Συνέντευξη με τη συγγραφέα Άννα Σπανογιώργου

Με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου «Αέναη μάχη: Άνοδος», το Chill and read και η Γεωργία Κωστοπούλου μίλησαν με τη συγγραφέα Άννα Σπανογιώργου και σας καλούν να τη γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα!

 1. Κυρία Σπανογιώργου καταρχήν θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Chill and read και να σας ευχαριστήσω πολύ που δεχτήκατε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη.Έχω διαβάσει τα δύο πρώτα βιβλία σας και μου άρεσαν πολύ. Αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για τριλογία, σωστά; Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για τα δύο πρώτα βιβλία που κυκλοφορούν;

  Σας ευχαριστώ και εγώ, για την τιμή!
  Ναι, όπως πολύ σωστά είπατε, πρόκειται για τριλογία. Τα δύο πρώτα βιβλία της Αέναης Μάχης κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πηγή. Είναι «η πτώση» και η «άνοδος», το ένα αποτελεί νοηματική συνέχεια του άλλου. Όμως, κατά βάθος, πρόκειται για δυο πολύ διαφορετικά βιβλία. Όπως φανερώνουν οι υπότιτλοι στο πρώτο μέρος, μέσα από την ιστορία εξετάζεται η συμπεριφορά του ατόμου όταν έχει φτάσει στο κατώτερο σημείο, έχοντας άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από τον εαυτό του. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Κάτια. Στο δεύτερο μέρος, η Κάτια εξισώνεται με άλλους, εξίσου σημαντικούς χαρακτήρες και βλέπουμε πώς ο καθένας ακολουθώντας πορεία εξύψωσης εαυτού, προσπαθεί να φτάσει στον στόχο του.

 2. Στο πρώτο βιβλίο, γνωρίσαμε τον κόσμο και τους βασικούς ήρωες. Στο δεύτερο γνωρίσαμε περισσότερους χαρακτήρες της ιστορίας και είδαμε την εξέλιξη της βασικής ηρωίδας. Στο τρίτο βιβλίο τι να περιμένουμε;

  Για την ακρίβεια, στο πρώτο και στο δεύτερο βιβλίο δεν γνωρίσατε τον κόσμο ολοκληρωτικά. Η εικόνα του θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρίτου βιβλίου. Εκεί ο αναγνώστης θα έχει συλλέξει και ενώσει όλα τα κομμάτια του πάζλ που συνθέτουν τον κόσμο της Αέναης Μάχης, έναν κόσμο τόσο διαφορετικό από τον δικό μας, μα συνάμα τόσο κοντινό.
  Το τρίτο βιβλίο θα έχει τον υπότιτλο «Σημείο Μηδέν». Για κάποιους το μηδέν ισοδυναμεί με το τίποτα, για κάποιους άλλους είναι η αφετηρία για νέα ξεκινήματα. Υπάρχουν μερικά νέα πρόσωπα που έρχονται για να παίξουν τον ρόλο τους, παλιοί γνώριμοι που εξακολουθούν να μάχονται για να κερδίσουν αυτά που επιθυμούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως η μάχη αυτή θα παραμείνει αέναη ακόμη και μετά το τέλος, ή μήπως όχι;

 3. Πως ήρθε η ιδέα για τη συγκεκριμένη ιστορία; Η μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα συγγραφέων και αναγνωστών. Όμως εδώ δεν είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός. Εσείς προς τα που κλίνετε περισσότερο;

  Ακριβώς, όπως το διατυπώσατε. Σκέφτηκα: τι θα γινόταν εάν οι κακοί ήταν καλοί ως προς τον σκοπό τους, ενώ οι εν δυνάμει καλοί παρέκλιναν. Ήθελα να δείξω πως τελικά δεν μετράνε μόνο οι ταμπέλες. Πολλές φορές δηλώνουν άλλα από αυτά που παρουσιάζονται. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με κριτική ματιά, ακόμη και αν θεωρούνται απόλυτα δεδομένα. Ακόμη και στο 2019 που ζούμε, η ανθρωπότητα παραγκωνίζει την κριτική σκέψη πολλές φορές, κατά τη γνώμη μου.
  Τώρα όσο για το που κλίνω εγώ, κανονικά θα έπρεπε να είμαι αδέκαστη. Αλλά νομίζω πως η ειλικρίνεια με κερδίζει περισσότερο και η υποκρισία με απωθεί, οπότε διαλέγω Κατακόμβες.

 4. Η Κάτια, που είναι και η ηρωίδα των βιβλίων, έχει βασιστεί σε κάποιο πραγματικό πρόσωπο; Έχει στοιχεία του δικού σας χαρακτήρα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου;

  Η Κάτια είναι ένας χαρακτήρας που αγαπώ πολύ. Γιατί ξέρει να αγαπάει, να θυσιάζει, να επιμένει, αλλά και να υπομένει. Είναι ένας ρομαντικός και δοτικός άνθρωπος που, όμως, ξέρει πότε χρειάζεται να σφίξει τα δόντια, να κατεβάσει το κεφάλι και να συνεχίσει. Εάν υπήρχε πραγματικά στο σήμερα, σίγουρα θα την ήθελα φίλη μου. Όμως, υπάρχει μόνο στον κόσμο της Αέναης Μάχης. Ίσως και να υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με οικεία μου πρόσωπα, αυτό είναι τυχαίο, σίγουρα δεν έγινε σκόπιμα.

 5. Γιατί επιλέξατε τη λογοτεχνία του φανταστικού ως μέσω έκφρασης; Θα παραμείνετε στο ίδιο είδος ή θα θέλατε να δοκιμάσετε και σε κάποιο άλλο;

  Δεν ήταν κάποια εντελώς συνειδητή επιλογή. Είναι ένα είδος που απολαμβάνω να διαβάζω και έτυχε η συγκεκριμένη ιστορία να κινείται στα πλαίσια του φανταστικού. Ίσως κάποια άλλη έμπνευση να με οδηγήσει αλλού, δεν αποκλείω τίποτε.

 6. Σε ποιον κόσμο θα θέλατε να ζείτε; Στον πραγματικό ή σε αυτόν που δημιουργείτε με τη φαντασία σας;

  Θα μπορούσα να διαλέξω να έχω μια πόρτα, να την ανοίγω και να αλλάζω κόσμους; Όχι, αλλά μπορώ να γράφω, να διαβάζω και έτσι υπάρχει πάντα μια σύντομη διέξοδος από την ρουτίνα. Προτιμώ να πατώ στην πραγματικότητα, αλλά αγαπώ να χάνομαι σε φανταστικούς κόσμους.

 7. Τι είναι η έμπνευση, για σας προσωπικά αλλά και γενικά; Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές και ώρες της ημέρας που σας είναι πιο εύκολο να γράψετε ή που σας «επισκέπτεται» η έμπνευση;

  Η έμπνευση είναι μία ταπεινή κυρία. Κρύβεται δειλά, πίσω από απλές εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα και με ένα μαγικό ραβδί τα μετατρέπει σε κάτι μεγαλειώδες και ξεχωριστό. Μπορεί να κοιτάξεις μια απλή καθημερινή εικόνα, ας πούμε ένα λουλούδι, και να εμπνευστείς μια ολόκληρη ιστορία. Είναι μαγεία.
  Συνήθως, γραφώ βραδινές ώρες – όχι κατ’ επιλογήν, αλλά γιατί τότε υπάρχει ελεύθερος χρόνος και η ηρεμία που απαιτείται. Γενικά μιλώντας, όλες οι ώρες κρύβουν την πιθανότητα μιας μικρής, εμπνευσμένης σκέψης.

 8. Οδηγείτε εσείς την ιστορία ή εκείνη οδηγεί εσάς;

  Εγώ ορίζω τον τελικό προορισμό, η ιστορία ορίζει το μονοπάτι. Μου αρέσει να ακολουθώ τη ροή της πλοκής. Κάποιοι εικάζουν πως δεν είναι σωστό να σε παρασέρνουν οι ήρωες. Έμενα αυτό με εξιτάρει και με κάνει να αισθάνομαι ακόμη πιο ωραία με τη συγγραφή.

 9. Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται συγγραφέας ή είναι κάτι που καλλιεργείται;

  Τα χρόνια ιστορίας που κουβαλάει η ανθρωπότητα μάς δείχνουν πως η ισχύς του πρώτου σκέλους της ερώτησής σας είναι αδιαμφισβήτητη. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε πως υπάρχουν λ.χ. πολλά σεμινάρια δημιουργικής γραφής για να εξελίξουν τις ικανότητες των εκκολαπτόμενων συγγραφέων. Μου αρέσει αυτό, και πιστεύω πως δεν είναι κακό να προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε κάποιο ταλέντο μας.

 10. Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

  Η συγγραφή είναι μια επίπονη προσπάθεια και μια διαδικασία «κατά του δαίμονα εαυτού». Γράφοντας, ουσιαστικά προσπαθείς να ακολουθήσεις αυτό που βγαίνει από μέσα σου, αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση σου και παλεύεις να τιθασέψεις το μυαλό, τις σκέψεις και πολλά στοιχεία του χαρακτήρα σου που εναντιώνονται σε μια εργασία η οποία απαιτεί υπομονή, συγκέντρωση, θέληση, ψυχικό μόχθο. Οπότε, είναι πραγματικά πολλά που με δυσκολεύουν, αλλά προσπαθώ σε αυτή τη μάχη να επιβληθώ.

 11. Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;

  Την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

 12. Εσείς διαβάζετε βιβλία; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς και πόσο σας έχουν επηρεάσει;

  Διαβάζω αρκετά βιβλία και είναι μία αγαπημένη συνήθεια. Τον τελευταία καιρό έχω διαβάσει πολλά αξιόλογα βιβλία, διαφορετικών δημιουργών. Αγαπώ κάθε συγγραφέα, του οποίου το βιβλίο με έχει αγγίξει. Δεν έχει σημασία για εμένα αν έχει γράψει δεκάδες έργα ή ένα. Στις σελίδες των βιβλίων γίνεται κατάθεση ψυχής και εγώ εκτιμώ τους ανθρώπους που τολμάνε να δείχνουν τις ψυχές τους. Πάντα με επηρεάζει αυτό ως άνθρωπο.

 13. Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

  Γενικά δεν είμαι οπαδός των «πρέπει». Κανείς δεν πρέπει να ακολουθεί νόρμες και να πιέζει τον εαυτό του να χωρέσει σε πράγματα που δεν του ταιριάζουν. Η ανάγνωση είναι μία απόλαυση για αυτούς που την αποζητούν. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι βρίσκουν χαρά σε άλλα, πολύ διαφορετικά πράγματα. Δεκτό και απόλυτα σεβαστό, εκ μέρους μου.

 14. Ποια είναι η φράση που σας αντιπροσωπεύει;

  «Ο θάνατος είναι ο εχθρός. Ο εχθρός πάντα κερδίζει, αλλά ακόμα κι έτσι πρέπει να πολεμήσουμε».
  George R.R. Martin

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας! Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο καινούριο σας βιβλίο καθώς και σε ότι ακολουθήσει!

Και εγώ σας ευχαριστώ ολόψυχα, για τον αναγνωστικό χρόνο που διαθέσατε στην Αέναη Μάχη και για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας! Καλή συνέχεια σε όλα!anna-spanogiorgou.jpgΗ Άννα Σπανογιώργου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου ζει με την οικογένειά της μέχρι σήµερα. Έχει σπουδάσει στο τµήµα Εµπορίας και Διαφήµισης στη Θεσσαλονίκη, µε εξειδίκευση στον τοµέα των πωλήσεων. Η ενασχόλησή της µε τον γραπτό λόγο την οδήγησε αρχικά στη στιχουργία, µε την οποία εκφράζει αναζητήσεις και ανησυχίες μέσα από το πρίσµα της φαντασίας, κυρίως στην αγγλική γλώσσα. Αργότερα, η ιδέα της συγγραφής εξελίχθηκε ως µία επιπλέον πτυχή της δηµιουργικότητάς της, γεγονός που την οδήγησε στην ολοκλήρωση του πρώτου της μυθιστορήματος «Αέναη μάχη: Η πτώση» (βιβλίο 1), Εκδόσεις Πηγή (2016). Το διήγημά της «Η σκιά» συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό έργο «Το έπος της φαντασίας: Αδιέξοδο» των Εκδόσεων iWrite (2017) που προέκυψε από τον διαγωνισμό του φεστιβάλ Fantasmagoria. Συμμετέχει στιχουργικά στα CD των Julian’s Lullaby “Dreaming of your fears” (2011, STF Records) & “Prisoner of Emotions” (Musica, 2016).

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.