«Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων» από τον Άγγελο Αγγέλου και την Έμη Σίνη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


101685Πόσο μου αρέσουν τα παιδικά βιβλία, δε λέγεται! Χαίρομαι πολύ που έχω την ευκαιρία και τη δικαιολογία να τα διαβάσω, σαν μητέρα πλέον, στην κόρη μου. Έτσι κάθε φορά που πέφτει ένα στα χέρια μας, κάνουμε τρελή χαρά και οι δύο! Αυτή τη φορά ήταν «Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων», ένα βιβλίο που από τον τίτλο και μόνο περιμένει κανείς να έχει χιούμορ.

Ο Κοπέρνικος και η παρέα του, ο Φοίβος, ο Μιχαήλ και η Δάφνη, έχουν αναλάβει να βάψουν το σπίτι του Θείου του Κοπέρνικου. Ο λόγος είναι ότι ο θείος Παντελής είναι αναποφάσιστος και δεν έχει βάλει χρώμα στο σπίτι του. Έτσι είναι όλα άσπρα. Τα παιδιά σίγουρα θα καταφέρουν να βγάλουν το θείο Παντελή από τη δύσκολη θέση, διαλέγοντας ωραία χρώματα για κάθε επιφάνεια.

Αυτό που δεν έχουν υπολογίσει όμως, είναι πως μπορεί εκεί γύρω να βρίσκονται οι Πιλάφηδες, μια άλλα παρέα παιδιών που συνεχώς τσακώνονται με τον Κοπέρνικο και την παρέα του, κάνουν αταξίες και φέρονται γενικά άσχημα σε όλους. Οι Πιλάφηδες δε θα χάσουν ευκαιρία να καταστρέψουν ό,τι με κόπο κατάφεραν τα τέσσερα παιδιά στο σπίτι του θείου Παντελή. Ανάμεσα στις δύο παρέες θα ξεσπάσει ο πόλεμος των άσπρων, ένας πόλεμος γεμάτος μπογιά και πρωτότυπα όπλα!

Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίμη δημιουργούν μια έξυπνη ιστορία με ήρωες τέσσερα παιδιά, μια παρέα που μπορεί να μην είναι αυτή που κερδίζει όλες τις μάχες, είναι όμως αυτή που θα βάλει τα δυνατά της και θα προσπαθήσει, αυτή που θα ήθελες να έχεις γύρω σου. Τρία αγόρια και ένα κορίτσι είναι έτοιμα να βοηθήσουν έναν μεγάλο, ειδικά όταν τους ζητάει να κάνουν κάτι που συνήθως τους το απαγορεύουν οι μεγάλοι, όπως το να ζωγραφίσουν στους τοίχους. Δε θα τους νοιάξει αν θα κουραστούν ή αν θα τους πάρει ώρα, αρκεί να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Οι τέσσερις φίλοι θα το διασκεδάσουν όσο βάφουν το σπίτι, αλλά και όσο διαρκεί ο πόλεμος των άσπρων. Άλλωστε, δεν έχουν κάθε μέρα την ευκαιρία να πολεμούν με τόσο ευφάνταστα όπλα! Τι κι αν στο τέλος όλοι οι κόποι τους εξαφανιστούν! Το σημαντικό είναι ότι θα καταφέρουν να ευχαριστήσουν το θείο Παντελή, να κάνουν ότι τους είχε ζητήσει και παράλληλα να περάσουν μια υπέροχη μέρα! Και μπορεί να μην ξέρουν αν τελικά κέρδισαν ή έχασαν σε αυτόν τον πρωτότυπο πόλεμο, όμως στο τέλος της ημέρας όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρονών και πάνω.

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

kopernikosO ‘Aγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη έχουν γράψει δεκάδες βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, ξεκινώντας την πορεία τους το 2005. Το 2007 κερδίζουν το Α΄ Κρατικό Βραβείο για το θεατρικό τους έργο Ένα ανάποδο ταξίδι. Το 2008 ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (www.kopernikos.gr), που αποτελείται από ηθοποιούς, μουσικούς, ερμηνευτές, εικονογράφους, και στόχο έχει τη δημιουργία πρωτότυπων και ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Το 2015 κερδίζουν το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο τους Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει (εικονογράφηση Σοφία Τουλιάτου, εκδ. Παπαδόπουλος) και το 2016 τη διεθνή διάκριση White Raven για το βιβλίο τους Ένα αλφάβητο ταξίδι (εικονογράφηση Κώστας Θεοχάρης, εκδ. Παπαδόπουλος). Παραστάσεις τους έχουν ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και σε άλλα θέατρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της επαρχίας και του εξωτερικού.

One thought on “«Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων» από τον Άγγελο Αγγέλου και την Έμη Σίνη

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.