«Ξέχασέ με» από την Clare Mackintosh

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

16865_03Το Μάρτιο του 2018 διάβασα το “Let Me Lie” λίγο πριν κυκλοφορήσει στην Αμερική. Ήταν το πρώτο βιβλίο της Clare Mackintosh που διάβαζα και ενθουσιάστηκα. Οπότε και έψαξα τα υπόλοιπα βιβλία της που κυκλοφόρησαν στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Και τώρα που κυκλοφόρησε και το συγκεκριμένο στα Ελληνικά με τίτλο «Ξέχασέ με» το ξαναδιάβασα και μου άρεσε πολύ!

Η Άννα Τζόνσον έχει χάσει και τους δυο γονείς της. Πρώτα έχασε τον πατέρα της και λίγους μήνες μετά ακολούθησε και η μητέρα της. Και οι δύο αυτοκτόνησαν πέφτοντας από το Μπίτσι Χεντ την ώρα της παλίρροιας και η Άννα έμεινε πίσω μόνη της να πενθεί και για τους δυο τους. Τώρα πια είναι και η ίδια μητέρα σε ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Όταν την επέτειο του θανάτου της μητέρας της φτάνει μια κάρτα με το περίεργο μήνυμα «Αυτοκτονία; Μην είσαι τόσο σίγουρη» η Άννα αρχίζει να πιστεύει πως οι θάνατοι των γονιών της ήταν φόνοι και όχι αυτοκτονίες.

Μόνο που είναι η μόνη που το πιστεύει. Ο πατέρας του παιδιού της που είναι και ο σύμβουλος πένθους στον οποίο είχε καταφύγει για υποστήριξη, δεν έχει την ίδια άποψη και πιστεύει πως απλά δεν θέλει να δεχτεί την εκδοχή της αυτοκτονίας. Όμως το πόρισμα της αστυνομίας είναι ξεκάθαρο. Ο μόνος που την πιστεύει και που τη βοηθάει στην έρευνά της είναι ο, συνταξιούχος πια, Μάρεϊ Μακένζι. Ο Μακένζι συνεχίζει ακόμα να εργάζεται στο τμήμα, αλλά όχι σαν ερευνητής. Όσο υπηρετούσε κανονικά όμως ήταν ένας από τους καλύτερους. Αυτός θα σταθεί στο πλευρό της και μαζί θα ερευνήσουν τι μπορεί να έχει συμβεί.

Η πλοκή ξεκινάει αρκετά αργά, ώστε να βάλει τον αναγνώστη στο κλίμα και να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που εξυπηρετεί την εξέλιξη. Στις πρώτες αυτές σελίδες δίνει κάποια στοιχεία στον αναγνώστη για να αρχίσει να συνθέτει το παζλ, όμως μετά την πρώτη ανατροπή, το παζλ διαλύεται και ο αναγνώστης δεν είναι πλέον σίγουρος για το που οδηγεί η ιστορία. Κάθε φορά που υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν σε μια κατεύθυνση, έρχεται μια ανατροπή να φέρει τα πάνω κάτω και να ξαναμοιραστούν τα κομμάτια. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό της Mackintosh που κάνει τα βιβλία της τόσο αγαπητά!

Στο συγκεκριμένο βιβλίο η συγγραφέας θίγει αρκετά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές ή και οικογενειακές και όλα αυτά που τις δηλητηριάζουν. Τα μυστικά και τα ψέματα είναι ίσως τα πιο κοινά, όμως υπάρχουν και άλλα, όπως ο αλκοολισμός, η βία, ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή ή η ψυχολογική. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας έχει να κάνει με το χαμό κάποιου και ιδιαίτερα με την αυτοκτονία και τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον σε μια τέτοια πράξη. Επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Άννα στην έρευνά της και στην προσπάθειά της να ζητήσει βοήθεια.

Παράλληλα ο χαρακτήρας του Μακένζι είναι πολύ ενδιαφέρων. Η γυναίκα του η Σάρα έχει μια ψυχολογική νόσο που την κάνει να τον χρειάζεται συνέχεια δίπλα της. Αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά και για τον ίδιο τον Μακένζι αλλά και για τον χαρακτήρα και την ψυχολογία του. Η προσπάθεια που κάνει για τη σύζυγό του είναι πολύ σημαντική και τον βοηθά εκεί που δεν το περιμένει.

Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη από την πλευρά της Άννας αλλά και τριτοπρόσωπη ώστε να δίνει περισσότερα στοιχεία τόσο για το παρόν, όσο και για το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεται μια πιο ολοκληρωμένη άποψη τόσο για τους χαρακτήρες, όσο και για τα γεγονότα. Άλλωστε από τα μέσα του βιβλίου και μετά, οι ανατροπές έχουν τον κύριο λόγο στην πλοκή και η συγκεκριμένη αφήγηση ταιριάζει όσο τίποτε άλλο.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Book Depository

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Clare_Mackintosh@Hammonds.jpg

Η βρετανίδα Clare Mackintosh εργαζόταν στην αστυνομία για δώδεκα χρόνια, καριέρα που διέκοψε το 2011 για να δουλέψει ως σύμβουλος social media και δημοσιογράφος, ενώ υπήρξε η ιδρύτρια του λογοτεχνικού φεστιβάλ Chipping Norton. Έχει πλέον αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Ζει στη νότια κεντρική Αγγλία με τον  σύζυγό της που είναι αστυνομικός και τα τρία τους παιδιά.

Το I Let You Go (Σ’ άφησα, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2018), το πρώτο της βιβλίο, ήταν μπεστ σέλερ στη λίστα ευπώλητων των Sunday Times (επί δώδεκα εβδοµάδες µέσα στα δέκα πρώτα) και των New York Times, κι έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Τιµήθηκε µε το βραβείο Theakston Old Peculier ως το αστυνοµικό µυθιστόρηµα της χρονιάς (2016) και µε το γαλλικό Cognac Prix du Polar ως το ξενόγλωσσο αστυνοµικό µυθιστόρηµα της χρονιάς (2016)Τον Ιούλιο του 2016 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο I See You (Σε είδα, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2018), το οποίο είχε ανάλογη πορεία. Εκτοξεύτηκε στο νούμερο ένα της λίστας των μπεστ σέλερ των Sunday Times και ήταν το βιβλίο της χρονιάς (2017) σύμφωνα με το Richard and Judy Summer Book ClubΤο Ξέχασέ με (Let Me Lieπου κυκλοφόρησε το 2018, κέρδισε το Whodunnit Award for the book that keeps you guessingΤα βιβλία της ξεχωρίζουν από το πλήθος των ψυχολογικών θρίλερ χάρη στην άψογη πλοκή τους και στην προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ μεταφράζονται σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Η Mackintosh συνθέτει με μαεστρία έντονες ιστορίες, ποτισμένες με μια διαρκή αίσθηση απειλής. Το καλοκαίρι του 2019 θα κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο της με τίτλο After the End και παρόλο που έχει πολύ σασπένς, δεν είναι αστυνομικό.

Website / Facebook / Twitter / Instagram

 

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.