«Μαθησιακές Ευκολίες» από το Φώτη Παπαναστασίου

Ένα βιβλίο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο, που μας βοηθάει να ανιχνεύσουμε αν τα παιδιά μας αντιμετωπίζουν μια μαθησιακή δυσκολία, ώστε να απευθυνθούμε εγκαίρως σε ειδικούς και να του δώσουμε όλα τα εφόδια που χρειάζεται για την ακαδημαϊκή του πορεία.

Τι εννοούμε με τον όρο «μαθησιακές δυσκολίες»; Πού οφείλονται οι μαθησιακές δυσκολίες και ποιες είναι οι ενδείξεις τους; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των παιδιών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και κυρίως πώς αυτές μετατρέπονται σε «μαθησιακές ευκολίες»;

math.diskolies-500x500-1Το βιβλίο του ειδικού παιδαγωγού Φώτη Παπαναστασίου δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και κυρίως βοηθά εκπαιδευτικούς και γονείς να χειριστούν αποτελεσματικά, με κατάλληλες ασκήσεις και με ευχάριστο τρόπο, το πρόβλημα. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί πολλές οικογένειες και συγχρόνως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι επηρεάζει καθοριστικά την ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών.

Με την είσοδό του στο σχολείο το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με μια νέα πραγματικότητα και πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες, όπου καλείται να ανταποκριθεί σε ένα απαιτητικό και περίπλοκο μαθησιακό έργο. Ορισμένα παιδιά, παρόλο που δεν παρουσιάζουν εμφανώς προβλήματα στην ανάπτυξη, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη μαθησιακή διαδικασία.

Η έγκαιρη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών του παιδιού, όπως η δυσλεξία, η δυσαριθμησία, η δυσκολία στην ανάγνωση κ.λπ., είναι καθοριστικής σημασίας για τη σχολική ζωή του.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφονται η συμπτωματολογία και οι ενδείξεις των μαθησιακών δυσκολιών, αποσαφηνίζονται οι σχετικοί όροι και έννοιες, και παρουσιάζονται εργαλεία ανίχνευσης των μαθησιακών δυσκολιών στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.
Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου καλύπτουν οι ασκήσεις παρέμβασης και υποστήριξης, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια σε παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, με θετικά και πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι ασκήσεις προβάλλονται με αύξοντα βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητας –από τις απλές στις πιο σύνθετες– και χωρίζονται σε έξι κατηγορίες (οπτικής αντίληψης, ακουστικής αντίληψης, μνήμης, φωνητικής ενημερότητας, γραπτού και αφηγηματικού λόγου, αναγνωστικής ευχέρειας και κατανόησης). Οι ασκήσεις, με χρωματιστές εικόνες και στοιχεία, μοιάζουν με παιχνίδι, κάνοντας τη λύση τους μια ευχάριστη μαθησιακή ευκολία.

Οι «Μαθησιακές Ευκολίες» του Φώτη Παπαναστασίου είναι αισθητικά ένα εξαιρετικά προσεγμένο βιβλίο και σίγουρα ένα πολύτιμο βοήθημα για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να στηρίξουν ουσιαστικά τη μάθηση των παιδιών και να ενισχύσουν την πρόοδο και τις επιτυχίες τους στο σχολείο.

 

Εκδόσεις Πεδίο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Φώτης Παπαναστασίου είναι Ειδικός Παιδαγωγός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία. Από το 2006 εργάζεται ως ειδικός παιδαγωγός σε τμήματα ένταξης και σε ειδικά δημοτικά σχολεία. Έχει δουλέψει με τα παιδιά σε διαγνωστικό και θεραπευτικό πλαίσιο σε ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, αυτισμός κ.λπ. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και με τη Σχολική Ψυχολογία, και είναι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας www.eidikospaidagogos.gr. Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε πλήθος εφημερίδων, περιοδικών, ιστοσελίδων και τηλεοπτικών εκπομπών. Στο πλαίσιο της συνεχούς κατάρτισης και της παρακολούθησης των εξελίξεων στον επιστημονικό χώρο της Εδικής Αγωγής, έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα εργαστήρια, συνέδρια και ημερίδες.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.