«Ελέφαντες με τιράντες» από τον Γιώργο Λεμπέση #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ένα υπέροχο παραμύθι για παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω δημιούργησε και πάλι ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών, Γιώργος Λεμπέσης. Αυτή τη φορά ήρωές του δεν είναι ψάρια, αλλά τρεις ελέφαντες. Οι ελέφαντες με τιράντες!

Στους πρόποδες του όρους Πινέλο, στο μακρινό Χρωματιστάν απλώνεται η πεδιάδα των χρωμάτων. Εκεί ζουν οι μοναδικοί στον κόσμο ελέφαντες με τιράντες, οι ηρωικοί προστάτες όλων των χρωμάτων. Αυτοί που σιγουρεύονται πως ο κόσμος θα έχει πάντα αρκετό χρώμα και έτσι η χαρά δε θα λείπει από το πρόσωπο κανενός. Ο Μπαμπού, με τη δύναμη του μπλε, η Μούμου, με την ταχύτητα του κόκκινου και ο Κίνγκο, με τα φτερά του κίτρινου είναι πάντα έτοιμοι να βάλουν τα δυνατά τους και να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη και να διατηρήσουν τα χρώματα λαμπερά και ασφαλή.

Ένα πρωί, πριν ακόμα καλά καλά σηκωθούν από τα κρεβάτια τους, οι ταχυδρομικές μέλισσες τους φέρνουν ένα μήνυμα. Η μπανανόφλουδα με τα ελεφαντογράμματα είναι ξεκάθαρη. Τα χρώματα κινδυνεύουν. Στους κήπους του Μπογιάτι, όπου είναι η πηγή όλων των χρωμάτων, τα λουλούδια έχουν αρχίσει να χάνουν το χρώμα τους, να ξεθωριάζουν. Οι ελέφαντες με τιράντες δε χάνουν χρόνο. Φορούν τις τιράντες τους και τρέχουν γρήγορα στους κήπους του Μπογιάτι για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει!

Οι ελέφαντες δεν αργούν να ανακαλύψουν τον υπεύθυνο. Ο χρωματοφάγος Παζού κρύβεται πίσω από όλα αυτά και το μόνο που μένει είναι να τον ανακαλύψουν, να τον σταματήσουν και να επαναφέρουν τα χρώματα. ΜΕ τη βοήθεια των άλλων ζώων που ζουν στους κήπους, δεν αργούν να εντοπίσουν τον Παζού και μετά από κάποιες αναποδιές να επαναφέρουν τα χρώματα και τους κήπους πίσω στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι.

Οι «Ελέφαντες με τιράντες» είναι ένα παραμύθι γεμάτο χρώμα, που μας μαθαίνει τη δύναμη της συνεργασίας και προωθεί την καλή θέληση!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΛΕΜΠΕΣΗΣ γεννήθηκε το 1981 κάτω από μια τεράστια αμυγδαλιά. Μεγάλωσε σε μια πολύχρωμη πόλη με χωματένιους δρόμους και γιγάντιες χελώνες. Σε ηλικία 8 ετών μπήκε σ’ ένα μυστήριο ρέμα κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Στέλνει τις ιστορίες του μέσω ταχυδρομικών αερόστατων, ενώ υπάρχουν φήμες ότι ζει στη Χώρα των Περασμένων Περαστικών (εκεί όπου πάνε όλα τα χαμένα πράγματα) και ότι επισκέπτεται τα παιδιά με το όνομα «Φανταστικός Lebee».Έχει αποσπάσει Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας και Βραβείο Κοινού για τα διηγήματά του «4 σελίδες» και «Πρώτη πτήση», ενώ έχει ψηφιστεί δυο φορές στις «Πένες της χρονιάς» μέσα στους δέκα καλύτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας όλων των εποχών.Θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας στο ενεργητικό του 7 μπεστ σέλερ, 12 διηγήματα για ενηλίκους και μεταφράσεις σε αγγλικά και αραβικά. Το δημοφιλές παραμύθι του Ψαρόσουπα έχει ανέβει 4 φορές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, ενώ μια φορά ανέβηκε το έργο του Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου. Επιπλέον, έχει συνυπογράψει με τον αδελφό του τη μουσικοθεατρική παράσταση Όσα λέν’ οι τοίχοι, στην οποία συμμετείχαν το Τρίφωνο, η Λιάνα Κανέλλη, η Ελένη Γερασιμίδου κ.ά. (2011).Έχει κάνει τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού της Κατερίνας Μαρκαδάκη Το σπάταλο τερατάκι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, ενώ έγραψε για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και των Public Cyprus το παραμύθι Το κομμάτι για το project «Το βιβλίο των σχολείων», όπου συμμετείχαν 1.200 μαθητές.Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου παιδικού φεστιβάλ στην Ελλάδα, Town For Kids (2008-2009), και του The Christmas Factory της Star Kid (2014), με προσέλευση που ξεπέρασε συνολικά τους 250.000 θεατές.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.