Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Μια ιστορία για τη δύναμη που κρύβουν οι λέξεις μας εξιστορεί με πολύ ωραίο και ενδιαφέρον τρόπο η Μαρία Λοϊζίδου μέσα από το βιβλίο της «Ο πόλεμος των λέξεων». Η συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα τόπο όπου υπάρχει ένας βασιλιάς με επεκτατικές βλέψεις. Ένας βασιλιάς που θέλει να κατακτήσει όλα τα διπλανά βασίλεια και κάθε βράδυ πριν πέσει να κοιμηθεί, κοιτάζει το χάρτη και κάνει σχέδια για το επόμενο βασίλειο που θα κατακτήσει ή μουτζουρώνει αυτό που κατέκτησε κείνη την ημέρα. Δεν τον λες και πολύ συμπαθητικό τύπο, αφού επιτίθεται στους γείτονές του και τους πολεμάει με κίνητρο την απληστία του.
Μια μέρα λοιπόν κάνει συμβούλιο και ζητάει από όλους τους συμβούλους και τους στρατηγούς του να του προτείνουν ένα νέο τρόπο για τις επόμενες κατακτήσεις του. Θέλει όλα να γίνονται όλα πλέον με ένα καινούριο τρόπο, όμως δεν ακούει νέες ιδέες που να του κινούν το ενδιαφέρον. Οι περισσότερες είναι της λογικής του να φτιάξουν νέα, πιο δυνατά όπλα. Μέχρι που ακούγεται μια φωνή διαφορετική από τις άλλες. Μια σκοτεινή φιγούρα προτείνει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των λέξεων για να κατατροπώνουν τους εχθρούς τους. Μετά μάλιστα από μια επίδειξη στο βασιλιά Εκφόβιο, έτσι είναι το όνομα του βασιλιά, τον πείθει πως τα αποτελέσματα είναι άμεσα και μόνιμα.
Ο βασιλιάς Εκφόβιος ενθουσιάζεται με τη νέα πρόταση. Ευθύς αμέσως διατάζει τους ακόλουθούς του να συγκεντρώσουν τις πιο τρομακτικές λέξεις, αυτές που θα κάνουν τους εχθρούς τους να χάσουν το θάρρος τους και να τους χαρίσουν τη νίκη και να ετοιμάσουν να νέα τους όπλα. Σύντομα τα χρησιμοποιούν ενάντια σε όλα τα γειτονικά βασίλεια που δεν έχουν ακόμα κατακτήσει και το ένα μετά το άλλο υποκύπτουν στη δύναμη των λέξεων. Ο χάρτης με τα κατακτημένε βασίλεια γεμίζει μουντζούρες και ο βασιλιάς Εκφόβιος όλο χαρά τον επιδεικνύει στο συμβούλιό του. Όμως η σκοτεινή φιγούρα που υπέδειξε το όπλο των λέξεων του λέει πως του έχει μείνει ένα ακόμα βασίλειο. Δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό βασίλειο στο δάσος, που οι περισσότεροι ούτε καν το προσέχουν και οι βασιλείς το παραβλέπουν γιατί έτσι όπως είναι χωμένο βαθιά στο δάσος, μακριά από το δρόμο, είναι μεγάλος κόπος για εκείνους. Όμως ο βασιλιάς Εκφόβιος θέλει να το κατακτήσει και αυτό, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Δεν έχει υπολογίσει όμως το βασιλιά Συνετό σε αυτή του την προσπάθεια.
Σε αυτή την έξυπνη ιστορία, η συγγραφέας βοηθάει το μικρό αναγνώστη να καταλάβει πόση δύναμη μπορεί να έχουν οι λέξεις. Πως μια τόση δα λεξούλα, αν είναι αρνητική, μπορεί να αποδυναμώσει κάποιον, να τον κάνει να χάσει την αυτοπεποίθησή του, να τον γεμίσει θλίψη και αρνητικά συναισθήματα. αν όμως αυτή η λέξη είναι θετική, τότε μπορεί να φτιάξει τη διάθεση κάποιου, να τον κάνει να δει τον κόσμο πιο φωτεινό και χαρούμενο και να του δώσει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που ίσως χρειάζεται.
Έτσι το παιδί καταλαβαίνει πόσο άσχημη είναι μια τέτοια συμπεριφορά και πως θα έπρεπε να την αποφύγει και να μην πληγώνει τους άλλους. Ακόμα όμως και αν βρίσκεται στην άλλη πλευρά, σε αυτή δηλαδή που δέχεται τα κακόβουλα σχόλια, τώρα πλέον ξέρει πως μπορεί να μιλήσει σε κάποιον που το αγαπάει και να περιμένει να ακούσει λόγια ενθαρρυντικά, λέξεις που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή του και θα το κάνουν να νιώσει καλύτερα.
Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Βατόμουρο» που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 – 8 χρονών.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η ΜΑΡΙΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ κατάγεται από την Κύπρο. Είναι παντρεμένη και έχει δύο μικρά παιδιά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής κι έπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Λονδίνο. Τώρα εργάζεται ως δασκάλα στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία και ποίηση. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ως εμψυχώτρια σε ομίλους παιδικής λογοτεχνίας. Το 2015 κέρδισε διάκριση στον διαγωνισμό Ανέκδοτου Παιδικού Παραμυθιού του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.