«Ο δούκας κι εκείνη» από τη Julia Quinn

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


a507a833af07ce8533bebbf13649d705Καλοκαιράκι. Παραλία. Διακοπές. Η καλύτερη εποχή για ένα ρομαντικό βιβλίο. Η αμέσως επόμενη καλύτερη είναι ο χειμώνας και δη, τα Χριστούγεννα κατά τη γνώμη μου. Όπως και να ‘χει, τώρα είμαστε στην πρώτη περίπτωση και επιτέλους διάβασα ένα από τα βιβλία που ήθελα τόσο πολύ να διαβάσω φέτος το καλοκαίρι. Το πρώτο της οικογένειας Μπρίτζερτον!

Η Δάφνη είναι η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας και το τέταρτο από οκτώ παιδιά! Τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια μαζί με τη μητέρα τους αποτελούν την οικογένεια Μπρίτζερτον. Η Δάφνη έκανε το ντεμπούτο της στην υψηλή κοινωνία πριν δυο χρόνια όμως δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βρει τον κατάλληλο σύζυγο. Ευτυχώς ο αδερφός της Άντονι, που είναι πλέον η κεφαλή της οικογένειας, της έχει επιτρέψει να απορρίψει μία δύο προτάσεις γάμου που της έγιναν. Ο Άντονι είναι λογικός άνθρωπος και θέλει να δει την αδερφή του ευτυχισμένη. Γι’ αυτό και δεν χαίρεται όταν ο πολύ καλός του φίλος και διαβόητος δούκας Σάιμον Μπάσετ, φαίνεται να είναι έτοιμος να της κάνει πρόταση γάμου.

Ο Σάιμον έχει μόλις επιστρέψει στο Λονδίνο μετά τα ταξίδια του σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Την τελευταία φορά ήταν στην Αφρική. Μαθαίνοντας πως ο λόγος που τον κρατούσε μακριά από την Αγγλία, μετά τις σπουδές του στην Οξφόρδη, έπαψε να υπάρχει, αποφάσισε να γυρίσει πίσω και να αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό που δεν περίμενε να αντιμετωπίσει όμως ήτα οι «ορδές» των Φιλόδοξων Μητέρων, των γυναικών εκείνων δηλαδή που έχουν κόρες σε ηλικία γάμου και είναι αποφασισμένες να τους βρουν ένα καλό σύζυγο. Είχε ξεχάσει πως είναι η «σεζόν» στο Λονδίνο και δεν περίμενε με τίποτα αυτό που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει. Βέβαια, δεν υπήρχε περίπτωση κάποια μητέρα με κόρη της παντρειάς να αφήσει να χαθεί μέσα από τα χέρια της ένας Δούκας, όποια κι αν ήταν η φήμη του.

Μπορεί να μας φαίνεται λιγάκι περίεργο, αν και όσοι έχουμε διαβάσει αρκετά μυθιστορήματα αυτής της εποχής δεν μας είναι καθόλου, όμως οι νεαρές κοπέλες της αριστοκρατίας του Λονδίνου, όταν έφταναν σε ηλικία γάμου, έκαναν το ντεμπούτο τους στην υψηλή κοινωνία. Ήταν αυτός ο τρόπος των οικογενειών τους να δηλώσουν πως υπάρχει μια κόρη έτοιμη για παντρειά και πως πλέον μπορούσαν να δεχτούν προτάσεις για γάμο ή για φλερτ. Την απόφαση συνήθως έπαιρνε η κεφαλή της οικογένειας, τις περισσότερες φορές χωρίς να λάβει υπόψη την άποψη της εν λόγω κοπέλας. Εντάξει, θα μου πείτε, κάπως έτσι ήταν και τα προξενιά στην Ελλάδα παλιότερα, απλά χωρίς τους χορούς και τα όμορφα φορέματα! Εδώ να προσθέσω ότι, δυστυχώς, αυτή η πρακτική ακολουθείται ακόμα και σήμερα, στις μικρές, κλειστές κοινωνίες των πλουσίων ανά τον κόσμο. Μπορώ να σκεφτώ κάποια παρόμοια σκηνή στη σειρά «Gossip Girl» με μια νέα ντεμπιταντ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έχουμε μια νεαρή κοπέλα, τη Δάφνη, η οποία έχοντας μεγάλωσε με τρεις μεγαλύτερους αδερφούς, έχει μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και αυτά που θέλει και να μην υποκύπτει σε οτιδήποτε της σερβίρουν. Ευτυχώς βέβαια και η οικογένειά της δεν είναι άνθρωποι χωρίς κατανόηση. Όμως μπορεί κάποιος να κατανοήσει μια μητέρα με 8 παιδιά, τα τέσσερα από αυτά σε ηλικία γάμου. Οι ευθύνες της είναι πολλές και η αγάπη της για τα παιδιά της την ωθεί να θέλει το καλύτερο για κάθε ένα από αυτά.

Μέσα από όλα αυτά τα πρέπει της καλής κοινωνίας και την ανάγκη για μια κάποια ελευθερία, προκύπτει ένα ρομαντικό ειδύλλιο που χτίζεται σιγά σιγά και χωρίς να το αντιληφθούν εξαρχής οι δύο ενδιαφερόμενοι. Περνούν από το στάδιο της φιλίας και γνωρίζουν ο ένας τον άλλο καλά μέχρι που τελικά έρχεται το χαρούμενο τέλος, έστω κι αν κάποια σκοτάδια ρίχνουν τη σκιά τους στην ένωση των δύο νέων. Δε θα σας πω φυσικά ποια είναι αυτά! Διαβάστε τα μόνοι σας!

 

Εκδόσεις Elxis / Book Depository



Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.