«Ο χορός της μέλισσας» από τον Πάνο Ιωαννίδη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

iwannidis_o_xoros_tis_melissas.jpg«Ο χορός της μέλισσας» του Πάνου Ιωαννίδη από τις Εκδόσεις Κέδρος είναι ένα βιβλίο που εκτυλίσσεται σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Ήρωάς του είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Πέτρος Ριβέρης άρτι αφιχθείς στη Θεσσαλονίκη όπου και θα είναι πλέον η μόνιμη κατοικία του με τη σύντροφό του Αύρα. Παρόλο που δεν έχει πολύ καιρό που εγκαταστάθηκε στην πόλη, σύντομα δέχεται ένα τηλεφώνημα που θα τον οδηγήσει σε μια νέα υπόθεση.

Ο Αλέξανδρος Χρηστίδης παρέα με τη σύζυγό του και κάποιους φίλους, γιόρταζε την καταβολή του εφάπαξ στο κτήμα τους στο Ποσείδι Χαλκιδικής, όταν βρήκε τραγικό θάνατο. Η γνωμάτευση του γιατρού ήταν αναφυλακτικό  σοκ από τσιμπήματα μέλισσας, αρκετών για την ακρίβεια. Όμως, πέρα από τα τσιμπήματα των μελισσών, ο Χρηστίδης είχε χτυπηθεί με κάποιο αντικείμενο, ένα ρόπαλο ή κάτι παρόμοιο. Η χήρα του ζητάει από το Ριβέρη να βρει το δολοφόνο του άντρα της.

Όσο ο Ριβέρης ερευνά τα αίτια της δολοφονίας του Χρηστίδη, λαμβάνει κάποια παράξενα μηνύματα που τον προτρέπουν να ερευνήσει ένα έγκλημα που είχε γίνει πριν δέκα περίπου χρόνια και επιφανειακά δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την υπόθεση που ερευνά. Τα μηνύματα τον οδηγούν σε μια κυψέλη που δημιουργείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Καθώς όμως τα φαινόμενα απατούν και ο Ριβέρης το γνωρίζει καλά, θα λάβει σοβαρά υπόψιν του τα μηνύματα αυτά και θα καταφέρει να εξιχνιάσει και τα δύο εγκλήματα. Αυτό του παρελθόντος, αλλά και αυτό που του ανατέθηκε.

Η Θεσσαλονίκη ξεδιπλώνεται στα μάτια του αναγνώστη μέσα από το βιβλίο του Ιωαννίδη. Φαίνεται πως ο συγγραφέας γνωρίζει καλά την πόλη και την αγαπάει, αφού εκτός από τα σημεία που σηματοδοτούν την κυψέλη των μηνυμάτων, περιγράφονται και πολλά άλλα όμορφα ή γραφικά σημεία της πόλης, σημεία στα οποία ο ντετέκτιβ κάνει τις συναντήσεις του. Μερίδιο στην προβολή παίρνει και η Χαλκιδική και τα όμορφα μέρη της, φέρνοντας στο νου ωραίες εικόνες.

Το θύμα της υπόθεσης, ο Αλέξανδρος Χρηστίδης ήταν ένας άνθρωπος με έντονη πολιτική δράσει και συμμετοχή στα κοινά. Από νωρίς είχε αριστερές ιδέες και προοπτικές. Στη συνέχεια μετακύλησε προς το κέντρο. Αυτό κάποιοι από τους παλιούς συντρόφους και φίλους του μπορεί να του το κράτησαν, όμως ουσιαστικά έζησε μια καλή ζωή και προσπάθησε να βοηθήσει και άλλους να ζήσουν καλά αντίστοιχα, μέσα από μια επιχείρηση που διοικούσε και η οποία προσπαθούσε να προσφέρει στους πολίτες μια δεύτερη ευκαιρία, είτε αυτοί ήταν άνεργοι, είτε ήταν πρώην ναρκομανείς, πρώην φυλακισμένοι ή πόρνες που ήθελαν να ξεφύγουν από τη θλιβερή ζωή τους μαθαίνοντας μια τέχνη, κάνοντας κάτι άλλο.

Πολλά από τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας και της κρίσης γίνονται φανερά στο συγκεκριμένο βιβλίο. Όπως επίσης και αρκετοί τρόποι εκμετάλλευσης που μπορεί να φαίνονται σαν μυθοπλασία σε όσους δεν έχουν επαφή με τη συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά που δυστυχώς είναι πραγματικότητα για πολλούς συνανθρώπους μας. Η εκμετάλλευση των αδύναμων από τους δυνατούς και τους έχοντες, από τους πονηρούς και τους κυνηγούς του εύκολου κέρδους. Οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις που έχει το συγκεκριμένο βιβλίο, ίσως και να επισκιάζουν σε ορισμένα σημεία το νουάρ χαρακτήρα του.

Από την άλλη ο Ριβέρης δεν είναι άσχημος χαρακτήρας. Δεν έχει πολλά κουσούρια, όπως έχουν οι περισσότεροι Σκανδιναβοί ντετέκτιβ, είναι πιο κοντά στην Ελληνική πραγματικότητα. Φαίνεται έξυπνος και εφευρετικός. Συνδέει τα κομμάτια του παζλ στο νου του και δεν αποκαλύπτει πολλά, παρά μόνο όταν όλα έχουν δέσει. Η αλήθεια είναι βέβαια πως σε ένα δύο σημεία δεν κατάλαβα το σκεφτικό του και που στήριξε κάποιες θεωρίες τόσο νωρίς. Σαν να είχε κάποια κενά, όμως στο τέλος όλα έδεσαν από τις μετέπειτα αποκαλύψεις.

 

Εκδόσεις Κέδρος

 

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

Ioannidis_Panos.jpgΟ Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1978.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το διήγημα Η γυναίκα από τη Ζυρίχη, το οποίο διακρίθηκε στον πρώτο διαγωνισμό της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει το αστυνομικό μυθιστόρημα Τα μωρά της Αθηνάς (εκδόσεις Πηγή, 2016), το νουάρ μυθιστόρημα Ο χορός της μέλισσας (εκδόσεις Κέδρος, 2019) και τις ποιητικές συλλογές Ποιήματα της Στιγμής και άλλες Ουτοπικές Ιστορίες (ηλεκτρονική αυτοέκδοση, 2014) και Λοκομοτίβα (εκδόσεις Το Δόντι, 2017).
Είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών. Ζει στη Δράμα με τη σύντροφό του και τον γιο τους.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.