Wrap up Νοεμβρίου 2019

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


Άλλος ένας μήνας ήρθε και έφυγε και μπήκαμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα! Τώρα περιμένουμε με ανυπομονησία το δώρο του Άι-Βασίλη, γνωστού ή κρυφού! Εσείς τι περιμένετε να σας φέρει ο Άγιος; Εγώ λίγο νου θέλω μόνο και πολλά βιβλία! Πάμε να κάνουμε μια αναδρομή όμως στα βιβλία που διάβασα το μήνα που πέρασε και για τα οποία σας έγραψα!

Ο μήνας ξεκίνησε με ένα βιβλίο που περίμενα πως και πως και που τελικά δεν άντεξα άλλο και παρήγγειλα  στα τέλη του Οκτωβρίου. Δεν είναι άλλο από το «Ninth House» της βασίλισσας του YA fantasy Leigh Bardugo! Πρόκειται για το πρώτο της βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες και πραγματικά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου!!! Παίρνει το Πανεπιστήμιο του Γιέιλ και τις κοινότητές του και τους προσθέτει μια γερή δόση μαγείας. Έπεται και συνέχεια και θα δυσκολευτώ πολύ να περιμένω να βγει…

 Το δεύτερο βιβλίο του μήνα ήταν και πάλι του φανταστικού αυτή τη φορά με ταξίδι στο χρόνο. Αντί όμως να πάει η ηρωίδα πίσω στο χρόνο, όπως για παράδειγμα στο πολύ γνωστό «Outlander», εκείνη ήρθε μπροστά! Το βιβλίο «The Phantom Tree» ήταν ένα που είχα πολύ καιρό στο Kindle μου και χαίρομαι πολύ που επιτέλους το διάβασα. Παρόλο που και αυτό, όπως και το προηγούμενο, ήταν στα αγγλικά δε δυσκολεύτηκα καθόλου και τελείωσε πολύ γρήγορα!

Μετά πέρασα σε κάτι πιο κλασσικό που όμως ήθελα να διαβάσω εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς οι Εκδόσεις Gutenberg εξέδωσαν πρόσφατα στα Ελληνικά μι α πολύ ωραία έκδοση του «Ο δήμαρχος του Κάστερμπριτζ» του Thomas Hardy. Έχοντας διαβάσει αρκετά για το έργο του Hardy ήξερα τι να περιμένω και δεν απογοητεύτηκα καθόλου! Αντίθετα, το ευχαριστήθηκα πολύ! Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Gutenberg για το αντίτυπο!!!

Και φυσικά άλλαξα και πάλι είδος στο επόμενο ανάγνωσμα και πέρασα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασία. Είχα ακούσει πολλά για τα βιβλία της Jemisin που έχουν σαρώσει τα βραβεία Hugo, έτσι μόλις είδα ότι οι Εκδόσεις Οξύ κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Η Πέμπτη Εποχή» έσπευσα να πάρω ένα αντίτυπο. Το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό δείγμα επιστημονικής φαντασίας, αρκετά πρωτότυπο σε πολλές μορφές του. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

Ακολούθησε άλλη μια αλλαγή στο είδους του βιβλίου. Είναι ένας ωραίος τρόπος για να μη βαριέμαι ένα είδος αλλά και για να έχω ποικιλία. Το «Όσοι αγαπιούνται» της Victoria Hislop ήταν ένα βιβλίο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον αμέσως μόλις είδα σε ποια εποχή διαδραματίζεται. Η κατοχή, ο εμφύλιος και τα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα περνάν μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη διαβάζοντας την ιστορία της Θέμις. Είμαι της άποψης βέβαια πως θα μπορούσε να γραφτεί σε περισσότερα βιβλία, με πιο πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή και τις περιπέτειες των ηρώων σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως δεν μπορώ να πω ότι δεν είχε γίνει ενδελεχής έρευνα για αρκετά από τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας μας.

View this post on Instagram

It's finally Friday!!! I'm so tired this week, that I can barely open my book and read! I hope to get some rest this weekend! I'm currently reading Those who are loved by Victoria Hislop and I like it so far. Have you read any of her books? In other news we have our monthly bookstagrammers meetup on Sunday afternoon, so be prepared for some stories!!! #chill_and_read #booksbooksbooks #bookworm #bookish #booknerd #booklove #bookgeek #bookfotos #booklovers #bookalicious #bookphotography #bookgram #bookaddict #bookrecommendation #bookacholic #booklife #booktime #vivlia #vivliophile #vivliofagos #βιβλίο #βιβλία #βιβλιοσκώληκες #βιβλιοσκωληκες #βιβλιοφάγος #βιβλιοπρόταση #happy

A post shared by Chill and read (@chillandreadblog) on

Σειρά είχε ένα παιδικό βιβλίο που διαβάσαμε μαζί με τη μικρή πριγκίπισσα και μας άρεσε πολύ! Πρόκειται για «Το μαγικό περιδέραιο» το πρώτο βιβλίο της σειράς «Τεό και Λεονί – Τα φανταστικά ταξίδια #1». Ανυπομονούμε να διαβάσουμε και το δεύτερο!!!

Και έπειτα το «Αλλόκοσμα: Ελληνικά Παραμύθια, Αλλιώς» ένα βιβλίο με τρία κόμικ Ελλήνων δημιουργών που δείχνουν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό!

Το μήνα κλείνει ένα βιβλίο που είναι αρκετά στενάχωρο λόγω του θέματος που έχει. Πρόκειται για το «Saving Ivy» (Σώζοντας την Άιβι όπως θα ήταν τίτλος του στα Ελληνικά). Το διάβασα στα Αγγλικά μιας και δεν έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας και αγγίζει ευαίσθητα θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και οι αυτοκτονικές τάσεις σε έφηβους. Είναι αρκετά σκληρό σε κάποια σημεία και σκοπό έχει να μας αφυπνίσει ως προς αυτά τα θέματα που μαστίζουν την κοινωνία μας και να μας θυμίσει ότι μπορούμε να βρούμε βοήθεια.

View this post on Instagram

Saving Ivy by Emily Reilly is an engaging YA story that addresses important issues like mental health, suicide and family trauma. It's one of my next reads and I can't wait to get to it and let you know all my thoughts afterwards! 👣 Thank you so much @mascotbooks for sending me a copy! 👣 QOTD: Do you read books that could be a bit depressing, as they address issues like mental health and suicide? 👣 #chill_and_read #booksbooksbooks #bookworm #bookish #booknerd #booklove #bookgeek #bookfotos #booklovers #bookalicious #bookphotography #bookgram #bookaddict #bookrecommendation #bookacholic #booklife #booktime #vivlia #vivliophile #vivliofagos #βιβλίο #βιβλία #βιβλιοσκώληκες #βιβλιοσκωληκες #βιβλιοφάγος #βιβλιοπρόταση #happy

A post shared by Chill and read (@chillandreadblog) on


 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.