«Μετά το τέλος» από την Clare Mackintosh #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


meta-to-telosΤο συγκεκριμένο βιβλίο με έκανε να κλάψω και τις δυο φορές που το διάβασα και δεν μετάνιωσα για καμία από τις δύο! Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι, τόσο για να δουν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι μια απόφαση, όσο και για να καταλάβουν ότι μια σχέση δυνατή, με σωστά θεμέλια, όσο και αν τρανταχτεί μπορεί να αντέξει, διαφορετικά θα σκορπιστεί στους πέντε ανέμους.

Ο Μαξ και η Πιπ έχουν μια πολύ δυνατή σχέση, από αυτές που αποτελούν παράδειγμα για τους φίλους τους. Μια σχέση που τίποτε δεν θα μπορούσε να την κλονίσει. Όταν όμως ο γιος τους Ντίλαν αρρωσταίνει βαριά, οι δυο τους θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση για τη ζωή του. Μια απόφαση που κανένας γονιός δεν θα έπρεπε να μπει στη διαδικασία να πάρει. Για πρώτη φορά οι απόψεις τους διίστανται. Ο καθένας τους βλέπει με διαφορετικό τρόπο το μέλλον του Ντίλαν. Τι θα γινόταν αν και οι δύο επιλογές μπορούσαν να πραγματοποιηθούν;

Και ποια από τις δύο είναι η σωστή; Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή του μικρού Ντίλαν, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχει μόνο αυτό που θα ακολουθήσει όταν η απόφαση παρθεί. Η συγγραφέας, έχοντας περάσει και η ίδια από μια τέτοια δύσκολη θέση και γνωρίζοντας όλα όσα μπορεί να νιώσει, να δει, να ακούσει, να αισθανθεί ή να ζήσει ένας γονιός σε αυτή τη θέση, θέλησε να θυμίσει στους αναγνώστες της ποιες είναι οι πραγματικές δυσκολίες της ζωής αλλά και να τους διδάξει πως κάθε φορά που πρέπει να παρθεί μια απόφαση, είναι σαν κάποιος να βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, χωρίς να ξέρει ποια απόφαση θα πάρει, αφού δεν μπορεί να γνωρίζει που ακριβώς οδηγεί ο κάθε δρόμος αλλά ούτε και ποια είναι η διαδρομή. Ο δρόμος που θα πρέπει τότε να ακολουθήσει, θα είναι αυτός που επέλεξε για τους λόγους που τον επέλεξε, γνωρίζοντας ότι πάει τυφλά και με πίστη στην επιλογή του.

Μακάρι να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και τις δύο επιλογές παράλληλα και εν τέλει να επιλέξουμε την καλύτερη για όλους. Δυστυχώς δεν μπορούμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να δούμε όλα τα στοιχεία και να πάρουμε την απόφαση που εκείνη τη στιγμή θεωρούμε την πιο σωστή. Μπορεί να είναι, μπορεί όμως και να μην είναι.

Η συγγραφέας δίνει τα γεγονότα του βιβλίου από τρεις οπτικές γωνίες. Αυτή της Πιπ, της μητέρας, του Μαξ, του πατέρα και της Δρ. Καλίλι, της γιατρού του Ντίλαν. Οι τρεις άνθρωποι που νοιάζονται για το μικρό αγόρι. Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι ένας γιατρός δεν έχει την ίδια αγάπη για έναν ασθενή με τους δικούς τους ανθρώπους, όμως όταν οι ασθενείς είναι παιδιά με όγκο στον εγκέφαλο, υπάρχουν πολλοί γιατροί όπως η Δρ. Καλίλι που τα θεωρούν δικά τους και τα νοιάζονται πραγματικά. Γιατί αυτά τα παιδιά είναι μαχητές μιας άνισης μάχης που δεν θα έπρεπε να δίνουν. Και ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί οι γιατροί, που είναι πάνω από όλα άνθρωποι.

Είναι ένα από τα λίγα βιβλία που έχω διαβάσει δεύτερη φορά, λόγω του όγκου των βιβλίων που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για μια πρώτη ανάγνωση. Είναι όμως από τα βιβλία που απόλαυσα και τις δύο φορές και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Η μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη μεταφέρει όλα τα συναισθήματα και  όλη την ατμόσφαιρα του πρωτότυπου χωρίς να υστερεί σε τίποτα. Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο δύσκολη δουλειά θα ήταν, ειδικά αφού το συγκεκριμένο βιβλίο της Mackintosh δεν έχει καμία σχέση με τα θρίλερ στα οποία μας είχε συνηθίσει.

Ακόμα και γράφοντας αυτές τις γραμμές τα μάτια μου δακρύζουν, γιατί σαν γονιός δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάτι τόσο άσχημο μπορεί να συμβεί σε μια αθώα μικρή ψυχή. Όμως αυτό το βιβλίο δε μιλάει τόσο για την αρρώστια του Ντίλαν, όσο για το τι γίνεται «Μετά». Τι γίνεται όταν πρέπει οι δύστυχοι αυτοί γονείς να πάρουν μια απόφαση και τι γίνεται αφού η απόφαση παρθεί. Μόνο που, στην περίπτωση του βιβλίου, βλέπουμε την εξέλιξη της ιστορίας σε κάθε περίπτωση. Βλέπουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε στην πραγματικότητα, δηλαδή, τι γίνεται στην περίπτωση που απόφαση που παίρνεται είναι αυτή που υποστηρίζει η Πιπ και τι όταν η απόφαση είναι υπέρ του Μαξ. Τα δύο αυτά παράλληλα μονοπάτια, μας δείχνουν δύο παράλληλες εκδοχές του μέλλοντος εστιάζοντας στη σχέση του ζευγαριού.

Άραγε αυτή η τόσο δυνατή σχέση που είχαν η Πιπ με τον Μαξ, θα συνεχίσει να υπάρχει και «Μετά το τέλος»; Όποιο κι αν είναι αυτό; Η αγάπη, η αληθινή, πραγματική, βαθιά αγάπη νικάει όντως τα πάντα; Διαβάστε το και θα καταλάβετε και μόνοι σας τι εννοώ και για τι μιλάω.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Book DepositoryΛίγα λόγια για τη συγγραφέα

Clare_Mackintosh_Astrid_di_Crollalanza-10-2Η Clare Mackintosh είναι η πολυβραβευµένη συγγραφέας των µπεστ σέλερ Σ’ άφησα, Σε είδα και Ξέχασέ µε. Εργαζόταν ως αστυνοµικός για δώδεκα χρόνια ως τη στιγµή που αποφάσισε να µεταφέρει τις εµπειρίες της στο χαρτί και να καθιερωθεί ως µία από τις πιο επιτυχηµένες σύγχρονες συγγραφείς αστυνοµικών µυθιστορηµάτων. Τα βιβλία της έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 2 εκατοµµύρια αντίτυπα παγκοσµίως και έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Με το Μετά το τέλος που µεταφράζεται ήδη σε 17 γλώσσες η Mackintosh µάς χαρίζει ένα βαθιά συγκινητικό κοινωνικό µυθιστόρηµα, πολύ διαφορετικό από τα αστυνοµικά µυθιστορήµατα που την καθιέρωσαν και συγκλονίζει. Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της: claremackintosh.com

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.