«Κυριαρχία» από τη Μαρία Βρυσανάκη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


48335264._SX318_Τον Αύγουστο διάβασα τη νουβέλα «Ο καρπός της αμαρτίας» που κάνει μια εισαγωγή για το τρίτο βιβλίο της σειράς «Θεοί και Δαίμονες», που το περίμενα να κυκλοφορήσει τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Τελικά, καθυστέρησα να το πιάσω στα χέρια μου, λόγω έλλειψης χρόνου. Όμως με ευκαιρία την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε πριν λίγες μέρες, το πήρα και το διάβασα.

Στη νουβέλα βρισκόμαστε στις φυλακές Πρίζνοβ και γνωρίζουμε μια νέα Λερόιλ τη Σάρα, αλλά και μία ακόμα τη Χάνα. Η νουβέλα είναι κατά βάση από την πλευρά της Σάρα επικεντρώνεται σε εκείνη. Μου άρεσε πολύ σαν χαρακτήρας, τη συμπάθησα και περίμενα να τη δω περισσότερο στο τρίτο βιβλίο, όπως και έγινε. Η «Κυριαρχία» λοιπόν, ξεκινά από το σημείο που μας αφήνει η νουβέλα. Η Μέγκαν και ο Μέισον, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους, βρίσκονται σε ένα αερόπλοιο με προορισμό τις φυλακές Πρίζνοβ. Η Μέγκαν πιστεύει πως εκεί θα βρει τον αναστημένο Κορβίνιους, που θα της δείξει με ποιον τρόπο θα φέρει πίσω τον αδερφό της και ο Μέισον ψάχνει για τη μητέρα του.

Φτάνοντας στις φυλακές βρίσκουν ένα πανδαιμόνιο μιας και υπάρχει ήδη μια εξέγερση σε εξέλιξη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκτός από τους φυλακισμένους Λερόιλ που προσπαθούν να ελευθερωθούν, έχει ελευθερωθεί και ένα μεγαλύτερο κακό, όπως είδαμε και στη νουβέλα. Και αυτό, δεν είναι εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο από τους φρουρούς. Όσο δυνατοί και αν είναι οι Ρεμόρ, υστερούν μπροστά στο πλάσμα αυτό λόγω της φύσης τους.

Η Μέγκαν και ο Μέισον, σύμμαχοι από ανάγκη, κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να πετύχουν το σχέδιό τους. Καταφέρνουν να εισχωρήσουν στις φυλακές με ένα τρόπο που δε γίνεται κατανοητός στην αρχή αλλά αρκετά αργότερα, όταν θα γίνει αντιληπτός από τη Μέγκαν και όσο η ιστορία θα αφηγείται από τη μεριά της. Πέρα από αυτή τη συμμαχία, έχουμε και άλλη μια νέα συμμαχία από ανάγκη. Όταν πια στη συνέχεια της ιστορίας περισσότεροι από τους ήρωες της σειράς θα βρεθούν στις φυλακές, ο Τζέσε θα έρθει πολύ κοντά με τις δύο θηλυκές Λερόιλ που γνωρίσαμε στη νουβέλα. Οι τρεις τους θα αποκοπούν και θα δεθούν μεταξύ τους από ανάγκη στην αρχή, όμως το είδος της ανάγκης θα αλλάξει στη συνέχεια.

Μια από τις αποκαλύψεις του βιβλίου είναι ο Τζέσε. Στο τρίτο βιβλίο μαθαίνουμε την ιστορία και από τη δική του πλευρά. Ο ρόλος του είναι να προστατεύσει τη Μέγκαν, γι’ αυτό και βρίσκεται εκεί. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε το δείχνει. Αυτό που δεν περίμενα όμως ήταν να τον δούμε σε τόσο προσωπικές στιγμές και μάλιστα με τόσο ωμό τρόπο. Ο Τζέσε μπορεί να είναι κάφρος και μπορεί η συγγραφέας να ήθελε να δείξει πόσο πολύ τον επηρεάζει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται (όταν το διαβάσετε θα καταλάβετε), αλλά θα περίμενα να γίνει με έναν άλλο τρόπο. Η αίσθηση που ξυπνάει μέσα του έχει πολλούς τρόπους να δείξει πόσο τον επηρεάζει και ως ένα βαθμό αυτό φαίνεται στο βιβλίο, μιας και οι περιγραφές της αίσθησης αυτές καθ’ εαυτές είναι πανέμορφες. Ο τρόπος που επιλέγει όμως να δώσει έμφαση η συγγραφέας μεταφέρει το βιβλίο έξω από τη σφαίρα του young adult, στην οποία είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα βιβλία της σειράς και την οποία προτιμούσα για να πω την αλήθεια, και το μεταφέρει στην κατηγορία του new adult.

Μου άρεσε πολύ η πλευρά της Σάρας και χάρηκα πολύ που είδαμε και τη δική της οπτική γωνία. Είναι πολύ συμπαθητικός χαρακτήρας και φαίνεται ότι παλεύει ανάμεσα σε αυτά που θέλει και σε αυτά που με κάποιο τρόπο της επιβάλλονται. Άλλη μια δυναμική παρουσία, σε αντίθεση με τη Χάνα που είναι πιο ήπια και πιο αδύναμη. Η κάθε μία αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στις καταστάσεις και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να τις μπερδέψεις. Και σίγουρα συμβαίνουν πολλά μέχρι το τέλος του βιβλίου. Στις τελευταίες 60 σελίδες η δράση είναι καταιγιστική, όπως και στην αρχή και η μία σκηνή ακολουθεί την άλλη σχεδόν χωρίς ανάσα!

Καθώς οι ήρωες και οι οπτικές αυξάνονται, καταλαβαίνει κανείς πως δεν περιπλέκονται όλα γύρω από τη Μέγκαν και μόνο και περιμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια. Άλλωστε με τέτοιο τέλος, περιμένουμε πλέον να δούμε τα πάντα! 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

BRISANAKI_BIOΗ Μαρία Βρυσανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου κατοικεί μόνιμα, εργάζεται και σπουδάζει κοινωνική λειτουργός. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και τον περισσότερό της χρόνο τον αφιερώνει στη λογοτεχνία, είτε γράφοντας είτε διαβάζοντας, και τον αγαπημένο της σκύλο.

Λατρεύει τη σοκολάτα και οτιδήποτε έχει σχέση με το φαγητό, ενώ απολαμβάνει να εξερευνεί τη φύση και να πηγαίνει εκδρομές με τους φίλους της. Προτού ανακαλύψει την αγάπη της για τη συγγραφή, τα σκίτσα και τα παζλ ήταν η αγαπημένη της ασχολία.

Το βιβλίο της «Η αναμέτρηση» είναι το πρώτο από τη σειρά “Θεοί και Δαίμονες”.

Website / Goodreads / Facebook / Instagram

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.