«Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι από τη γιαγιά» από τη Helen Stephens

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

ef98639fe707523ed0f1489d.jpgΜετά το «Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι» που αγαπήσαμε πολύ, το «Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι από τη γιαγιά» προστέθηκε στη μικρή βιβλιοθήκη μας με ενθουσιασμό! Αγαπάμε και την Έλλη αλλά και το φίλο της το λιοντάρι που είναι καλό και ευγενικό!

Στο δεύτερο βιβλίο, οι γονείς της Έλλης φεύγουν ταξίδι για 1 – 2 μέρες και στο σπίτι έρχεται η γιαγιά για να κάνει παρέα στη μικρή μας φίλη. Η γιαγιά φέρνει μαζί της μια βαλίτσα με τα πράγματά της και ένα τεράστιο και πολύ βαρύ μπαούλο. Ο μπαμπάς με τη μαμά αναρωτιούνται τι μπορεί να έχει και είναι τόσο βαρύ. Το ίδιο και η Έλλη, που όμως ανησυχεί για το πως θα κρύψει το λιοντάρι από τη γιαγιά, ώστε εκείνη να μην τρομοκρατηθεί και φύγει άρον άρον! Γιατί οι γιαγιάδες τρομάζουν εύκολα και η Έλλη δεν το θέλει αυτό για τη δική της γιαγιά!

Ευτυχώς όμως που η γιαγιά δεν βλέπει και πολύ καλά ή δεν δίνει και πολύ σημασία και έτσι το λιοντάρι κρύβεται σε κοινή θέα. Η γιαγιά φαίνεται τόσο αφηρημένη που δεν συνειδητοποιεί ότι κρεμάει το πανωφόρι της στο λιοντάρι, ή ότι εκείνο το λαμπατέρ δεν είναι ένα κοινό λαμπατέρ ή ότι ο βολικός αυτός καναπές στον οποίο κάθεται στην ουσία δεν υπάρχει στο σπίτι, αλλά κάθεται πάνω στο λιοντάρι!

Κάποια στιγμή όμως η μικρή Έλλη αρχίζει να αναρωτιέται τι συμβαίνει στη γιαγιά! Όταν επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ η γιαγιά αγοράζει απίστευτα μεγάλες ποσότητες φαγητού και η Έλλη απορεί ποιος θα τα φάει όλα αυτά! Η απορία της λύνεται όταν βλέπει τη γιαγιά να ετοιμάζει ένα βουνό από σάντουιτς και να τα παίρνει στο δωμάτιό της. Αλλά δεν μπορεί να πιστέψει ότι η γιαγιά της τρώει τόσο πολύ!

Το δεύτερο βιβλίο κινείται στο ίδιο πλαίσιο με το πρώτο. Πρωταγωνιστές είναι και πάλι το λιοντάρι και η Έλλη και βασική προϋπόθεση είναι να κάνει η Έλλη ότι μπορεί για να μην τρομάξει η γιαγιά. Πρόθεσή της είναι να μην τρομάξει,να μην πληγώσει τους ανθρώπους που αγαπάει, χωρίς όμως να φέρει σε δύσκολη θέση το φίλο της το λιοντάρι. Εκείνο, όπως και όλοι οι φίλοι που καταλαβαίνουν τις καλές προθέσεις μας, συμφωνεί και συνεργάζεται μαζί της. Μαζί θα προσπαθήσουν να προστατέψουν τη γιαγιά, αλλά και να καταλάβουν τι συμβαίνει. Η γιαγιά είναι συνήθως συνεργός στις σκανταλιές, ειδικά όταν οι γονείς λείπουν. Όμως φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση είτε η γιαγιά της Έλλης είναι πολύ αφηρημένη, είτε κάνει σκανταλιές από μόνη της γιατί αποκλείεται να τρώει τόσο πολύ το βράδυ και σίγουρα κάτι κρύβει. Πάντως σίγουρα οι δυο τους δεν μοιράζονται την άνεση που θα έπρεπε να τις δένει. Υπάρχει κάτι που τις κρατάει μακριά.

Όπως η Έλλη, έτσι και η γιαγιά, προσπαθεί με τη σειρά της να προστατέψει τη μικρή, πιστεύοντας ότι το περιεχόμενου του μεγάλου μπαούλου που έφερε μαζί της θα την τρομάξει. Έτσι είναι και οι δυο τους μαζεμένες και λένε ψέμματα ή μία στην άλλη, αφού στην ουσία κρύβουν μέρος της αλήθειας. Όταν όλα θα αποκαλυφθούν και δεν θα χρειάζονται πια τα μυστικά, τόσο η μικρή Έλλη, όσο και η γιαγιά της θα ανασάνουν καλύτερα και πιο ελεύθερα, καθώς ένα μεγάλο βάρος θα έχει φύγει από πάνω τους. Γιατί αυτό που είναι καλύτερο να κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να τους εμπιστευόμαστε και να μην φοβόμαστε ότι αυτό που θέλουμε να τους πούμε μπορεί να τους τρομάξει. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν και τους αγαπούμε, είναι άνθρωποι που θα μας καταλάβουν. Ακόμα κι αν έχουν διαφορετική άποψη από εμάς, θα μας ακούσουν και θα προσπαθήσουν να μας κατανοήσουν. Η εμπιστοσύνη χτίζεται δύσκολα και με τον καιρό, όμως όταν υπάρχει ή όσο τη χτίζουμε, δεν υπάρχει λόγος να την γκρεμίσουμε με ανούσια μυστικά και φόβους που μπορεί τελικά να υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Μόνο καλό δεν θα κάνουν!

 

Εκδόσεις Ίκαρος / Book Depository

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

helens_Stephens.jpgH Helen Stephens είναι εικονογράφος αναρίθμητων βιβλίων για παιδιά. Είναι δημοφιλής για τη σειρά βιβλίων της Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και διασκευάστηκε στο θέατρο από τη θεατρική ομάδα Polka στο Λονδίνο.

Μεταξύ άλλων, η Helen, έχει εικονογραφήσει ιστορίες για μερικούς από τους αγαπημένους της συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων των Roger McGough, Michael Morpurgo, Sophie Hannah, Holly Webb, και Cecile Aubry. Ζει στη γεμάτη από ανέμους ακτή του Νορθάμπερλαντ της Αγγλίας μαζί με την οικογένειά της.

Μάθετε περισσότερα για την Helen Stephens εδώ: www.helenstephens.com

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.