οχι τεράστιος χωροταξικά, αρκετά μεγάλος για να καλύπτει τις ανάγκες του βιβλίου. Δεν ξεκαθαρίζει αν πέρα από τις πόλεις που αναφέρει στην ιστορία, υπάρχουν και άλλες, ή αν υπάρχουν ανεξερεύνητες περιοχές, ωστόσο δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα. Όπως και να έχει όμως, καλύπτει στεριά, θάλασσα, έρημο, νήσο και ουρανό, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Οι ήρωές του έχουν ανθρώπινες αδυναμίες, ανασφάλειες, δύσκολο ή πονεμένο παρελθόν, πειραγμένο μυαλό, οργή, εκδίκηση, θυμό, απληστία. Σαν να λέμε ότι έχουν και οι κανονικοί άνθρωποι. Η ιστορία κυλάει ωραία, δίνοντας πότε πότε και στοιχεία από το παρελθόν των ηρώων, περιγράφοντας τι ήταν αυτό που τους οδήγησε σε αυτό που είναι τώρα, ποιες επιλογές έκαναν στη ζωή τους και τι να περιμένουμε από αυτούς στο μέλλον. Κάθε τόσο μπαίνουν και σε νέες περιπέτειες, πράγμα που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη και οδηγεί την πλοκή.

Μιας και είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, μπορεί νομίζω να του συγχωρεθεί η απλότητα της γραφής, που σε μερικά σημεία θυμίζει συζήτηση φίλων. Ας έχουμε όμως ανοιχτούς ορίζοντες, μιας και θα μπορούσε να δημιουργεί ένα δικό του μοναδικό τρόπο γραφής που ίσως και να ταιριάζει στο είδος που αντιπροσωπεύει. Περιμένουμε τα επόμενα έργα του, να δούμε που θα οδηγηθεί!

 

Εκδόσεις Πηγή / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Αλέξης Ζησιμόπουλος γεννήθηκε στο Ρίο Πατρών και κατοικεί στο Αίγιο Αχαΐας. Σπουδάζει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολείται από μικρός με σχεδόν οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μυθοπλασία, παρακολουθώντας κινηματογραφικές παραγωγές και θέατρο, διαβάζοντας ποικίλα είδη λογοτεχνικών εντύπων, αλλά και συμμετέχοντας με κάθε ευκαιρία σε σχετικές δράσεις κατά τα σχολικά χρόνια. Μεγάλη του αγάπη και χρόνια ενασχόληση είναι η συγγραφή διηγημάτων και ιστοριών. Απώτερος στόχος του ήταν να καταφέρει κάποτε να μοιραστεί τις συγγραφικές δημιουργίες του με ένα ευρύτερο κοινό, γεγονός που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά μέσω της έκδοσης του έργου που κρατάτε στα χέρια σας.

One thought on ““Σκοτεινά Βήματα” από τον Αλέξη Ζησιμόπουλο

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.