“Η σκοτεινή καρδιά του δάσους” από τη Naomi Novik

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

uprooted.jpgΈνα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει φέτος! “Η σκοτεινή καρδιά του δάσους” ήρθε για να με μαγνητίσει και να με αιχμαλωτίσει στα δίχτυα της, για όσο κράτησε η ανάγνωση αλλά και για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσουν τα βιβλία φαντασίας. Η μαγεία του είναι διάχυτη από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να φαίνεται ξένη ή στημένη, αλλά γίνεται μέρος της πραγματικότητας, γεμίζοντας ξόρκια το νου και τη φαντασία.

Η Αγκνιέσκα είναι μια δεκαεπτάχρονη κοπέλα που μένει με την οικογένειά της σε ένα χωριό της κοιλάδας. Αγαπάει πολύ το χωριό της, τους κατοίκους του, αλλά και τους κατοίκους όλης της κοιλάδας, που είναι άνθρωποι φιλήσυχοι και απλοί. Στην άκρη όμως της κοιλάδας, βρίσκεται το Δάσος, ένα μαγεμένο μέρος, που ρίχνει τη βαριά σκιά του πάνω από τα γύρω χωριά. Το Δάσος κρύβει κακό μέσα του κι αν κάποιος κάτοικος ή περαστικός δεν προσέξει, μπορεί να χαθεί μέσα του για πάντα. Ευτυχώς για τους ανθρώπους της κοιλάδας, υπάρχει εκεί ο μεγάλος μάγος που φέρει το όνομα Δράκος. Είναι ο άρχοντας της περιοχής και αυτός που τους προστατεύει από κάθε κακό. Όμως το τίμημα για την προστασία τους είναι βαρύ. Κάθε δέκα χρόνια, μια κοπέλα από τα χωριά της κοιλάδας μεταφέρεται στον πύργο του Δράκου, μετά από επιλογή του, για να τον υπηρετεί. Όταν η θητεία της τελειώσει, είναι ελεύθερη να φύγει και όλες οι κοπέλες φεύγουν, αλλά καμιά δεν μένει για πολύ στο σπίτι της.

Καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες για τις κοπέλες που διαλέγει ο Δράκος, λίγο πολύ, οι κάτοικοι έχουν μια κάποια αίσθηση για το ποια κοπέλα θα επιλεγεί κάθε φορά. Η Αγκνιέσκα φοβάται πως η επόμενη εκλεκτή θα είναι η παιδική της φίλη, Κάσια. Το ίδιο πιστεύουν και οι γονείς της αλλά και η οικογένεια της Κάσιας, με αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια η κοπέλα και η οικογένειά της να ετοιμάζονται για τον αναπάντεχο χωρισμό. Ακόμα και τα αγόρια του χωριού δεν πλησιάζουν πολύ την Κάσια, μιας και κανείς τους δεν περιμένει ότι θα βρίσκεται ακόμα στο χωριό την επομένη της επιλογής. Έτσι λοιπόν, όλοι εκπλήσσονται όταν ο Δράκος κάνει την επιλογή του και δεν είναι η Κάσια.

Η Novik μεγάλωσε διαβάζοντας τους θρύλους της Μπάμπα Γιάγκα και άλλους Πολωνικούς μύθους, καθώς και Τόλκιν. Τα αναγνώσματα αυτά έχουν επηρεάσει πολύ τη γραφή της, καθώς διεύρυναν τη φαντασία της σε μέρη μαγικά και φανταστικά που υπάρχουν και δεν υπάρχουν, αλλά που επίσης προσεγγίζει μέσα από το δικό της μοναδικό πρίσμα. Στο “Η σκοτεινή καρδιά του δάσους” το πρώτο της βιβλίο που διαβάζω, βγάζει πολλά κομμάτια από τα πρώιμα διαβάσματά της. Είναι όμως η ροή της γραφής της που κυλάει τόσο ομαλά κι αθόρυβα, ώστε το μόνο που ακούγεται είναι η ιστορία που θέλει να πει, σε ένα κόσμο άρτια πλασμένο από την ίδια. Η χώρα που χρησιμοποιεί σαν σκηνικό του βιβλίου, θα μπορούσε να είναι η Πολωνία σε κάποια άλλη μαγική διάσταση και η γειτονική της, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία. Θα μπορούσαν λέω να είναι, μιας και σε αυτές τις χώρες, αλλά και σε άλλες σλαβικές, υπάρχει ο θρύλος της Μπάμπα Γιάγκα, με τον οποίο συνδέονται κάποια κομμάτια του βιβλίου. Εδώ να πούμε ότι η Μπάμπα Γιάγκα δεν παρουσιάζεται στο βιβλίο σαν το μπαμπούλα, ή την κακιά μάγισσα που πάει χέρι χέρι με το θάνατο. Αντίθετα, είναι η μεγάλη σε ηλικία και σοφία μάγισσα που αγαπά τη φύση και την προστατεύει ή τη χειρίζεται μέσα από τα ξόρκια της.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι τέτοιοι που θα σε κάνουν να τους αγαπήσεις και θα ήθελες να τους δεις σε νέες περιπέτειες. Όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί, αφού είναι αυτοτελή ιστορία χωρίς συνέχεια.

Η Αγκνιέσκα που είναι και η βασική ηρωίδα μας, είναι μια κοπέλα που της αρέσει η ζωή στο χωριό της. Αγαπάει τη φύση, τα δάση, την ανέμελη ζωή και δεν φοβάται να λερωθεί, όχι ότι και μπορεί να το αποφύγει βέβαια, μιας και είναι αδέξια και μπορεί να λερώσει ή να ξηλώσει τα ρούχα της χωρίς καν να το πάρει χαμπάρι! Είναι παιδί της φύσης και όχι της τάξης.

Αντίθετα ο Δράκος είναι άνθρωπος της τάξης! Θέλει να είναι όλα στην εντέλεια, να είναι πάντα καθαρός και καλοντυμένος, τόσο ο ίδιος, αλλά και όσοι τον περιβάλλουν. Δεν αντέχει την ακαταστασία και έχει μείνει πολλά χρόνια μόνος του, ώστε να τα έχει βρει με τη μοναξιά του και να του είναι δύσκολο να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους. Παράλληλα, αγαπάει την κοιλάδα και θέλει να την προστατέψει από το Δάσος και το σκοτάδι που κρύβει. Από το ίδιο κακό θέλει να προστατεύσει και το βασιλιά του που επίσης αγαπάει πολύ. Άλλωστε, είναι ο πέμπτος βασιλιάς που κυβερνάει αυτή τη χώρα όσο ο ίδιος ζει και του είναι πιστός, όπως ήταν και στους προκατόχους του.

Η Κάσια είναι ο τρίτος σημαντικός χαρακτήρας του βιβλίου και πολύ κοντά στους δύο προηγούμενους που είναι και οι βασικοί χαρακτήρες. Η Κάσια λοιπόν, είναι η επιτομή της φιλίας ή έστω αυτή που μας βοηθάει να τη δούμε, μιας και οι δυο κοπέλες είναι πολύ δεμένες μεταξύ τους και μία θα έκανε τα πάντα για την άλλη.

Η δυνατή φιλία προφανώς και είναι ένα από τα μηνύματα που περνάει η Novik μέσα από αυτό το βιβλίο, έστω κι αν δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Διαβάζοντάς το όμως ο αναγνώστης πιάνει τον εαυτό του να ελπίζει σε μια τέτοια φιλία όπως αυτή που υπάρχει ανάμεσα στα δυο κορίτσια. Η φιλία και η αγάπη για το συνάνθρωπο μπορεί να κινήσει βουνά ολόκληρα.

Όπως και τα πιστεύω κάποιου. Και η Αγκνιέσκα πιστεύει πολύ σε αυτό που κρύβεται πίσω από την ιστορία του Δάσους, στο αίσθημα που της λέει ότι κάνει κάποιο λάθος, ότι δεν πρέπει να αφήσει κάποια πράγματα να γίνουν ή θα πρέπει να τα κάνει με άλλο τρόπο. Πιστεύει επίσης στην ελευθερία που έχει κάθε άνθρωπος και στη διαφορετικότητα. Δεν πιστεύει στα καλούπια, καθώς αυτά περιορίζουν κάποιον και δεν τον αφήνουν να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα και τις δυνατότητές του.

Χαίρομαι αφάνταστα που οι Εκδόσεις SEΛΙΝΙ αποφάσισαν να μεταφράσουν το “Uprooted” στα Ελληνικά με αποτέλεσμα να έχω στα χέρια μου το “Η σκοτεινή καρδιά του δάσους”. Ευελπιστώ κι ελπίζω να μεταφραστούν κι άλλα βιβλία της για να τη γνωρίσει το Ελληνικό αναγνωστικό κοινό!

 

Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

naomi_novikΗ Naomi Novik γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1973 και μεγάλωσε διαβάζοντας πολωνικά παραμύθια, μύθους της Μπάμπα Γιάγκας και Τόλκιν. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Brown και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στους Ηλ. Υπολογιστές στο Columbia, προτού αποχωρήσει για να συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του παιχνιδιού Neverwinter Nights: Shadows of Udrentide.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 23 γλώσσες.
Έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Nebula, το Locus και το Compton Crook Award.

Είναι ιδρυτικό μέλος του “Organization for Transformative Works”, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ασχολείται με την προστασία της ορθής χρήσης των πνευματικ΄βν δικαιωμάτων για δημιουργούς fan-fiction. Είναι και η ίδια συγγραφέας fanfic και fan vidder.

Η Naomi ζει στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της και οκτώ υπολογιστές.

4 thoughts on ““Η σκοτεινή καρδιά του δάσους” από τη Naomi Novik

    1. Είναι απίστευτο βιβλίο!!! Δεν το περίμενα!! Δεν με απογοήτευσε στιγμή!

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.