Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Η Αννάνυα, η Θεά του νερού, κόρη του Θεού Αμεϊλί, έχει εγκαταλείψει την Ιμούρ εδώ και αιώνες. Κανείς δεν ξέρει που πήγε ή που βρίσκεται τώρα. Κανείς δεν ξέρει καν αν είναι ζωντανή. Δεν έχει πια πιστούς στην Ιμούρ και πρέπει να την έχουν όλοι ξεχάσει πλέον. Όλοι εκτός από τους Μάγους, που τηρούν τα έθιμά της και διατηρούν τη θύμησή της στους τωρινούς καιρούς. Αυτή θα ζητήσει ο Ανούζ, πρωτότοκος γιος του νεκρού πλέον βασιλιά Σαλφάρες, από τον αδερφό του Αρές να φέρει πίσω στην Ιμούρ και τότε μόνο ο θρόνος θα γίνει δικός του. Περίμενε πως ο πατέρας του θα ζήταγε από τον Αρές να διεκδικήσει το θρόνο, όπως περίμενε πως ο Αρές θα τιμούσε τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους και δεν θα κινούταν εναντίον του εχθρικά ή με άλλο τρόπο. Είναι σίγουρος ότι η γυναίκα αυτή δεν ζει πια, μετά τους αιώνες που έχουν περάσει. Όπως και να έχει όμως, θα στείλει τους δολοφόνους του στο κατόπι του αδερφού του, για να είναι σίγουρος.
Ο Αρές δεν πιστεύει στη Θεά, την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζε μέχρι πριν ακούσει το όνομά της από τα χείλη του αδερφού του. «Πώς είναι δυνατό να βρεις μια Θεά στην οποία δεν πιστεύεις;» Έτσι άρχισε να πιστεύει σε εκείνη γιατί είχε ανάγκη να το κάνει. Είχε ανάγκη να πιστέψει πως θα μπορέσει να βγει νικητής από αυτή τη δοκιμασία για το καλό του τόπου του και των ανθρώπων της Ιμούρ. Ο αδερφός του ήθελε πάντα το θρόνο, όχι γιατί αγαπάει την πόλη του, αλλά γιατί είναι αλαζόνας και άπληστος και αποζητά την εξουσία. Ο Αρές δεν είναι έτσι. Είναι ένας γενναίος πολεμιστής που αγαπά τους ανθρώπους του και θέλει πάντα να τους προστατεύει και να τους φροντίζει.
Η αναζήτηση της Θεάς από τον Αρές είναι αυτή που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου. Αρχικά μαθαίνουμε για τα δυο αδέλφια και τον ετοιμοθάνατο πατέρα τους και αμέσως καταλαβαίνουμε τη μονομερή έχθρα που υπάρχει ανάμεσά τους. Όχι ότι ο Αρές είναι άσπρη περιστερά, αλλά τουλάχιστον δεν εχθρεύεται τόσο απροκάλυπτα τον εαυτό του. Αμέσως το κλίμα που είναι απαραίτητο, δημιουργείται στον αναγνώστη και παίρνει θέση στη διαμάχη στο πλευρό του «καλού» γιου.
Το φανταστικό κομμάτι διαχέεται σε ολάκερο το βιβλίο, πράγμα αναμενόμενο καθώς πρόκειται για την αναζήτηση μιας Θεάς που έχει πάψει από χρόνια να υπηρετεί το λαό της, αλλά φαίνεται πως συνεχίζει να ζει κάπου αλλού και υπό διαφορετικές συνθήκες. Η μαγεία της Θεάς αλλά και άλλων ατόμων στα μέρη που πέρασε είναι αυτή που βοηθάει τον ήρωά μας στην αναζήτησή του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η συγγραφέας αντιλαμβάνεται πως μια τέτοια αναζήτηση απαιτεί χρόνο, όπως και όλα όσα περιγράφονται να συμβαίνουν σε κάθε μέρος που περνάει ο ήρωας, και τον δίνει απλόχερα. Δεν φτάνει επ’ ουδενί τα χρόνια αναζήτησης της Ιθάκης από τον Οδυσσέα, ούτε τα δεινά του είναι τα ίδια όπως εκείνου, όμως και πάλι η ιστορία εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, πράγμα που την κάνει πιο αληθοφανή και ρεαλιστική.
Ο Αρές είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα πρίγκηπα, στρατηγό του στρατού του που έχει καταφέρει πολλές νίκες στον εχθρό του και έχει το λαό στο πλευρό του. Είναι γενναίος αλλά και ταπεινός συνάμα. Είναι τολμηρός αλλά και αρκετά έξυπνος ώστε να υποχωρεί όταν πρέπει. Είναι επίμονος και παλεύει να κατακτήσει το στόχο του και να φέρει στο λαό του την ηρεμία και τη γαλήνη που του λείπει.
Η «Εξόριστη Θεά» είναι ένα βιβλίο του φανταστικού που ταξιδεύει τον αναγνώστη με μέρη μακρινά σε τόπο και χρόνο με χάρη και απλότητα, αλλά και με ένα κουκούλι καλά δουλεμένο σε ανύποπτο χρόνο!
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μαρίνα Κλωνάρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Η αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων την οδήγησε στις δικές της συγγραφικές απόπειρες στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας, με πηγή έμπνευσης κυρίως τη μυθολογία των λαών. Το 2006 εκδίδεται το πρώτο της βιβλίο. Ακολουθεί η δημοσίευση μικρότερων ιστοριών σε ισπανόφωνη εφημερίδα. Η «Εξόριστη Θεά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της.
[…] που έφερε μαζί της και ένα αντίτυπο του βιβλίου της «Εξόριστη Θεά». Στο τέλος υποσχεθήκαμε να ξαναβρεθούμε τον επόμενο […]
[…] αυτή τη φορά με μιας Ελληνίδας συγγραφέα. Η «Εξόριστη Θεά» της Μαρίνας Κλωνάρη με αντάμειψε για την επιλογή μου […]