Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ  

ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ

Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική  

101748ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Διεύθυνση Σειράς: Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου
Σελίδες: 288 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-898-0 · Τιμή: 16,99 €

 

Το βιβλίο του Στράτη Στρατήγη ζωντανεύει εποχές μέσα από στιγμές. Ανοίγει μια χρήσιμη οπτική γωνία στον ιστορικό και θέτει ερωτήματα συλλογικής αυτογνωσίας σε κάθε αναγνώστη. Ο συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει σε κάθε βήμα την ιστορία, καθώς παρατηρεί τον εαυτό του. Διευρύνουμε και εμείς την αντίληψή μας για την ιστορία, καθώς τον παρατηρούμε να αφηγείται.   

Από τον πρόλογο της Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου

 

 

Μια ιστορία λιγότερο ειπωμένη μετά το 1945 είναι η ιστορία του Έλληνα αστού. Ο αστικός τρόπος ζωής αγαπήθηκε και μισήθηκε έντονα μέσα στα μετεμφυλιακά πάθη και τους ιλιγγιώδεις μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το βιβλίο τον ζωντανεύει μέσα από τη μαρτυρία ενός από τους γνωστότερους Αθηναίους αστούς.

Ο Στράτης Στρατήγης είναι με διττή έννοια αστός: και βέρος Αθηναίος και οπαδός της αστικής ταυτότητας· στη ζωή και στην πολιτική. Μόνιμος κάτοικος του κέντρου, ανάμεσα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, διακεκριμένος νομικός, πολιτικός, προοδευτικός βασιλόφρων, φίλος ή γνωστός διαφόρων και διαφορετικών προσωπικοτήτων της δικής του αθηναϊκής «γειτονιάς» και του κόσμου, ανασυνθέτει τις επιδράσεις που είχαν οι αλλεπάλληλες εσωτερικές και διεθνείς αλλαγές πάνω στο άστυ και τις αντιλήψεις των ανθρώπων του.

Με κινηματογραφική μνήμη, κινεί την αφήγηση σε έξι δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο πλαίσιο των οποίων χρημάτισε πρώτος πρόεδρος του «Αθήνα 2004». Σε αυτή τη διαδρομή από το ναδίρ έως το ζενίθ των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, η Αθήνα ξανασυστήνεται στον αναγνώστη ως πολυμορφικό σκηνικό ολοένα συνθετότερων ανθρώπινων ιστοριών, μια μικρογραφία της ιστορίας της χώρας.

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

guide2150Ο Στράτης Στρατήγης γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1933 στην Πλάκα. Σπούδασε νομικά στη Βασιλεία της Ελβετίας (1951-1956), όπου αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1956. Δικηγόρησε στην Αθήνα από το 1960 έως το 2012 και διατέλεσε νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ από το 1964 έως το 1998, µε διακοπή στη διάρκεια της Δικτατορίας (1970-1974). Δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική µε τη Νέα Δηµοκρατία από το 1974 έως το 1985, ενώ το 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Την ίδια χρονιά προσχώρησε στη ΔΗΑΝΑ, όπου παρέμεινε μέχρι την αυτοδιάλυσή της το 1994. Διατέλεσε πρώτος πρόεδρος του ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» από τον Ιανουάριο του 1998 έως την παραίτησή του τον Ιούλιο του 1999. Συνταξιούχος από το 2012.

 

 

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

 

 

JOHN LEWIS GADDIS

Ο Ψυχρός Πόλεμος

Οι συμφωνίες, οι συγκρούσεις,

τα ψέματα, οι αλήθειες

101743Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Διεύθυνση Σειράς: Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου
Σελίδες: 408 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-900-0 · Τιμή: 19,99 €

 

Όλη η αλήθεια και το παρασκήνιο του Ψυχρού Πολέμου από τον κορυφαίο ιστορικό John Lewis Gaddis.

 

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο Ο Ψυχρός Πόλεμος: Οι συμφωνίες, οι συγκρούσεις, τα ψέματα, οι αλήθειες του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ John Lewis Gaddis. Το βιβλίο, το οποίο εντάσσεται στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, που διευθύνει η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου, μας μεταφέρει πιο ζωντανά από ποτέ στην εποχή που ο κόσμος στεκόταν στο χείλος της καταστροφής.

O «πρύτανης των μελετητών του Ψυχρού Πολέμου», όπως έχει χαρακτηρίσει τον Gaddis ο Noam Chomsky, συνθέτει με το βιβλίο του αυτό ένα συναρπαστικό ιστορικό ανάγνωσμα που αναζητεί την αλήθεια πίσω από κάθε κατασκοπικό θρίλερ που εκτυλίσσεται ανάμεσα στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μια περίοδο που με την μεγάλη της ένταση ενέπνευσε πολλούς μυθιστοριογράφους. Αντλώντας στοιχεία από τη δική του έρευνα, από έργα άλλων ιστορικών, από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής, και από αρχεία που ανοίχτηκαν πρόσφατα, ο συγγραφέας δεν εξηγεί μόνο το τι συνέβη, αλλά και το γιατί. Αναλύει τις ρίζες του Ψυχρού Πολέμου, τους λόγους που η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση βρέθηκαν παγιδευμένες σε ένα θανάσιμο αδιέξοδο καθώς και πόσο κοντά έφτασε η ανθρωπότητα στον πυρηνικό όλεθρο.

Οξυδερκής και αντικειμενικός, ο βραβευμένος με Pulitzer συγγραφέας σκιαγραφεί αριστοτεχνικά πορτρέτα των ηγετών που κυριάρχησαν στον Ψυχρό Πόλεμο όπως ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο Ρόναλτ Ρήγκαν, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες και τις παλινωδίες τους και με δραματική ενάργεια αναλύει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις μια κρίσιμης εποχής που εξακολουθεί να διαμορφώνει την δική μας.

Ο Ψυχρός Πόλεμος: Οι συμφωνίες, οι συγκρούσεις, τα ψέματα, οι αλήθειες είναι ένα περιεκτικό βιβλίο για τη νέα γενιά σε ένα εν πολλοίς άγνωστο κομμάτι της ιστορίας των πατέρων και των παππούδων της, και ταυτόχρονα ερμηνεύει με πειστικότητα μια περίοδο της ιστορίας που παραμένει σκοτεινή ακόμη και για όσους την έζησαν.

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Είπαν για το βιβλίο

Θαυμάσιο… γεμάτο συναρπαστικά επεισόδια. – Independent on Sunday

Καθηλωτικό και καλογραμμένο… Ένα απολαυστικό βιβλίο. – Evening Standard

Μια Ιστορία ολοζώντανη και ευανάγνωστη. – Observer

Ισχύς 9 της κλίμακας ΡίχτερThe Spectator

Οι κίνδυνοι και τα πολιτικά παιχνίδια ξεπηδούν από κάθε σελίδα. – Peter Henessy

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

guide2138Ο John Lewis Gaddis είναι Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ιστορικούς του Ψυχρού Πολέμου, έχοντας γράψει βιβλία που θεωρούνται κομβικά και που επηρέασαν με τη διαυγή ανάλυση και την κριτική οξύνοιά τους όχι μόνο τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τα κράτη της Δύσης τη διαμάχη μεταξύ των Υπερδυνάμεων ενόσω συνέβαινε, αλλά και την εξέλιξη της ιστορικής έρευνας και σκέψης για τον Ψυχρό Πόλεμο μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Το 2012 ο John L. Gaddis κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία Βιογραφία/Αυτοβιογραφία για το βιβλίο του George F. Kennan: An American Life.

 

 

Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά, που διευθύνει η Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.