“Η Κουκλίτσα” από τη Μαίρη Κιούμπικα

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

i_kouklitsa.jpgΠως το θύμα γίνεται θύτης και πως ένα ασταθές μυαλό μπορεί να τα καταστρέψει όλα…

Ο Κρις και η Χέιντι ζουν μια ήσυχη ζωή με τη δωδεκάχρονη κόρη τους Ζόι στο Σικάγο. Ο Κρις δουλεύει στον χώρο των επενδύσεων και το αντικείμενό του είναι κατά βάση το χρήμα. Πόσο θα βγάλουν οι πελάτες του, πόσο θα βγάλει η ετειρεία του και πόσο θα βγάλει ο ίδιος. Από την άλλη η Χέιντι είναι ένας άνθρωπος που σέβεται το περιβάλλον, αγαπά και φροντίζει τους συνανθρώπους της και ιδιαίτερα αυτούς που συναντούν τις περισσότερες δυσκολίες όπως για παράδειγμα τους μετανάστες. Όταν ο Κρις γνώρισε τη Χέιντι, αυτό ακριβώς το κομμάτι του χαρακτήρα της ήταν που τον προσέλκυσε σε εκείνη. Το ότι δεν μιλούσε όλη μέρα για χρήματα. Η Ζόι πάλι είναι ένα κορίτσι που μπαίνει στην εφηβεία, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Απότομη συμπεριφορά προς τους γονείς, μυστικά που φανερώνει μόνο στην καλύτερή της φίλη, αλλά και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που είναι λίγο πολύ αναμενόμενα.

Η Χέιντι παίρνει κάθε μέρα το τραίνο για να πάει στη δουλειά της, στο κοινωφελές ίδρυμα που δουλεύει και από το οποίο δεν έχει λείψει ούτε μια μέρα. Ένα πρωί, στην αποβάθρα του τραίνου θα δει μια μικρή κοπέλα με ένα μωρό στην αγκαλιά να στέκονται κάτω από τη βροχή και να παρατηρούν τον κόσμο που επιβιβάζεται στο συρμό. Τα βαγόνια αναχωρούν κι εκείνη μένει εκεί ακίνητη. Γρήγορα όμως τρυπώνει στη σκέψη της Χέιντι που ανησυχεί τόσο για την κοπέλα όσο και για το μωρό και δεν θα πάψει να τους σκέφτεται όλη μέρα. Όταν την ξαναβλέπει, προσπαθεί να τη βοηθήσει και μετά από αρκετή προσπάθεια καταφέρνει να φέρει μητέρα και μωρό στο σπίτι της, λίγο πριν πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη. Ο Κρις και η Ζόι δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή τη συγκατοίκηση και αποδεικνύεται πως έχουν κάποιο δίκιο όταν τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν και κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν της κοπέλας έρχονται στο φως της μέρας.

Δεν διάβασα το ντεμπούτο της Κιούμπικα, “Το καλό κορίτσι”, για το οποίο λένε όλοι τα καλύτερα, αλλά επέλεξα να διαβάσω αυτό το βιβλίο.Μπορώ να πω πως δεν μετάνιωσα καθόλου για την επιλογή μου. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με κλιμακούμενη ένταση μέχρι το φινάλε. Τα στοιχεία δίνονται στον αναγνώστη σιγά σιγά και από τη στιγμή που υπάρχει ο προβληματισμός για το παρελθόν και το ποιόν της κοπέλας. Από εκεί κι ύστερα, αρχίζουμε να τη γνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε πως έφτασε στους δρόμους με ένα μωρό στην αγκαλιά.

Η συγγραφέας σιγά σιγά μας φανερώνει το παρελθόν τόσο του ζευγαριού όσο και της κοπέλας και τα θέματα που μπαίνουν στην ατζέντα είναι πολλά. Ξεκινώντας από το κλασσικό του πολυάσχολου συζύγου μέχρι την παιδική κακοποίηση.

Δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες και να στερήσω τη μαγεία από μελλοντικούς αναγνώστες του συγκεκριμένου βιβλίου. Θα πω μόνο πως το κάθε πρόβλημα θέλει το χρόνο του και τη σωστή αντιμετώπιση. Θέλει ανθρώπους να σκύψουν από πάνω του και να καταλάβουν ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος και τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Θέλει πραγματικά να ασχοληθεί κανείς, από τις δημόσιες υπηρεσίες, μέχρι το σύντροφό μας. Θέλει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και τι κρύβεται από κάτω. Θέλει να μην προσπεράσουμε ένα θλιμμένο βλέμμα και να μην αρκεστούμε σε ένα “Είμαι καλά”. Θέλει χρόνο και θέλει πάνω από όλα να είμαστε άνθρωποι.


Εκδόσεις ΩκεανόςPublic / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Kubica.jpgH Μαίρη Κιούμπικα είναι πτυχιούχος Ιστορίας και Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, στο Όξφορντ του Οχάιο. Ζει στα περίχωρα του Σικάγου με τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της. Ακολουθήστε την στο Twitter, @MaryKubica.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.