«Μια μέρα τον Δεκέμβρη» από την Josie Silver

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

42944758Μπορεί να είναι ήδη Μάρτης αλλά ήθελα τόσο πολύ να διαβάσω αυτό το βιβλίο που δεν έκανα με τίποτα πίσω. Αν και ο τίτλος του αναφέρει τον Δεκέμβρη, δεν εκτυλίσσεται όλο μέσα στα Χριστούγεννα! Αλλά και πάλι, ακόμα και τα κομμάτια που λαμβάνουν χώρα μέσα στις γιορτές, είναι πολύ ωραία, όποτε και να τα διαβάσεις!

Η Λόρι είναι μια εικοσάχρονη κοπέλα που δεν πιστεύει στον κεραυνοβόλο έρωτα. Μια μέρα του Δεκέμβρη, ενώ επιστρέφει από τη δουλειά με το λεωφορείο, βλέπει σε μια στάση έναν άντρα, για τον οποίο νιώθει αμέσως πως είναι ο ένας. Φαίνεται πως λίγο πριν το λεωφορείο απομακρυνθεί από τη στάση, την προσέχει κι εκείνος. Κανείς από τους δυο όμως δεν κάνει κάποια κίνηση προς τον άλλον κι έτσι παραμένουν δυο ξένοι.

Όλο τον υπόλοιπο χρόνο , η Λόρι ψάχνει να βρει το αγόρι του λεωφορείου σε παμπ και μαγαζιά και όπου αλλού βρεθεί στην περιοχή. Δεν έχει καταφέρει να τον βγάλει από το μυαλό της και κάποια στιγμή θα πρέπει να το πάρει απόφαση και να γνωρίσει κάποιον άλλο. Δεν είναι εύκολη δουλειά να βρεις στο Λονδίνο έναν άγνωστο για τον οποίο δε γνωρίζεις απολύτως τίποτα. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που η καλύτερή της φίλη θα φέρει στο σπίτι το αγόρι της για να το γνωρίσει η Λόρι. Το αγόρι που σημειωτέων είναι ο άντρας της ζωής της. Μόνο που είναι και το αγόρι του λεωφορείου με το οποίο η Λόρι είναι ακόμα ερωτευμένη.

Και αυτό είναι και το βασικό θέμα του βιβλίου. Η ηρωίδα, η Λόρι, αγαπάει την κολλητή της πιο πολύ και από αδερφή. Δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι που να την πληγώσει. Έτσι όταν γνωρίζει τον άντρα της ζωής της φίλης της, τον Τζακ, που συμβαίνει ταυτόχρονα να είναι και το αγόρι του λεωφορείου, θα κάνει πίσω για να συνεχίσει να βλέπει τη φίλη της να λάμπει από ευτυχία και να είναι χαρούμενη. Άλλωστε αυτό δεν θέλουμε για τους φίλους μας; Να είναι καλά. Να είναι χαρούμενοι. Να είναι ευτυχισμένοι. Η Λόρι θα προσπαθήσει σκληρά να μην αφήσει τα συναισθήματα που έχει για τον Τζακ να μπουν ανάμεσα σε εκείνη και στη Σάρα και θα προσπαθήσει, για τη φίλη της, να αναπτύξει μια φιλική σχέση με τον Τζακ.

Σιγά σιγά θα πρέπει να τον απομυθοποιήσει αν θέλει να συνεχίσει να έχει τη Σάρα στη ζωή της και με τον καιρό, θα μπορέσει να νιώσει καλύτερα κι εκείνη και να μη βλέπει τον Τζακ σαν το αγόρι του λεωφορείου αλλά σαν φίλο της. Ως ένα σημείο θα τα καταφέρει, αλλά θα πρέπει να απομακρυνθεί κάποια στιγμή για να βρει τον εαυτό της.

Η Λόρι κάνει θυσίες για την κολλητή της την οποία θαυμάζει. Η Σάρα είναι μια κοπέλα που όπως μας λέει η Λόρι, που κάνει το ένα μέρος της αφήγησης, μπορεί να καταφέρει ότι θέλει. Τολμάει να ζητήσει και να πάρει αυτό που θέλει, είναι δυναμική δηλαδή σαν χαρακτήρας, αντίθετα από τη Λόρι η οποία φαίνεται να έχει πολλές ανασφάλειες. Επίσης η Σάρα είναι πανέμορφη, μια κοπέλα που δεν περνά ποτέ απαρατήρητη, ενώ η Λόρι είναι μια συνηθισμένη κοπέλα, όχι άσχημη, αλλά ούτε και ιδιαίτερα όμορφη. Ανάμεσα στις δυο του η όμορφη, δυναμική και σύντομα πετυχημένη είναι η Σάρα, ενώ η Λόρι, η βασική ηρωίδα του βιβλίου, είναι μια κοπέλα όπως εγώ κι εσύ, κι εκεί είναι και το σημείο ταύτισης με τις περισσότερες αναγνώστριες.

Η άλλη οπτική είναι αυτή του Τζακ. Υπάρχει και η δική του πλευρά της αφήγησης που καλύπτει τα αντίστοιχα κενά και δίνει λεπτομέρειες για τη δική του ζωή και για τη δική του οπτική.

Έπειτα είναι και ο έρωτας με την πρώτη ματιά. Πόσο δυνατόν είναι κάτι τέτοιο; Προσωπικά δεν πιστεύω στον κεραυνοβόλο έρωτα, αλλά συμφωνώ πως εξυπηρετεί πολύ τις ιστορίες των ρομαντικών βιβλίων και των αντίστοιχων ταινιών. Είναι όμως ο καταλύτης του βιβλίου, η δυναμική αρχή του και το βασικότερο συναίσθημα γύρω από το οποίο χτίζεται όλη η υπόθεση. Αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο υπάρχει, τότε φυσικά και έχει βάση η όλη ιστορία.

Το «Μια μέρα τον Δεκέμβρη» είναι ένα υπέροχο ρομαντικό βιβλίο που μπορεί κανείς να απολαύσει όλους τους μήνες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να το διαβάσει καλύτερα και να ταυτιστεί με την εποχή. Μπορεί να σας κάνει να κλάψετε, μπορεί και όχι. Εμένα όμως το δάκρυ μου έπεσε και όχι μόνο μία φορά. Είχα καιρό να απολαύσω έτσι ένα ρομαντικό βιβλίο!

 

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

JosieSilver.jpgΗ Τζόζι Σίλβερ είναι μια αθεράπευτα ρομαντική που γνώρισε τον άντρα της στα εικοστά πρώτα γενέθλιά του. Ζει μαζί του, με τα δυο μικρά παιδιά τους και μια γάτα, σε μια μικρή κωμόπολη των Midlands. Το Μια μέρα τον Δεκέμβρη, που είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, θα εκδοθεί σε 24 χώρες, θεωρείται ο πιο εμπορικός τίτλος γυναικείας λογοτεχνίας του αγγλικού οίκου Viking για το 2018, και έφτασε στη Νο 1 θέση των Kindle στη Μεγάλη Βρετανία μόλις μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.