«Φωτιά και στάχτες» από τη Σαμπά Ταχίρ

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

9786180115826_hd.jpgΕδώ και αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνο, το βιβλίο «Φωτιά και στάχτες» περιμένει υπομονετικά να βρει το χρόνο του ανάμεσα στα αναγνώσματά μου. Έπρεπε να το είχα διαβάσει την πρώτη στιγμή που το πήρα στα χέρια μου! Η γραφή της Ταχίρ είναι ονειρική!

Βρισκόμαστε σε ένα κόσμο που θυμίζει πολύ αρχαία Ρώμη. Η Αυτοκρατορία των Στρατιωτικών έχει καταλάβει πολλά μέρη, ανάμεσά τους και τα εδάφη που κατοικούσαν οι Σπουδαστές. Οι Στρατιωτικοί είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος τους. Όσοι επιλέγονται, συνήθως αγόρια, και ανά μία γενιά ίσως κι ένα κορίτσι, μεταφέρονται από την ηλικία των έξι ετών στο Μαυρόλοφο για να εκπαιδευτούν ως στρατιώτες και να υπηρετήσουν την Αυτοκρατορία. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν αποφοιτούν ονομάζονται Κρυπτοί, λόγω της ασημένιας μάσκας που φορούν και που έχει γίνει ένα με το πρόσωπό τους. Είναι αδίστακτοι, ευκίνητοι, αήττητοι και φοβεροί μαχητές. Είναι τιμή να είναι κάποιος Κρυπτός και οι οικογένειές τους είναι περήφανες για εκείνους. Εκεί βρίσκεται ο Ελίας, που εκπαιδεύεται ως Κρυπτός και κοντεύει να αποφοιτήσει.

Οι Σπουδαστές ήταν κάποτε ένας σπουδαίος και πολυμαθείς λαός. Μετά την κατάκτησή τους όμως από τους Στρατιωτικούς, ο λαός αυτός υποδουλώθηκε και έχασε για πάντα πολλές ελευθερίες και δικαιώματα. Οι Σπουδαστές πλέον δεν μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν, αφού απαγορεύεται. Έχουν ταπεινές εργασίες και ζουν υπό καθεστώς φτώχειας και βίας. Είναι στην ουσία σκλάβοι και όχι ελεύθεροι, αφού είναι τόσα που στερούνται. Πολλοί δυστυχώς είναι και στην κυριολεξία σκλάβοι, έχοντας χάσει ακόμα και τη λιγοστή ελευθερία που είχαν. Μία από αυτούς είναι και η Λάια που ζει με τους παππούδες της και τον αδερφό της, τον Νταρίν, στη συνοικία των σπουδαστών. Όταν όμως ένα βράδυ ένας Κρυπτός εισβάλει στο σπίτι τους, σκοτώνοντας τον παππού και τη γιαγιά της και φυλακίζοντας τον αδερφό της, η Λάια μένει ολομόναχη και φοβισμένη. Ποτέ δεν ήταν η θαρραλέα της οικογένειας και τώρα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να σώσει τον αδερφό της από βέβαιο θάνατο. Μόνο η Αντίσταση θα μπορούσε να τη βοηθήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα και όσο κι αν θα ήθελε να το αποφύγει, πρέπει να πάει να τους βρει και να ζητήσει τη βοήθειά τους. Αλίμονο όμως. Το τίμημα είναι μεγάλο. Θα πρέπει να γίνει ο κατάσκοπός τους στο Μαυρόλοφο αν θέλει να σώσει τον Νταρίν.

Η Ταχίρ έχει χτίσει ένα κόσμο που συνδυάζει την αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την Ανατολή. Οι αραβικές παραδόσεις, με τα γιαταγάνια τους, τους γενναίους πολεμιστές, την έρημο, το Ιζατ, τα τζίνια, τις φρίκες και τους αθάνατους Οιωνοσκόπους, σε ταξιδεύουν σε άλλα μέρη και σε άλλους χρόνους που μπορεί και να μην υπήρξαν ποτέ, παρά μόνο στη φαντασία όπως όλοι οι μύθοι. Είναι όμως τόσο καλογραμμένο, που ενώ δίνει αρκετές πληροφορίες για τον κόσμο και τα στοιχεία του, δεν κουράζει καθόλου, παρά βάζει τον αναγνώστη κατευθείαν στην καρδιά της αφήγησης σαν να παρίσταται και ο ίδιος.

Οι χαρακτήρες είναι απολαυστικοί. Είναι πραγματικοί άνθρωποι, με τα δυνατά στους στοιχεία, τις δικές τους προσωπικότητες και φυσικά τις αδυναμίες τους, όπως όλοι οι άνθρωποι. Η βασική ηρωίδα του βιβλίου, που είναι και η μία φωνή της αφήγησης, είναι μία εκ των ηρώων που γνωρίζουμε καλά μιας και διαβάζουμε τις σκέψεις της αλλά και βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της. Η Λάια είναι ένα κορίτσι δεκαεπτά χρόνων, που αγαπά την ήσυχη ζωή, δεν πειράζει ποτέ κανέναν και δεν θα τολμούσε ποτέ να κάνει κάτι ενάντια στην εξουσία. Όπως όμως το βιβλίο προχωράει και η ιστορία της εξελίσσεται, εξελίσσεται και η ίδια. Σιγά σιγά και σε ρυθμό πιστευτό, έχοντας τα πραγματικά εναύσματα για κάτι τέτοιο, η Λάια αντέχει πράγματα και συμπεριφορές που δεν πίστευε ότι θα άντεχε, προβληματίζεται με αυτά που ακούει και δεν εμπιστεύεται τυφλά και εν τέλη αποκτά δυναμισμό, όχι σε σημείο να μην αναγνωρίζεται αλλά τέτοιο που να δικαιολογείται από τις εμπειρίες της και από όσα μαθαίνει. Αυτό νομίζω είναι ένα μεγάλο στοίχημα σε βιβλία όπως αυτό, που η ηρωίδα είναι πράα, αθώα και άτολμη και πιστεύω πως η Ταχίρ το κέρδισε.

Από την άλλη μεριά είναι ο Ελίας, η έτερη φωνή της αφήγησης. Ο Ελίας θα ορκιστεί Κρυπτός σε λίγο καιρό, αλλά δεν ήταν πάντα ένα παιδί Στρατιωτικών που μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με τις αρχές τους. Εκεί είναι και το κλειδί στο χαρακτήρα του και αυτό τον διαχωρίζει από τους συμμαθητές και τους φίλους του στο Μαυρόλοφο. Δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ο δίχως καρδιά και συναίσθημα Κρυπτός. Τουλάχιστον, αυτό ποθεί με όλη του την ψυχή. Το αν θα το καταφέρει είναι ένα ακόμα στοίχημα γιατί αν δεν είναι ισότιμος με τους άλλους, τότε επέρχεται τιμωρία.

Η ιστορία είναι γεμάτη από περιπέτεια και δράση και μπορεί να διαβαστεί εξίσου από άντρες και γυναίκες. Οι περιγραφές των μαχών, που δεν τις τσιγκουνεύεται  η συγγραφέας, είναι υπέροχες. Σπαθιά, αίματα, ξιφίδια και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους, όλα βρίσκονται εδώ. Φιλίες δοκιμάζονται και αδέρφια ρίχνονται στη μάχη. Σίγουρα οι δοκιμασίες που μπαίνουν στο παιχνίδι, δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά σαν σκεπτικό, όμως οι δοκιμασίες καθεαυτές είναι πρωτότυπες. Η ονομασία τους μπορεί να μην είναι, αλλά τα περισσότερα δεν τα περιμένεις. Ακόμα και όταν έχεις διαβάσει την πρώτη δοκιμασία, δεν πάει ο νους σου στις επόμενες!

Έγραψα στην αρχή πως άργησα να διαβάσω το βιβλίο. Αφορμή για να το πιάσω τώρα στα χέρια μου, ενώ η στοίβα των αδιάβαστων δε λέει να πέσει, στάθηκε το γεγονός πως θα το διάβαζα παρέα με τρεις άλλες κοπέλες. Η Μαρία, η Μαρέιρα 😉 και η Μένια ήταν η καλύτερη παρέα που θα μπορούσα να έχω σε αυτό το ταξίδι. Είχαμε τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας και ήταν υπέροχα! Κορίτσια σας αγαπώ! Να το ξανακάνουμε!!!!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

sambaa_tahir.jpgΗ ΣΑΜΠΑ ΤΑΧΙΡ γεννήθηκε στο Λονδίνο, όμως μεγάλωσε στην Έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, στο μοτέλ δεκαοκτώ δωματίων της οικογένειάς της. Μετά την αποφοίτησή της από το UCLA, η Σάμπα εργάστηκε στον τομέα εξωτερικών ειδήσεων της Washington Post. Τρία καλοκαίρια αργότερα, συνέλαβε την ιδέα για το πρώτο της μυθιστόρημα, ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ. Η Σάμπα ζει στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, με την οικογένειά της. Το βιβλίο ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ έχει πουληθεί σε 33 χώρες, έχει βρεθεί στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των μπεστ σέλερ ενώ ετοιμάζεται και η μεταφορά του στον κινηματογράφο.

3 thoughts on “«Φωτιά και στάχτες» από τη Σαμπά Ταχίρ

  1. Eννοείται θα το ξανακάνουμε!!!Συμφωνώ σε όλα <3
    p.s το wink με σκλάβωσε!

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.