Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου παίρνει την κλασσική ιστορία του Λιούις Κάρολ και τη μεταμορφώνει σε μια ιστορία προσιτή στα παιδιά.
Η Αλίκη και η αδερφή της είναι έξω στον κήπο. Η αδερφή της κάθεται στην πολυθρόνα που είναι κρεμασμένη από το κλαδί ενός δέντρου ενώ η Αλίκη είναι ξαπλωμένη σε ένα χαλάκι κι έχει τη γάτα της στα πόδια της. Αυτό το απόγευμα βαριέται πολύ και σκέφτεται τι θα μπορούσε να κάνει για να πάψει να βαριέται. Ξαφνικά, περνάει από μπροστά της ένα άσπρο κουνέλι που μιλάει! Κοιτάει το ρολόι του και λέει ότι έχει αργήσει! Ευθύς αμέσως, η Αλίκη το ακολουθεί χωρίς δισταγμό και σε λίγο χώνεται στην κουνελότρυπα που μπήκε κι εκείνο. Και τότε αρχίζει η περιπέτειά της.
Όταν μπήκε στην κουνελότρυπα, η Αλίκη μεταφέρθηκε σε ένα κόσμο περίεργο. Εκεί θα μεγαλώσει πολύ αλλά και θα μικρύνει κιόλας. Θα φάει κάτι περίεργα κέικ και θα πιει από μπουκαλάκια που θα την προσκαλούν να κάνει ακριβώς αυτό. Θα μπερδευτεί και θα χάσει για λίγο τον εαυτό της, όμως θα γνωρίσει και άλλα ζώα που μιλάνε. Θα πιει τσάι με τον Τρελοκαπελά και θα παίξει κροκέ με την Κόκκινη Βασίλισσα κούπα, μόνο που αντί για μπαστούνι θα παίξουν με φλαμίνγκο και αντί για μπάλες θα έχουν σκαντζόχοιρους! Μια τρελή ιστορία θα ακολουθήσει την πτώση της στην κουνελότρυπα!
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου έχει βάλει όλη του τη μαεστρία και το χιούμορ του για να δημιουργήσει μια τρελή, μια περίεργη ιστορία βασισμένη στο κλασσικό βιβλίο του Κάρολ, αλλά που να απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Κρατάει τα βασικά στοιχεία της ιστορίας και τα αποδίδει μέσα από την καθημερινότητα των παιδιών, θέτοντας ερωτήματα όπως «τι γίνεται όταν λερωθούν όλα τα σερβίτσια;» αφού ο Τρελοκαπελάς και ο Μαρτιάτικος Λαγός δεν έχουν χρόνο να πάνε να τα πλύνουν. Παράλληλα, τονίζει την αντίληψη του παιδιού στο σωστό και στο λάθος, αφού η Αλίκη καταλαβαίνει ότι το παιχνίδι κροκέ είναι στημένο για να κερδίζει πάντοτε η Κόκκινη Βασίλισσα. Όπως επίσης τονίζεται και η τάση προς το δίκαιο και το σωστό, όταν υπό τις απειλές της Κόκκινης Βασίλισσας ότι θα της κόψει το κεφάλι, η Αλίκη δεν λέει ψέμματα στο δικαστήριο και δεν κατηγορεί άδικα τον Βαλέ αλλά τονίζει την αλήθεια και ξεμπροστιάζει το Βασιλιά.
Πανέμορφη είναι και η εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή, η οποία βοηθάει περισσότερο από ποτέ, να αποδοθούν οι εικόνες και να καταλάβει ο μικρός αλλά και ο μεγάλος αναγνώστης τι ακριβώς συμβαίνει. Κάθε στοιχείο της ιστορίας αποτυπώνεται με όμορφα σχέδια και έντονα χρώματα, δίνοντας βάση ακριβώς εκεί που πρέπει και δένοντας την αφήγηση με μια αρκετά εύγλωττη εικόνα!
Το βιβλίο «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ή η παραξενοπεριεργοτερότερη ιστορία» απευθύνεται σε παιδιά από 6 χρονών και πάνω.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε κινούμενο σχέδιο και εργάζεται στη διαφήμιση. Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά.
Βιβλία του έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω, το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY), το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλών Public κ.ά.
Το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα που δημιούργησε με την Ίριδα Σαμαρτζή απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016. Πολλά βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου επί σειρά ετών.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, σουηδικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλικικά, καταλανικά, κινεζικά, κορεατικά και ιαπωνικά, κι έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και το κουκλοθέατρο.
Περισσότερα για τον ίδιο και τα βιβλία του στο www.antonispapatheodoulou.com.
Λίγα λόγια για την εικονογράφο
Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική και Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου-διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό, απ’ όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής ζωγραφικής και δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση. Ασχολείται από το 2004 με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και πολλά βιβλία της έχουν βραβευτεί.
Το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές. Το 2014 το βιβλίο Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία της Μαρίας Αγγελίδου αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List) για την εικονογράφησή του. Το 2015 βραβεύτηκε από το ελληνικό τμήμα της IBBY, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση Το Παλιόπαιδο. To 2016 εικονογράφησε το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου, το οποίο απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016, και το Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… της Αργυρώς Πιπίνη, το οποίο κέρδισε βραβείο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2017 βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο και με το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Σωτήρη Τριβιζά Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο. Ήταν υποψήφια για το βραβείο HCAA 2020 (Hans Christian Andersen Award).
Παράλληλα, διδάσκει εικαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.