«Η Σεραφίνα και ο Μαύρος Μανδύας» από τον Robert Beatty

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


SERAFINA_01_MANDYAS_CVR_FRONT small-500x500Η Σεραφίνα είναι ένα κορίτσι που κατοικεί κρυφά στο υπόγειο της έπαυλης Μπίλτμορ, μαζί με τον πατέρα της. Εκείνος επιδιορθώνει τις μηχανές κι εκείνη φροντίζει να μένει κρυμμένη και να περνάει απαρατήρητη, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξή της. Τα βράδια, όταν η έπαυλη κοιμάται, η Σεραφίνα κυνηγά αρουραίους, αφού αυτή είναι η δουλειά της. Ο τίτλος που της έχει δώσει ο μπαμπάς της είναι Α.Κ.Α, δηλαδή Αρχηγός Κυνηγός Αρουραίων. Αν και δεν είναι σίγουρη ότι υπάρχει αυτός ο τίτλος. Είναι όμως απολύτως σίγουρη ότι είναι διαφορετική από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Κάποια χαρακτηριστικά της την κάνουν να ξεχωρίζει, ή έτσι πιστεύει η ίδια, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι έχει τέσσερα δάχτυλα σε κάθε πόδι αντί για πέντε, ή ότι βλέπει στο σκοτάδι όπως κανένας άλλος.

Παρόλο που κυνηγάει τους αρουραίους στο υπόγειο, αποφεύγει να απομακρύνεται πολύ και να κατεβαίνει στα πιο βαθιά του επίπεδα. Ένα βράδυ όμως αναγκάζεται να το κάνει καθώς βλέπει τον Άνδρα με τον Μαύρο Μανδύα να κυνηγά ένα κοριτσάκι με κίτρινο φόρεμα ακριβώς εκεί. Η Σεραφίνα πρέπει να το βοηθήσει, όμως δεν μπορεί καν να διανοηθεί το κακό που κρύβεται πίσω από τον Άνδρα με τον Μαύρο Μανδύα.

Το βιβλίο ξεκινάει δυναμικά με τη Σεραφίνα να κυνηγάει αρουραίους και έτσι μαθαίνουμε για τον επίσημο τίτλο της αλλά και για τον μπαμπά της. Και σύντομα έχουμε την πρώτη της συνάντηση με τον Άνδρα με τον Μαύρο Μανδύα. Μέχρι εκείνη τη συνάντηση έχουμε ήδη μάθει αρκετά για τη μικρή ηρωίδα και καταλαβαίνουμε πόσο σκοτεινή είναι αυτή η συνάντηση. Γρήγορα βλέπουμε τον προβληματισμό της για τη διαφορετικότητα που νιώθει ότι την κάνει να ξεχωρίζει αλλά και τη μοναξιά στην οποία την έχει οδηγήσει τόσο η διαφορετικότητα όσο και η κρυφή ζωή στο υπόγειο της έπαυλης Μπίλτμορ. Σίγουρα πολύ μικροί αναγνώστες που νιώθουν διαφορετικοί, ή που νιώθουν ότι δεν ταιριάζουν στο περιβάλλον τους, θα ταυτιστούν μαζί της. Όπως η Σεραφίνα, έτσι και τα παιδιά αυτά δεν έχουν φίλους ή έστω δεν έχουν πραγματικούς φίλους και αναγνωρίζουν το ένα το άλλο. Αργότερα θα μάθουν πως μπορούν να ταιριάξουν με άλλα παιδιά που αισθάνονται το ίδιο διαφορετικά με εκείνα. Αν ενώσουν τις μοναξιές τους όπως έκανε η Σεραφίνα με τον Μπρέινταν, θα αποκτήσουν και τα ίδια ένα καλό φίλο.

Το άλλο στοιχείο που δίνει ζωή στην αφήγηση και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη είναι το μυστήριο που καλούνται να λύσουν τα παιδιά. Αυτό του Άνδρα με τον Μαύρο Μανδύα. Στην αρχή όλοι είναι ύποπτοι για τη Σεραφίνα. Τουλάχιστον όλοι όσοι έχουν παπούτσια που κάνουν τον ίδιο ήχο με αυτόν που είχε ακούσει το κορίτσι στο υπόγειο. Έπειτα, σιγά σιγά συλλέγοντας στοιχεία θα αρχίσει να αποκλείει κάποιους και να υποπτεύεται κάποιους άλλους και μαζί της το ίδιο θα κάνει και ο αναγνώστης. Η τόλμη της και η αψηφισιά που δείχνει για τον κίνδυνο, θα κάνει τον αναγνώστη να τη θαυμάσει. Όμως θα πρέπει να προσέξει γιατί η Σεραφίνα παίρνει πολύ μεγάλα ρίσκα, όμως έχει και ικανότητες που τα συνηθισμένα παιδιά δεν έχουν.

 

Ελληνικά ΓράμαμταBook Depository



 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΠΙΤΙ ζει στο Άσβιλ στη Βόρεια Καρολίνα μαζί με τη γυναίκα του και τις τρεις κόρες τους. Πλέον ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή, αλλά στο παρελθόν υπήρξε πρωτοπόρος του cloud computing, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Plex Systems, συνιδρυτής της www.beatty-robotics.com και διευθυντής του περιοδικού Narrative.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστο­σελίδα της Έπαυλης Μπίλτμορ (Biltmore Estate) και δείτε τα μέ­ρη όπου ζούσε η Σε­ραφίνα: το πε­λώ­ριο υπόγειο, τον Χει­μω­νιά­τι­κο Κή­πο, την Αίθουσα με τις Βι­βλιο­θή­κες, το δωμάτιο του Μπρέι­νταν, τον δαιδαλώδη κήπο, την αρχή του δάσους και πολλά πολ­λά μέρη ακό­μη.

https://robertbeattybooks.com/


Το τρέιλερ του βιβλίου:

 

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.