“Οργή και ομίχλη” από τη Σάρα Τζ. Μάας

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

court_of_mist_and_fury.jpgΜόλις τελείωσα την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου και πραγματικά δεν έχω λόγια που να εκφράζουν την αίσθηση με την οποία έχω μείνει…

Ο Τάμλιν και η Φέιρα είναι πλέον ασφαλείς, αφού δεν βρίσκονται πια Κάτω από το Βουνό αλλά στην αυλή της Άνοιξης. Προσπαθούν και οι δύο να συνέλθουν από όσα έζησαν σε εκείνο τον εφιάλτη και παράλληλα ετοιμάζουν το γάμο τους. Ένα τόσο ταιριαστό και αγαπημένο ζευγάρι, θα ήταν κρίμα να μην προχωρήσει παρακάτω. Ο Τάμλιν τρέμει στην ιδέα πως η Φέιρα μπορεί να πάθει τίποτα, έτσι έχει πάντα ανθρώπους κοντά της να την προστατεύουν. Όλα είναι ήσυχα όσο ο Μεγάλος Άρχοντας της Νύχτας δεν έχει ζητήσει ακόμα την τήρηση της συμφωνίας. Μια εβδομάδα το μήνα. Έχουν περάσει κάποιοι μήνες μέχρι την ημέρα του γάμου, όταν ο Ρίσαντ κάνει την εμφάνισή του λίγο πριν την ανταλλαγή των όρκων. Η Φέιρα δεν μπορεί παρά να τιμήσει τη συμφωνία.

Από εκείνη τη μέρα και μετά, η Φέιρα θα περνάει μια εβδομάδα κοντά στο Ρίσαντ, όπου θα γνωρίσει το Στενό του Κύκλο, τους ανθρώπους που είναι ακριβώς κάτω του στην ιεραρχία της αυλής, αλλά και την Αυλή της Νύχτας. Τίποτα δεν θα είναι όπως το περιμένει και τα πράγματα θα πάρουν μια παράξενη τροπή, από τη στιγμή που ο Τάμλιν θα γίνει κτητικός και υπερπροστατευτικός, χωρίς να σκέφτεται πως αυτή η συμπεριφορά του επιδρά στη Φέιρα.

Παράλληλα με όσα συμβαίνουν στην Πρίθιαν, μια ισχυρή σκοτεινή δύναμη παραμονεύει να κατασπαράξει τον κόσμο των ξωτικών. Μια δύναμη πολύ χειρότερη από εκείνη της Αμαράνθα που απειλεί όλες τις αυλές και όλους τους κόσμους. Η Φέιρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναμέτρηση αυτή, μιας και με τη δημιουργία της από τους Εφτά Μεγάλους Άρχοντες δεν έγινε απλώς ένα αθάνατο ξωτικό, αλλά κατάφερε να αποκτήσει δυνάμεις. Δυνάμεις που θα πρέπει να μάθει να ελέγχει αν θέλει να συνεχίσει την αιώνια ζωή της.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς είναι ακόμα πιο δυνατό από το πρώτο. Όσο κι αν κανείς δεν το περιμένει η ιστορία εξελίσσεται σε μονοπάτια που κανείς δεν φαντάζεται καθώς η μία ανατροπή ακολουθεί την άλλη. Χρησιμοποιώντας όλη την ατμόσφαιρα και τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου, η συγγραφέας εξελίσσει τους χαρακτήρες της στα πλαίσια του λογικού, παρότι πρόκειται για ένα βιβλίο τους φανταστικού.

Συγκεκριμένα, επενδύει πως δεν μπορεί κάποιος να επιβιώσει έτσι απλά από όσα πέρασαν η Φέιρα και ο Τάμλιν Κάτω από το Βουνό. Εκείνοι οι μήνες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους και στους δυο τους. Τους έχουν σπάσει τα νεύρα για τα καλά και έχουν γίνει υπερευαίσθητοι σε πολλά θέματα. Δεν θέλει με τίποτα να χάσει ο ένας τον άλλο, ειδικά μετά τα όσα πέρασαν για να είναι μαζί, με αποτέλεσμα να σπρώχνουν βαθιά μέσα τους όσα δεν θέλουν να θυμούνται. Η απειλή που παραμένει στα σύνορα της Αυλής της Άνοιξης δεν βοηθάει καθόλου στην εκτόνωση όλης αυτής της έντασης, κάνοντάς τους να στραφούν σε ακραία μέτρα, όπως είναι ο περιορισμός και η στέρηση της ελευθερίας, με φόβο τον κίνδυνο που παραμονεύει.

Η αγάπη θα πρέπει να δίνεται απλόχερα, χωρίς όρους και περιορισμούς και αυτό είναι που τονίζει η συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο. Ο φόβος για το άγνωστο, τον κίνδυνο, το οτιδήποτε μπορεί να στερήσει τον αποδέκτη της αγάπης, δεν δίνει το δικαίωμα άσκησης εξουσίας πάνω στις ελευθερίες του άλλου. Δυνατό μήνυμα και δοσμένο με υπέροχο τρόπο. Πονάει η αγάπη, ειδικά όταν μεταμορφώνεται σε τέρας, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει. Και τότε πρέπει αυτό το τέρας να απομακρυνθεί από τη ζωή μας, για να μην την αφήσει μισή. Ο τρόπος που έγινε η απομάκρυνση και που οδήγησε όλο αυτό είναι ένα από τα συναρπαστικά κομμάτια αυτής της ιστορίας.

Στα πολύ θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι τα περισσότερα στοιχεία που δίνονται για τον φανταστικό κόσμο της σειράς. Νέες Αυλές περιγράφονται με τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητές τους. Νέα πλάσματα προστίθενται στο προσκήνιο μαζί με περισσότερη μαγεία που ζωντανεύει την Πρίθιαν και τους ανθρώπους της μέσα από την κάθε σελίδα.

Το τέλος του βιβλίου προμηνύει μόνο την υπεροχή που περιμένουμε από το επόμενο. Ο πήχης πλέον έχει ανέβει πολύ ψηλά, κατατάσσοντας τη σειρά στο βάθρο των αγαπημένων από τα δύο μόλις πρώτα βιβλία.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

saraJmaas.jpgΗ ΣΑΡΑ ΤΖ. ΜΑΑΣ είναι η συγγραφέας της ευπώλητης σειράς Throne of Glass, που έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, σήμερα ζει στην Πενσιλβάνια, μαζί με τον σύζυγό της και τον σκύλο της. Το ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς που ήδη έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, έχει κατακτήσει τις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και έχει αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες.

3 thoughts on ““Οργή και ομίχλη” από τη Σάρα Τζ. Μάας

 1. 👏👏👏👏👏
  Συμφωνούμε απολύτως σε όλα όσα ανέφερες! Πάρα πολύ όμορφη η κριτική σου!
  Δυστυχώς το τρίτο βιβλίο δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το μεγαλείο του 2ου… Θα περιμένουμε όμως και πάλι κριτική σου😊!

  1. Νομίζω ανέβηκε πολύ ψηλά ο πήχης με το δεύτερο βιβλίο, οπότε θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί! Αυτό που με νοιάζει περισσότερο είναι να μη “χάσει” πολύ σε όλα του! Νεότερα όταν μεταφραστεί το τρίτο βιβλίο. Λέω να περιμένω και να μην το πάρω στα αγγλικά. Δεν θα είναι η ίδια εμπειρία. Όχι ότι με δυσκολεύει η γλώσσα, αλλά λέω να κρατηθώ! 🙂

   1. Αυτό συνέβη. Δεν το ξεπέρασε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό βιβλίο!
    Χαχααα ε αφού το ξεκίνησες στα ελληνικά, καλύτερα να είναι όλη η σειρά στην ίδια έκδοση😜.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.